1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao je Nissan Ariya (GALERIJA)
Debitovao je Nissan Ariya (GALERIJA)
1

Debitovao je Nissan Ariya (GALERIJA)

732
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka tvrdi da sa Ariyom stiže nova era za električne automobile. 

Drugi po redu EV ove marke, ako se računa da je Leaf prvi, trebalo bi da se nađe na tržištu naredne godine. Osim radikalnog i nesvakidašnjeg stila, Ariyu krasi niz drugih atributa. Kao glavne rivale, Japanci vide aktuelni Tesla Model Y, te nadolazeći VW ID.4.

Električni SUV ujedno je i prvi model Nissana kojeg će krasiti novi dizajnerski pravac tog brenda. Japanska marka ga opisuje kao jednostavan i elegantan, i nema sumnje da je u ovom trenutku unikatan. Ono što je bitnije od samog izgleda jeste činjenica da je Ariya prvi model postavljen na CMF-EV platformu koju je specijalno za električna vozila razvila Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa.

Pomenuta arhitektura predstavlja novo poglavlje za sve marke u franko-japanskom automobilskom savezništvu, a očekuje se da će u narednim godinama biti iskorišćena za osnovu niza EV modela.

Kako bi učinili Ariyu dostupnom što većem broju kupaca, Nissan će ponuditi čak pet trimova, koji će se razlikvoati po kapacitetu bateriju, broju i snazi elektromotora. Tako je uvodna varijanta model sa jednim elektromotorom i pogonom na zadnje točkove koji raspolaže sa 218 ks i baterijom kapaciteta 63 kWh. Ovaj automobil ima domet 356 km.

Sledeća verzija takođe koristi pogon na zadnje točkove, ali ima bateriju od 87 kWh, dok elektromotor isporučuje 242 ks. Autonomija kretanja kod ovog modela je gotovo 500 km!

Ukoliko neko želi bolje performanse od pomenutih, Nissan će ponuditi Ariyu sa pogonom na sve točkove, ali i sa dva elektromotora. Tako će Ariya sa baterijom od 63 kWh i dva agregata imati 278 ks, dok će domet biti 338 km. Kod verzije čija baterija ima kapacitet od 87 kWh, dostupno je 306 „konja“, a autonomija kretanja iznosi 456 km.

Vrh ponude činiće e-4orce Performance model, koji takođe ima bateriju od 87 kWh, ali raspolaže sa ukupno 394 ks, dok je domet ograničen na malo manje od 400 km. Ova varijanta u stanju je da obavi sprint do 100 km/h za 5,1 sekundu.

Ariya je dugačka 4.595 mm, široka 1.850, visoka 1.660 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.775 mm. Masa vozila varira od trima, i iznosi od 1,8 do 2,3 tone.

U kabini novog Nissanovog električnog SUV-a vidimo pravi minimalizam. Skoro pa svi fizički prekidači i dugmad doživeli su ezgodus, a na njihovo mesto stigli su ekrani osetljivi na dodir, komande koje prepoznaju gestikulaciju rukama, a u upotrebi je i upravljanje glasom. Naravno i analogni instrumenti su otišli u prošlost, pa su tako ispred vozača dva displeja od 12,3 inča, od kojih jedan tumači ulogu instrumentalne table, dok se drugi koristi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom.

Nissan je prvo predstavio verziju Ariye za japansko tržište, ali po svemu sudeći i evropska varijanta biće identična ovoj upravo prikazanoj. Prodaja će prvo početi u Japanu, sredinom naredne godine, a do kraja naredne godine ovaj električni SUV trebalo bi da stigne i u Evropu.

AutoRepublika 

(732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Spolja mi izgleda moćno, a unutra kopija Golfa 8.