1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW ulaže milijardu evra u novu fabriku u Mađarskoj
BMW ulaže milijardu evra u novu fabriku u Mađarskoj
2

BMW ulaže milijardu evra u novu fabriku u Mađarskoj

317
2
Podelite sa prijateljima:

BMW ulaže milijardu evra u novu fabriku u Mađarskoj, prvu u Evropi u gotovo dve decenije. Očigledno da Bavarci žele da osnaže svoje pozicije i uticaj zbog rastućeg protekcionizma.

U fabrici će se proizvoditi 150.000 vozila godišnje, kako električnih tako i konvencionalnih, saopštio je BMW danas.

Novi proizvodni pogon će biti toliko sofisticiran da će na istoj proizvodnoj liniji sklapati i elektrifikovane i modele s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, izjavio je BMW-ov šef proizvodnje, Oliver Cipse. „U budućnosti, svaka fabrika BMW grupe u Evropi će biti opremljena hardverom koji će obezbediti istovremenu proizvodnju elektrifikovanih i konvencionalnih vozila“, rekao je on.

Ovo je prva novopečena fabrika bavarskog proizvođača u Evropi još od 2000., kada je izgrađen objekat u Lajpcigu. BMW nije želeo da saopšti koji konkretno modeli će se proizvoditi u Mađarskoj.

„Mi sada pojačavamo naše aktivnosti u Evropi da bismo zadržali globalni balans proizvodnje između Azije, Amerike i našeg kontinenta“, izjavio je generalni direktor BMW-a, Harald Kriger.

Nova fabrika smeštena blizu Debrecena, oko 200 kilometara istočno od Budimpešte, startovaće sa proizvodnjom u drugoj polovini 2019.

BMW, kao i drugi globalni proizvođači, trenutno se nalazi pod pritiskom da se prilagodi novoj globalnoj trgovinskoj politici, koja je u suprotnosti sa višedecenijskim nastojanjima ka ostvarivanju slobodnije trgovine i otvorenijih tržišta. U isto vreme, Bavarci beleže rekordna ulaganja u električna i autonomna vozila.

BMW većinu popularnih SUV modela uvozi u Evropu iz Južne Karoline, što je strategija koja bi mogla da bude dovedena u pitanje ukoliko pretnje carinama postanu realnost. Nemački proizvođač je objavio u nedelju da je podigao cene za modele koji se uvoze iz SAD u Kinu, nakon što su Kinezi uzvratili Amerikancima recipročnim merama.

Fabrika u Mađarskoj će biti 32. proizvodni pogon BMW-a na globalnom planu. Mercedes-Benz, Audi i Suzuki već imaju fabrike u Mađarskoj, dok Opel sklapa motore kod naših severnih suseda. Proizvođači automobila zauzimaju oko 21 odsto ukupnog ekonomskog proizvoda Mađarske, u kojoj je nezaposlenost smanjena na rekordno niskih 3,6 odsto. Fabrika u Debrecenu će dodati još 1.000 radnih mesta, saopštio je BMW.

 

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Mislim da bi i mi trebali da iskazemo adekvatnu dozu lojalnosti prema BMW-u.. A istovremeno malo i da preispitamo sebe i potrazimo odgovore na pitanje zasto ne mi, cak ni sa toliko nizom cenom radne snage, nego drage komsije.

Odesza

S obzirom koliko je Audi uložio u proizvodne pogone i procese to je ništa!
No u svakome slučaju pohvalno BMW 🙂