1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. V(W)uk dlaku menja: Nemci pokušali da izigraju korejskog dobavljača za baterije
V(W)uk dlaku menja: Nemci pokušali da izigraju korejskog dobavljača za baterije
2

V(W)uk dlaku menja: Nemci pokušali da izigraju korejskog dobavljača za baterije

1.10K
2
Podelite sa prijateljima:

Prema zamislima, ovih dana u javnost isplivalih planova nemačkog koncerna, grupacija se pripremala da izgradi tri giga-fabrike za proizvodnju baterijskih jedinica u matičnoj zemlji, u neposrednoj blizini kompanijskih lokacija za proizvodnju električnih automobila.

Opšte je poznata činjenica da strateške odluke u velikim kompanijama donosi upravni odbor, uz saglasnost vlasnika (najčešće akcionara), a ne izvršni direktor. Stoga, nije naodmet podsetiti se reči koje jeste, pre samo godinu dana, izgovorio tadašnji izvršni direktor VW grupe, Matijas Miler, na konferenciji za štampu.

LG Chem, Samsung i kineski proizvođač baterija Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) će isporučivati baterijske jedinice VW grupi, koja nema u planu proizvodnju ovih važnih komponenti, u sopstvenoj režiji, rekao je tada on.

“Sticanje znanja i ovladavanje ovom tehnologijom, ne znači nužno i fokusiranost ka uspostavljanju velikoserijske proizvodnje baterija u našim pogonima,” nastavio je on. “Drugi to očigledno mogu da urade bolje od nas.”

Dobavljači sa kojima je Volkswagen potpisao ugovor o nabavci baterijskih jedinica u vrednosti 20 milijardi evra, oslonili su se na njegove reči koje su bile potpuno u liniji sa proklamovanom kompanijskom Roadmap Estrategijom.

Međutim, pošto je svet jedno veliko selo, dobavljači za baterije su doznali za ovaj plan, a njihovu pravu reakciju možemo samo da zamislimo. Do javnosti je dospela samo informacija da su odlučno zapretili stopiranjem isporuka i raskidom ugovora.

Prema planu Volkswagena, koji je trebalo da u decembru odobri nadzorni odbor, nekoliko milijardi evra bi, u partnerstvu sa još jednom južnokorejskom kućom specijalizovanom za oblast razvoja baterijskih ćelija, SK Innovation, bilo investirano u pomenute tri fabrike.

Najozlojeđeniji povodom ovakvog razvoja događaja je LG Chem, koji je i preduzeo najradikalnije korake u vezi sa tajnim planovima Volkswagena, prenosi nemački poslovni Manager Magazine.

LG Chem je najznačajniji dobavljač za baterije kompanije Volkswagen, mimo teritorije Kine, a jedino što su novinarima rekli iz ove firme jesu sledeće generičke reči: „za nas je VW važan klijent, nezavisno od glasina koje kruže i ostalih prisutnih faktora.“

AutoRepublika

(1096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ma ne bi VW to uradio, sigurno im je SAD namestio 😉

Mad Max

A šta je ovde problem?
Raskid ugovora je moguć, POD ODREĐENIM USLOVIMA. A uslovi su definisani u ugovorom. Kao i nadležan sud, ako neko smatra da je oštećen.