1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept MG EXE181 naglasio je sportske ambicije marke
Koncept MG EXE181 naglasio je sportske ambicije marke
1

Koncept MG EXE181 naglasio je sportske ambicije marke

35
1
Podelite sa prijateljima:

Nekada britanska marka MG, sada u vlasništvu kineskog koncerna SAIC-a, prošle ili predprošle godine je zvanično ušao na mnoga evropska, a od nedavno i na rusko tržište. 

U svojim najboljim godinama, MG je bio poznat po sportskim automobilima, a jedan zaista postoji na svetskom tržištu. Naime, pre godinu dana se pojavio električni roudster MG Cyberster. Koncern SAIC je odlučio da se još jednom podseti na slavnu prošlost marke i predstavio je koncept hiperautomobila koji je nazvao MG EXE181.

Ime je dobio po istoimenom prototipu koji obara rekord iz 1957. godine. Taj automobil je imao aerodinamičan oblik i kompaktan motor od 1,5 litara, koji je uz pomoć mehaničkog kompresora proizvodio do 300 KS.

Ovo je omogućilo vozačima Stirlingu Mosu i Filu Hilu da postignu sa originalnim EXE181 brzinu od 410,23 km/h na suvom slanom jezeru Bonevil 1959. godine.

Novi MG EXE181 takođe ima brzu karoseriju koja se drži površine puta, koja može da primi samo jednog vozača, ali ima veoma nizak koeficijent aerodinamičkog otpora Cd – samo 0,181!

Ovaj izvanredan rezultat postignut je zahvaljujući aerodinamičnim oblicima, dobro razvijenoj karoseriji, aerodinamičnim preklopima na točkovima i dugačkom repu sa aktivnim preklopima.

U kokpitu je bilo mesta samo za sedište i kompaktni volan sa displejom i kontrolama za hiperautomobil.

Navodi se da koncept pokreću četiri elektromotora, koji mu omogućavaju da ubrza do 100 km/h za impresivnih 1,9 sekundi, a ima kočione padobrane za zaustavljanje. Ni snaga ni najveća brzina još nisu otkriveni.

Konstruktori obećavaju da će reći više detalja o hiperautomobilu MG EXE181 tokom njegove javne premijere, koja će se održati na Salonu automobila u Pekingu.

AutoRepublika

(35)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

biće verovatno jeftiniji od rs4 karavana