1. Home
  2. Prezentacije
  3. Terenac Lamborghini Huracan Sterrato postao serijski model
Terenac Lamborghini Huracan Sterrato postao serijski model
5

Terenac Lamborghini Huracan Sterrato postao serijski model

528
5
Podelite sa prijateljima:

Nekada je bilo karakteristično da pod uticaj mode potpadnu tjunerske kuće pa da u terenske verzije pretvaraju superautomobile, ali danas se vreme promenilo, i sami proizvođači automobila su gladni, pregladni para, pa su rešili da i te mrvice pokupe s tržišta. Svedočili smo premijeri kupea nazvanog Porsche 911 Dakar, i to pre neke dve nedelje, dok danas možemo da konstatujemo da smo dobili i Lamborghini Huracan Sterrato. 

Ipak, trebalo bi reći da su se Italijani prvi setili da svog aduta u ovoj klasi preobrate u off-road vozilo, a o tome svedoče i prvi renderi takvog Huracana, a koji su objavljeni još 2019. godine. Sada je Sterrato (prevedeno s italijanskog „nečist drum“) potpuno spreman za proizvodnju.

Huracan koji vidimo je podesan za brze prolaze preko neravnih puteva, relativno ravnih tundri i stepa. Sistem vešanja s adaptivnim amortizerima je bio predmet ozbiljne rekonstrukcije, pa je tom prilikom ojačan, a dok je sam hod amortizera značajno uvećan. Kao posedica toga je došlo i do, za 44 milimetra impozantnijeg klirensa u odnosu na bazičan model Huracan Evo, iako konačna cifra u vezi ovog parametra nije saopštena.

Zadržana je potpuno upravljiva šasija, dok je prednji trag točkova proširen za 30 milimetara, a zadnji za cela 34 mm. Umesto uobičajen pneumatika koji su superiorni na asfaltnoj podlozi i koji dolaze s oznakom Pirelli P Zero, montirane su gume namenjene eksploataciji na svim terenima. Ove jedinice nude uvećani profil i nose ime Bridgestone Dueler AT002. Dolaze u dimeniziji 235/40 R19 na prednjoj osovini, dok su „koleginice“ sa zadnje osovine veličine: 285/40 R19.

Dodatno, sve četiri gume su izrađene u tehnologiji koja omogućava vožnju i kada su bez pritiska (run flat). To znači da se mogu voziti ne duže od 80 kilometara, i ne brže od 80 km/h. Dakle, Huracan nema rezervni točak.

Atmosferski motor V10 radne zapremine 5,2 litre je isti kao i kod niže pozicioniranog modela u gami egzotične marke. Mislimo na Huracan Evo RWD (sa zadnjim pogonom). Razvija 610 konjskih snaga uz 560 Nm najvišeg obrtnog momenta. S druge strane Huracan Evo (s integralnim pogonom) dolazi sa 640 konjskih snaga i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Elem, našeg novajliju krasi sedmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom, prenos snage na sva četiri točka, zadnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem, i sve je to standardna oprema. Međutim, elektronika koja reguliše voznu dinamiku je malo izmenjena. Pored režima vožnje zvanih Strada i Sport, a koji su podesni za upotrebu na civilizovanoj putnoj infrastrukturi, dodata je i postavka Rally. Nova je.

Lamborghini Huracan Sterrato poseduje zaštitne plastike pričvršćene za školjku, aluminijumsku zaštitu podvozja, nosače prtljaga montirane na krovu, kao i usisnik vazduha koji je izdignut iznad krova, sve s ciljem da proguta što manje prašine.

Kao rezultat svega pobrojanog, sveukupna visina putne kabine je uvećana za 83 mm, pa sada iznosi 1.248 mm. U unutrašnjosti je upotrebljena alkantara za presvlačenje sedišta, dok su tu i specifični instrumenti koji imaju svoj smisao kod terenaca, tipa merenje nagiba, kompas i prikaz geografskih koordinata. Sve to je deo multimedijalnog sistema.

Sav pomenuti dekor svojstven terencima, pored praktične i estetske strane, doneo je i nove kilograme Huracanu. Ukupno ih je 48 dodatnih, pa je tako neto masa verzije Sterrato na nivou od 1.470 kg. Ovaj podatak, u sadejstvu s manje snažnim motorom i gumama koje nisu sa sportskim pretenzijama, vuče sa sobom i lošije dinamičke parametre.

Tako Huracan Sterrato do „stotke“ ubrzava za 3,4 sekundi (umesto 2,9 sekundi koliko je dostižno u verziji Evo), dok mu do 200 km/h treba 9,8 sekundi (spram 9,0 sekundi kod bazičnog Evoa). Najviša brzina kretanja je ograničena na 260 km/h, i to zbog limita koji se tiču pneumatika, iako modifikacija Evo, laganezi pojuri preko 300 km/h.

Sigurni smo da ste pretpostavili da će novitet, uostalom kao i rivalski Porsche 911 Dakar, biti proizveden u ograničenoj seriji. Ali, to neće biti 2.500 primeraka, već samo 1.499 jedinica. A ako znamo da Dakar ne možete dobiti za menje od 222 hiljade evra, onda za Sterrato spremite najmanje 300 hiljadarki. Tačnu cenu ćemo tek saznati, a proizvodnja ovih vozila će krenuti tek u februaru 2023. godine.

Imamo još zanimljivih navoda za kraj. Eto, ovaj Huracan Sterrato će biti poslednji model Lamborghinija s benzinskim motorom, a bez ikakve vrste hibridizacije. Dalje će se Italijani prebaciti na hibridne pogonske sklopove, pa će tako naslednik Aventadora postati prvorođenče ove filozofije. Očekujemo ga sledeće godine.

Ipak, živeće Lamborghinijevi benzinci i dalje i još neko vreme. Naime, Huracan i Urus će do kraja svog tržišnog života ostati u ponudi s konvencionalnim motorom SUS.

AutoRepublika

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za mene je ovo potpuno neinteresantan auto. Zasto? Sa svim prepravkama njegove putne osobine su redukovane a auto ni iz daleka nije postao terenac. Kakav je bio cilj Lamborginijevih marketing specijalista ostaje potpuno nejasno. Jedna od najvaznijih karakteristika terenaca jeste geometrijska prohodnost: klirens, prednji prilazni ugao, ugao rampe i zadnji prilazni ugao. Od svega ovoga mozemo da analiziramo samo klirens: kod standardnog vozila je maksimalno 140 mm, kod ovoga je „+44 mm“ sto zajedno cini 184 mm. Da bi jedan auto zvanicno bio homologiran kao SUV (ne kao terenac!) potreban mu je min. klirens od 210 mm!

BB

Ovaj će vidjeti terena kao i njegov „prizemni“ rođak normalnog saobraćaja… Dakle cilj je da se kupi i ponekom prijatelju pokaže šta ima u staklenoj garaži. I ovih +44mm nije u odnosu ba normalan auto već njegovu trkačku verziju, dakle vjerovatno ima ukupno 70mm klirensa 😂🤣.
Što se tiče terena mislim da se na nekim skicama nazire prohodnija mašina 😉

Matija

Evo tacnih podataka: 1. „Kao posledica toga je došlo i do za 44 milimetra impozantnijeg klirensa u odnosu na bazičan model Huracan Evo“ – nikakav trkacki nego Evo model, nesto pojacan. 2. https://www.auto-motor-und-sport.de/test/lamborghini-huracan-evo/technische-daten/ Pod ovim linkom je detaljan izvestaj „Auto, Motor und Sporta“ o modelu Evo. Na dnu su tehnicki podaci – klirens je 130 mm. Znaci da „terenac“ ima 130 + 44 = 174 mm. Fali mu jos 36 mm da bi bio SUV – jos uvek ne terenac! Marketing strategija je krajnje mizerna: napravljen je auto za one koji se na naziv „SUV“ ili „Offroad“ lepe ko muve… Pročitaj više »

TheStig

Matija nije cilj ovog automobila da bude SUV. Nedvosmisleno je sposobniji na losim cestama koje obiluju rupama gdje bi prolazal obicnom modelom zavrsio slomljenom felnom instant. Ovaj „terenski“ Huracan je idealan za ceste kakve obiluju kod nas i po zemljama tipa bugarska rumunija i sl. Ovo je nesto manje sposobna verzija sto se tice off road sposobnosti u odnosu na 911 dakkar, koji si siguran sam, video. Made se ni ovaj ne bi uplasio sljunka i makadama nekog ravnijeg. Sem toga gume koje su na modelu su posebne off road gume sa mnogo vise „mesa“ a hod osovina je veci… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Matija

OK, prihvatam. 🙂