1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Peugeot 208 (VIDEO)
Predstavljen Peugeot 208 (VIDEO)
12

Predstavljen Peugeot 208 (VIDEO)

5.38K
12
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od večitog rivala iz matične zemlje, modela Renault Clio 5, novi Peugeot 208 donosi pravu estetsku revoluciju, a tu su i brojna specifična tehnološka rešenja, poput naprednog ali i kontroverznog i-cockpita 3D (dole). Novi mališan će u paleti posedovati i čisto električni verziju, koja će poneti oznake e-208. Sve što vidimo govori nam da će „lavić“ uneti pometnju u B segment, kada se bude pojavio u prodaji tokom oktobra ove godine.

Stara narodna poslovica kaže: “Para na paru ide”, a to se može primeniti i na priču oko Peugeotove game. Nakon uspeha s modelima 3008 i 5008, za očekivati je verovatno i veće domete francuske marke s ovim novitetom.

Novi stil i nove mogućnosti koje donosi CMP arhitektura

Kako bi proizvođač postigao svoj cilj, posegao je za brojnim izmenama. Ukoliko pođemo od dizajnerskih rešenja, shvatićemo da su brojni stilski detalji ukradeni sa prethodnih generacija Peugeotovih predstavnika u B segmentu.

Izvorno predstavljen 2012. godine, odlazeći Peugeot 208 je nasledio linije koje je promovisao izuzetno uspešni Peugeot 206, a zatim i model 207. Najsvežija 200 serija predstavlja raskid sa dotatašnjim izvornim dizajnerskim idejama, što ga i odvaja od Clija koji je nastavio da dorađuje siluetu prethodnih generacija.

Čeoni deo vozila krasi specifiična i gabaritna maska hladnjaka, svetlosne grupe koje su prenete sa velikog liftbeka, kao i prednje vetrobransko staklo velike površine. Zadnji kraj mališana ističe signalnu grupu koja je, pa možemo slobodno da kažemo, umanjena verzija rešenja koje je promovisao veći Peugeot 508.

Novitet se može posmatrati i kao posveta legendarnom modelu 205 GTI. Naime, iako je jasno da u dizajnerskom smislu 208-ica promoviše otklon od prethodnika, vidna je blaga sličnost s urbanom legendom svoga vremena, sportskim Peugeotom 205 GTI.

Peugeot 208 počiva na CMP platformi, čime iskazuje porodične veze s luksuznim modelom DS3 Crossback. Na istoj arhitekturi će biti utemeljena i buduća Opel Corsa, kao i Peugeot 2008 druge generacije.

Novi Peugeot 208 je sada duži za 9 centimetara (4,05 metara) a istovremeno je niži za 3 centimetra (1,43 metra). Širina je ostala identična (1,74 metra), isto kao i međuosovinski razmak (2,55 metara).

Jasno je da nove proporcije donose dinamičniji izgled, a tome posebno doprinosi duži poklopac motora, koji je sada bliži paralelnoj poziciji u odnosu na drum, kao i preoblikovano prednje vetrobransko staklo. Iz profila, novi mališan više podseća na kompaktni sedan.

Zahvaljujući korišćenju pomenute platforme, proizvođač obećava nižu potrošnju uz viši stepen vozačkog zadovoljstva, a za šta prilaže i materijalni dokaz izražen kroz smanjenje mase vozila za 30 kilograma u odnosu na odlazeću verziju koja koristi PF1 arhitekturu.

Pogonski sklopovi i paketi opreme

Cela gama će biti zasnovana na pet nivoa opreme: Like (koji se neće naći u ponudi za verziju e-208), Active , Allure , GT Line i GT (dostupan jedino uz e-208).

Neposredno nakon početka prodaje, sredinom oktobra ove godine, 208 će se oslanjati na postojeću paletu pogonskih grupa. To dakle znači primenu 1.2 PureTech trocilindarske jedinice u tri nivoa snage: 75 ks (uz ručni petostepeni menjač), 100 ks (uz ručni šestostepeni menjač i automatic – EAT8), kao i 130 ks (EAT8).

Što se tiče dizel motora, aktuelna 208-ica nudi tri opcije, dok će novajlija posedovati samo jedan “brundavi” agregat: 1.5 BlueHDi sa 100 konjskih snaga. On će funkcionisati (nadamo se) u skladu sa šestostepenom ručnom transmisijom.

Peugeot 208 neće posedovati svoju PHEV verziju, već će kupcima biti ponuđena čisto električna varijanta, koja će poneti oznake Peugeot e-208. Ova verzija će biti lansirana pred sam kraj tekuće godine. Posedovaće izlaznu snagu od 136 “konja” i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz autonomiju od 340 kilometara, prema WLTP protokolu.

Svetlost dana neće ugledati Peugeot 208 GTi verzija, koja je izvorno bila najavljena, a koja je trebalo da se osloni na 1.6 PureTech agregat 225 ks, upravo zbog usvajanja strategije elektrifikacije game.

Kako prenose francuski mediji, Peugeot Sport e-208 će se pojaviti sa amblemom e-GTi, uz više snage i dodatne baterijske ćelije smeštene u prtljažniku, ali nije ga za očekivati na tržištu pre 2021. godine.

Peugeot će tek u maju objaviti cene za novitet, a mališana će biti moguće rezervisati, elektronskim putem, uz uplatu depozita, već tokom predstojećeg Salona automobila u Ženevi, kada će se dogoditi i javna premijera.

Kako su kolege iz francuskog Largusa videli novitet, pogledajte u video klipu.

AutoRepublika

(5381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nisam neki poznavalac, ali ovo po meni,iako je top verzija, je fantastično, naravno biće uskoro i normalnih verzija, i one će izgledati Običnije, ali ipak ne mogu pokvariti linije koje su super…..

hauba…prelepa…od pozadi…extra… ma sav je extra…. da nije pad prodaje ovog segmenta… možda bi i staru 206 stigao po prodaji….

Pomponije

U ovom paketu opreme sigurno najlepši automobil u B segmentu.

moron

„dok će novajlija posedovati samo jedan “brundavi” agregat: 1.5 BlueHDi sa 100 konjskih snaga. On će funkcionisati (nadamo se) u skladu sa šestostepenom ručnom transmisijom.“
Čak i aktuelni („jeftilen“ ) 301 uz HDI sa 102ks dolazi sa 6MT. Dok je (donedavno) bio sa 99 ks, dolazio je sa 5MT (pa i u 3008 mk2).
A svi imaju isti (trgovački) naziv – „HDI 100“.
Rifter (i braća) su zadržali 5MT uz „HDI 100“. I još neki.

J4ZZER

Ide sa 6MT definitivno, samo 1.2 75ks ide sa 5MT, ne znam zasto su smanjili sa 82ks na 75ks?

moron

Ma, pojačali su bazni, sa 68 na 75 🙂

J4ZZ3R

Bazni je bio 1.0 i zar nije bio to Toyotin motor iz Yarisa ili sam pobrkao?

moron

1,0 iz Toyote, pre od 68, a sada od 72, nije onaj od 68 iz sadašnjeg 208. Taj od 68 ks iz 208 je 1,2.

Balkanboj

Ja ću sačekati Indijsku DIY verziju malog lavića. Da ih vidim sad kako od Hindustan Ambassador-a prave 208.

J4ZZER

Enterijer mi je FENOMENALAN (ubice me kolega moron :), otpozadi mi je pokrao Porsea, prelep je, ali spreda… ufff malkice sam razocaran… Izgleda mi kao kamionce, prevelika maska i jos ove kljove, ok nocu su atraktivne ali danju mi auto izgleda uzi zbog njih, hajde da su plice malo…

Takodje rucke sa strane su dva broja vece i onda mi auto izgleda kao nabrijana igracka.

Volim Pezo, ali mislim da bih ovako sa slika lakse kupio CLIO, a ne volim Reno

Odesza

Hvala ti VWPolo što si naterao konkurenciju da se pozabave se tehnološkim dodacima iz viših segmenata u implemetaciji u nižem segmentu.
Inače sve pohvale novome 208 i Cliu ,najbolji u segmentu!

Zoca

Poloove/fabijine/ibicine tockove drzi po jedan sraf vise nego Clio/208.Eto rece neko bez skole i pameti!

Balkanboj

I 4 šrafa su napredak posle ona tri šrafa na točkovima PSA iz 80-ih.