1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda3 – Ima li ko lepši? (GALERIJA)
Mazda3 – Ima li ko lepši? (GALERIJA)
8

Mazda3 – Ima li ko lepši? (GALERIJA)

1.36K
8
Podelite sa prijateljima:

Mada u Evropi kao favoriti u evropskom C segmentu slove VW Golf, Ford Focus, Renault Megane i Škoda Octavia, postoji jedan model koji ih „šije“ uglavnom po svemu. Reč je o Mazdi3.

Konačno smo dobili i oficijelnu galeriju serijskog modela koji će se prodavati na Starom kontinentu, uz kompletne specifikacije vezane za motore, koje smo još ranije potvrdili. Mazda3 ne da je i dalje atraktivna, već izgleda još lepše, i po tom pitanju svoje rivale ostavlja daleko iza sebe.

Mada volimo Hondu Civic, koja se sjajno pokazala na našem testu, Mazdin pulen deluje estetski zrelije, bez lažnih plastičnih detalja na „anfasu“, i bez potrebe da se „hvali“ bogatim nasleđem, kao što to čini Golf svaki put kada se bliži dolazak novog modela. Usudićemo se čak da uporedimo novu „trojku“ s Alfa Romeo Brerom, posebno iz tročetvrtinskog ugla.

Mada je Mazda i vizuelno i kvalitativno u samom vrhu, njena prodaja do sada nije bila na adekvatnom nivou. Novajlija ima sve atribute da to promeni. Ipak, Evropljani se prečesto opredeljuju za „dosadne“ automobile, ističući njihovu „praktičnost“ i „kvalitet“, što je naravno, daleko od istine, posebno što se kvaliteta tiče, ali ponekad preglednost prema nazad i zapremina prtljažnika odnose prevagu, posebno kod starijih i konzervativnijih kupaca.

Paleta motora za evropsko tržište počinje s novim osnovnim dizel motorom, 1,8-litarskim SkyActiv-D s 120 ks i 270 Nm. Ovaj revolucionarni dizel se možda ne razbacuje snagom, ali ga krasi Rrapid Multi-stage Combustion sistem i NSC (NOx Storage Catalyst) katalizator, koji štetne azotne okside pretvarau azot. Mazda navodi prosečnu potrošnju od 4,7 litara dizela i emisiju CO2 koja iznosi 130 grama po kilometru.

Osnovni benzinac je i dalje onaj sa 120 konja i 210 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Nema turbo punjača (na svu sreću), ali Mazda smatra da se štedljivost postiže na drugi način: uz pomoć blagog hibridnog sistem od 24 V sa litijum-jonskom baterijom od 600 kJ i deaktivacijom cilindara. Rezultat se očitava u prosečnoj kombinovanoj potrošnji od 6 litara benzina na 100 kilometara i emisiji ugljen-dioksida od 136 grama po kilometru.

 

Na kraju, tu je „poslastica“ u vidu SkyActiv-X motora sa 181 ks, koji će jedini biti dostupan zajedno s pogonom na sve točkove i vrlo verovatno drugačijom postavkom ogibljenja. Nekako, ne možemo da se otmemo utisku da je ovaj model ekskluzivniji od po pitanju originalnosti od Mercedesa A klase, koji se „ni kriv ni dužan“ našao u „premijum“ klasi. Po nama, Mazda3 sa SkyActiv-X motorom i pogonom na sve točkove, značajno je više „premijum“ u odnosu na Mercedesov model.

AutoRepublika

 

(1356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milos

Kakav crni golf , fokus i a klasa mazda ima dusu kal i alfa koju ste naveli.Golf 2018 i Golf 2005 ista govna drugo pakovanje.Japanac je japanac ne njemacko smece.Napumpane cijene

J4ZZER

Kad sam kupovao Civica prosle godine razmisljao sam o CX5ici, jer je trojka imala premali prtljaznik, em diskutabilan prostor pozadi, takodje je i oprema u poredjenju sa Civicom slabija, mada jeste i znacajni jeftiniji. Ovaj novi kad gledam odusevljen sam dizajnom (mada je i stara bila prelepa, ovaj je jos brutalniji) , ali prtljaznik je kod hecbeka 299l (!????) tj 180l manji od Civica ili skoro 100l manji od novog Clia. Ali ima jos… Nema vise multilink, tako da je bas premium u duhu A klase… E sad za samca ili mladi bracni par bez dece ili sa bebom i… Pročitaj više »

dzigi

Sedan je lep ali je heč upropašćen pozadi, previše lima, previše kabast.

moron

Prelepa.

Odesza

Jebote…šta je danasa svaki automobil na ovoj planeti premium ?

Balkanboj

Cenom lagano ulaze u premium segment. To je onaj feeling što ga Steve Jobs promovisao, prodavaćemo svoje prozivode duplo skuplje kako bi kupci imali onaj feeling da imaju nešto jedinstveno. I zaraditi više bez povećanja obima proizvodnje. Proizvođači automobila lagano hvataju korak sa novim modelom poslovanja.

J4ZZER

A gde vide cene?

Balkanboj

Na zvaničnom sajtu uvoznika. Neki iole opremljeniji model Mazde 3 nije ispod 20k para. I to sa najslabijim motorom. Mnogo je kume.