1. Home
  2. Vesti
  3. Datsun umro po drugi put nakon reanimacije od pre devet godina
Datsun umro po drugi put nakon reanimacije od pre devet godina
2

Datsun umro po drugi put nakon reanimacije od pre devet godina

974
2
Podelite sa prijateljima:

Drugi život marke Datsun je potrajao svega devet godine. Nissan je najavio zatvaranje svoje divizije oformljene za razvoj veoma pristipačnih automobila (takozvani budžet segment) još 2019. godine, ali su tada samo svi obećavajući projekti momentalno zaustavljeni. Tako je na primer izostala ponuda krosovera koji je trebalo da bude ponuđen pod oznakama Datsuna još davnih dana, i koji je čak bio najavljen i za nastup na ruskom tržištu, iako je taj SUV lansiran u Indiji, kao još jedan Nissanov četvorotočkaš. I tako se gašenje Nissana pretvorilo u trogodišnji lagani smiraj koji sada dobija svoj poslednji stih.

Istorijski važan brend Datsun je poslednji put vaskrsao 2013. godine i trebalo je da postane čuven na tržištima takozvanih zemalja u razvoju (čitaj: ojađenih tokom dugotrajnog pirovanja zapadne civilizacije), pri čemu mislimo na Indiju, Nepal, zemlje bivšeg SSSR-a, Nepal, Južnoafrička Republika… Datsun je u stvari bio lični projekat bivšeg šefa alijanse Renault-Nissan. Onog ozloglašenog po imenu Karlos Gon.

Automobili su sklapani u Indiji, Indoneziji i Rusiji gde je Datsun radio po, u potpunosti nezavisnom programu, što će reći da vozila na tom tržištu nisu imala dodirnih tačaka s onim u Indiji. Istovremeno, Datsun nije uspeo da se nametne na strateški važnim tržištima, a razlozi za takav epilog nisu homogene prirode.

Na primer, u Rusiji su razlike između originalne Lade i Datsuna bile apsolutno zanemarljive, iako je cena značajno odudarala između bezmalo potpuno istih vozila. Za razliku od Rusije, modeli namenjeni Indijcima i Indonežanima nisu imali duplikate, ali su bila isuviše prosta, jednostavna, i kao takva neprivlačna čak i za lokalnu populaciju. Dodatni problem je pravila i nesrećna mreža distributera. Na sve to se nadovezalo i hapšenje Gona, što se zbilo tokom jeseni 2018. godine, što je ujedno označilo i pad Datsuna u nemilost novih moćnika i sudbina nesrećnog brenda je bila zapečaćena.

Fabrika izgrađena u indonežanskom gradu Purvakarta je tokom proleća 2020. godine zatvorena, dok je pre toga u njoj bio montiran mikrovan s oznakom Datsun Go +, a isto važi i za blisko povezani SUV koji se nudio pod nazivom Datsun Cross. Avtovaz je pri kraju iste (korona) godine doneo odluku o obustavi proizvodnje modela Datsun on-DO i mi-DO. U periodu od 2014. do pomenute 2020. godine je ukupno proizvedeno oko 145 hiljada jedinica.

Sreća Datsuna je najduže potrajala u zlosrećnoj (siromašnoj) Indiji, iako je samo 4.296 četvorotočkaša ove marke isporučeno na tom potkontinentu. Proizvodnja hečbeka zvanog Datsun Go je prekinuta u 2021. godini, dok je sada prestala montaža i najkompaktnijeg i najjeftinijeg modela s nazivom Datsun redi-Go. Radio se u fabrici u Čenaju, a ona je imala čast da se ovde nađe na naslovnoj ilustraciji.

Trenutno se rasprodaju vozila s lagera i uz izdašne i prave popuste (ne kao ove koje „naša“ Kia najavljuje od prvog dana prodaje nekog modela – što i ne mogu da budu snižene, već jedine cene). Zalihe su potrajale nekoliko meseci, a s njihovim nestankom, nestaće i brend Datsun. Da je valjao – živeo bi!

AutoRepublika

(974)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao klinac mnogo sam voleo Datsun, koji je tamo ’70-ih godina prošloga veka bio veoma retka cvećka na našim putevima.
No, jedan očev prijatelj ga je imao, mislim da je to bio model „1600“i baš sam balavio na njega …

BB

Sjećam sa da je kod susjedne zgrade neko vrijeme bio parkiran Datsun Bluebird, svietlo plave boje, baš kao da će ptica da ppleti, kao što mi i ime kaže… 😉
Neki dizajn kao volvo 740, kockast sa strmom zadnjom šajbom. E, da ovo je bilo ’80 tih