1. Home
  2. Vesti
  3. Zvanično: Jeep ulazi u B segment
Zvanično: Jeep ulazi u B segment
1

Zvanično: Jeep ulazi u B segment

245
1
Podelite sa prijateljima:

Stellantis je odobrio planove Jeepa i Fiata povodom plasiranja novih modela koji će se proizvoditi u fabrici u Tišiju u Poljskoj. 

Prvi će karijeru početi mali Jeepov krosover koji će biti baziran u B segmentu i ujedno će predstavljati uvodni model u gami američke marke. Jeep će početi sa proizvodnjom budućeg modela u novembru naredne godine. Ono što već znamo jeste da će predstojeći adut biti baziran na tehnologiji nekadašnje PSA grupacije.

U prevodu, novi Jeepov krosover iz B segmenta koristiće već dobro poznatu CMP platformu koju upotrebljava niz modela iz Peugeota, Opela, DS-a i Citroena. Ova arhitektura omogućava i primenu potpuno električnog pogonskog sklopa – što će biti slučaj i sa Jeepovim novitetom.

Inostrani stručni mediji prenose da će EV izdanje baby Jeepa ući u proizvodnju već u februaru 2023. godine, odnosno samo četiri meseca nakon što će prvi primerci ovog modela sići sa proizvodnih traka. Interesantno je da prema prvim najavama koje stižu iz Evrope Jeepov krosover neće imati u ponudi dizel motore.

Umesto toga osloniće se na benzince, što standardne, što na one potpomognute sistemom blagog hibrida. Naravno, tu će biti i već pomenuta električna varijanta. Prema nezvaničnim podacima, Jeep očekuje da godišnje prodaje oko 110.000 primeraka SUV-a iz B segmenta.

I Fiat je dobio odobrenje za proizvodnju svog krosovera iz iste klase. Fiatov model ugledaće se na konceptualni Centoventi i trebalo bi da uđe u proizvodnju u aprilu 2023. godine. Ni ovaj model ne bi trebalo da ima u ponudi dizel agregate, umesto toga kao i Jeepov mališan, forsiraće se benzinci. Naravno, i Fiatov krosover imaće u ponudi EV izdanje.

U Stellantisu veruju da će brend iz Torina ipak biti nešto uspešniji u odnosu na američku marku u ovom segmentu, te su procene da će Fiat na godišnjem nivou proizvoditi 130.000 jedinica svog novog krosovera.

AutoRepublika 

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Peugeep