1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Toyota, BMW i GM beleže januarski pad prodaje, FCA i Ford u plusu u Americi
Toyota, BMW i GM beleže januarski pad prodaje, FCA i Ford u plusu u Americi

Toyota, BMW i GM beleže januarski pad prodaje, FCA i Ford u plusu u Americi

153
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota Motor Corp je u petak objavila da je u januaru prodala za 6,6% manje vozila u Americi, u odnosu na prvi mesec prošle godine, što je usloveljno prevashodno padom tražnje za svojim automobilima sa oznakama Camry i Prius.

Treći po veličini proizvođač vozila u svetu je obelodanio da je isporučio 156.021 vozila u januaru, spram prodatih 167.056 primeraka godinu ranije. Prodaja modela Camry je niža za 3;4%, dok je Prius doživeo strmoglavih 57% pada.

Analitičari koji prate zbivanja u automobilskoj industriji, J.D. Power i LMC Automotive predviđaju pad tražnje za novim vozilima u nivou od jednog procentnog poena u poređenju sa istim mesecom prošle godine, delom i zbog političkih nesigurnosti.

Prema njihovim prognozama bi prodaja lakih vozila trebala da zabeleži pad od 1,9% u odnosu na 2018, na ukupno isporučenih oko 17 miliona jedinica.

Uprkos tome, vodeći proizvođači gaje nadu da će ishod biti drugačiji u ovoj godini, čak i pored upozorenja ekonomista koji naglašavaju da će rast kamatnih stopa obeshrabriti mnoge potencijalne kupce.

General Motors Co i Ford Motor Co, koji su prošle godine ostvarili tržišno učešće od 32%, prestali su sa obelodanjivanjem mesečnih prodajnih rezultata, opredeljujući se za kvartalno izveštavanje.

Bloomberg, je juče objavio da je prodajni skor Forda bolji za 7%, dok je promenu istog intenziteta doživela i realizacija GM-a, samo u negativnom smeru. Podaci se odnose na januar a dolaze od osoba upućenih u problematiku. GM je odbio da pruži bilo kakav komentar, dok su nadležni u Fordu bili nedostupni za izjavu.

Manji rival pomenutih kompanija, Fiat Chrysler Automobiles NV je izvestio o 2-procentnom rastu prodaje na tom tržištu u januaru, čemu su najviše doprineli dobri rezultati pikap kamioneta iz ponude marke Ram. Čelnici kompanije su izjavili da očekuju plodnu 2019. godinu.

“Uprkos lošim vremenskim prilikama u januaru, ostajemo optimistični što se tiče prognoza za tekuću godinu, očekujući dalji rast američke ekonomije,” rekao je Rid Biglend, Fiatov rukovodilac prodaje za američko tržište.

Fiat je objavio da je plasirao 136.082 vozila u januaru, spram prošlogodišnjih 132.803 isporuka u uporednom mesecu.

Prodaja Ramovih pikap kamioneta je porasla za 24% na ukupno 39.649 isporučenih četvorotočkaša u januaru. Opet je poređenje vršeno u odnosu na januar 2018. godine.

Sa druge strane, marka BMW je godinu na američkom tržištu počela blago sumorno. Prodajni rezultati u januaru su za 4,8% lošiji u odnosu na prošlogodišnje. Bavarci su isporučili ukupno 18.102 vozila, spram 19.016 primeraka u uporednom mesecu.

Najbolje rezultate su ostvarili, lokalno proizvedeni krosoveri BMW X3 i BMW X5, a onda i luksuzna limuzina, BMW serije 5.

“Iako smo očekivali pad u januaru, usled intenzivnog obnavljanja game, ipak se nadamo jednakoj stopi rasta onoj koju smo ostvarili prošle godine, na nivou svih 12 meseci 2019,” izjavio je Bernard Kunt, predsednik i izvršni direktor severnoameričke divizije kompanije BMW. “Samo u ovom kvartalu debitujemo sa četiri potpuno nova modela, uključujući i seriju 3 od koje puno očekujemo. Pored toga, verujemo u dalje jačanje pozicije novog krosovera X5. Sveukupno, sa radošću iščekujemo nastavak ove poslovne godine.”

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments