1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj proizvodnje PGR serije Scania kamiona
Kraj proizvodnje PGR serije Scania kamiona
1

Kraj proizvodnje PGR serije Scania kamiona

968
1
Podelite sa prijateljima:

Obično proizvođači svečano i sa fanfarama najavljuju svoje nove proizvode. Sada je Scania jednako patetično objavila kraj proizvodnje PGR serije kamiona, čiji je poslednji primerak sišao sa proizvodnih traka fabrike u Brazilu. Proizvodnja ove serije je započela tokom 2004. godine, a u proteklih četrnaest leta je ukupno sklopljeno oko 800 hiljada primeraka.

Zanimljivo, kamioni iz PGR serije su zapravo samo unapređene verzije čuvene četvrte serije. Upravo zahvaljujući vozilima iz te serije, marka je postala višegodišnji lider na brojnim tržištima, uključujući i najveću zemlju na svetu.

Četvrta serija se pojavila na kraju 1995. godine (fotografija iznad), a odmah je privukla pažnju svojim elegantnim, pa moglo bi se reći automobilskim dizajnom. Ovo je praktično bio samo ishod odluke Šveđana da u razvoj uključe čuveni italijanski studio Đorđeta Đuđara, koji je pored dizajna za nekih pedesetak automobila, postao poznat i po učešću u procesu razvoja Nikon kamera i Apple kompjutera.

Pored potpuno novog stila, četvrta generacija kamiona marke Scania je dobila potpuno novu šasiju i mnoge pogonske jedinice. Ovde posebno mislimo na DS9 i DS12 dizel motore koji su i dan danas cenjeni.

Istovremeno, modularnost je potpuno zadržana. Kamioni su montirani prema specifikacijama kupaca, počev od osnove pa sve do podesnih komponenti. U izboru su se nalazile tri vrste odnosno verzije: niska P, dugoprugaška R i ona sa njuškom T (donja ilustracija), uz izbor od četiri porodice motora, šasije i jedinica za transmisiju. Povrh svega, broj opcija je bio neograničen.

Kamioni marke Scania bili su čest prizor u razvijenim zemljama, ali su zato predstavljali pravu retkost na istoku Evrope, gde su bili preskupi za državna preduzeća. Sve se to izmenilo u procesu tranzicije država središnje i istočne Evrope, otprilike u doba kada je četvrta generacija stupila na tržišnu scenu.

Griffin

Švedski proizvođač je inače razvio posebne verzije četvrte generacije kamiona specifično za bivše komunističke države. Na primer, u Rusiji je tokom 2001. godine, predstavljen čuveni Griffin, koji je bio bestseler dugi niz godina. Osnovna ideja je bila ponuditi dugoprugaško transportno sredstvo po najnižoj mogućoj ceni.

Crni dijamant

Naravno, bilo je tu i kritika, u prvom redu na račun skučene kabine, slabašnog motora i uskog izbora dodatne opreme. Sve navedeno od pritužbi kritičara pada u vodu kada se zna da je prodajna cena iznosila manje od 60 hiljada evra.

Bilo je i nekih zanimljivih modifikacija dugoprugaške R serije, koje su vršile nezavisne kuće. Nemoguće je zaboraviti verzije koje je preradila švedska kompanija Svempa (Sven-Eric Bergendahl). Te verzije su dobile čak i zasebne nazive – “Crni dijamant” i “Tamni ćilibar”.

Tamni ćilibar

Što se tiče nove generacije kamiona marke Scania, sigurni smo da će tu biti zanimljivih modela, sa kojima ćemo vas blagovremeno upoznati.

AutoRepublika

(968)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Kazu najkvalitetniji kamio na Svetu.