1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Ducato u „Metano“ i „Electrico“ verzijama nakon restilizacije
Fiat Ducato u „Metano“ i „Electrico“ verzijama nakon restilizacije
0

Fiat Ducato u „Metano“ i „Electrico“ verzijama nakon restilizacije

244
0
Podelite sa prijateljima:

Deluje kao da je italijanski proizvođač lakih komercijalnih vozila odlučio da, postepeno i bez skokovitih izmena, modernizuje gamu. Tako je nedavno osvežen Iveco Daily, čiji se stilski nastup jedva promenio, a šta tek reći za Fiat Ducato. Naime, on nije doneo niti jedan nov detalj na eksterijeru vozila, ali je zato bilo više nogo dovoljno tehničkih inovacija da bi se opravdala promocija restilizovanog modela!

Zaista ima i smisla logika Fiatovog odeljenja koje se bavi razvojem komercijalnih vozila. Kako smo saznali iz razgovora sa lokalnim distributerima marke Fiat, Ducato je veoma tražen model a na njegovu isporuku se neretko čeka i po pola godine. Dakle, to je jedan od lidera u segmentu lakih komercijalnih vozila, a koristi se i kao osnova za transformaciju u kampere. Stoga se u procesu restilizacije proizvođač trudio samo u smislu održavanja koraka svog takmaca sa realnošću.

Tako je ispod haube ostala dizel jedinica zapremine 2,3 litre. Nudi se u dva nivoa izlazne snage, odnosno uz 120 ili 180 „konja“. Oba varijateta ispunjavaju najrigidnije evropske emisione standarde Euro-6d. Svaki Ducato koji sada siđe sa proizvodnih traka na listi opreme poseduje „start-stop“ sistem, a s izuzetkom najslabije verzije (koju je moguće dobiti i sa šestostepenim „manuelcem“), svaki primerak ovog vozila koristi i najsvežiji tehnološki proizvod u ponudi grupacije – devetostepeni automatik. Savremeni robotizovani menjač se s lakoćom nosi sa 450 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Evo malo i pikanterija koje je donela restilizacija. Nisu samo dizel verzije u ponudi. Sada se nudi varijanta koja kao pogonsko gorivo koristi metan, a ona nosi naziv Ducato Natural Power. Ispod haube konzumenta metana se kriji trolitarski motor koji razvija 136 konjskih snaga.

To i dalje nije sve što se tiče ekološki podobnih pogonskih sklopova. Gami se priključuje i električna verzija, tamo negde sredinom sledeće godine. Proizvođač još uvek nije objavio pojedinosti u vezi s premijerom verzije Ducato Electric, a čim ih bude bilo, obavestićemo vas istog trenutka.

Što se tiče konvencionalnog dizel Ducata, sada se u ponudi nalazi puna lepeza modernih sistema vozačke asistencije. Tu su, između ostalog, čitači saobraćajnih znakova, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, senzori za aktiviranje farova i brisača, kao i drugi savremeni pomoćnici vozaču.

Po sredini centralnog panela je postavljen veliki ekran multimedijalnog sistema koji je osetljiv na dodir a po dijagonali se prostire na dužini od sedam inča. Služi i kao informativna tabla vozaču u situacijama u kojima se kreće unazad jer projektuje sliku koju snima kamera montirana na zadnjem kraju vozila. Uparivanje sa mobilnim telefonom vozača se podrazumeva.

Osveženi Ducato sa dizel srcem će u Evropi biti dostupan krajem godine. Strpljen – spašen.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments