1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Bez obaveznog osiguranja za e-bicikle u EU
Bez obaveznog osiguranja za e-bicikle u EU

Bez obaveznog osiguranja za e-bicikle u EU

463
5
Podelite sa prijateljima:

Komitet Evropskog parlamenta je odbio predlog Evropske komisije koji je predviđao da električni bicikli moraju biti osigurani od eventualne štete koja bi mogla biti naneta trećim licima, s obzirom na to da se u osnovi radi o motornim vozilima.

Odluka Komiteta koja je datirana na 22. januar, predstavlja veliku satisfakciju za napore koje je u ishodovanju iste, uložila Evropska federacija biciklista.

Revidirana direktiva koja se odnosi na obavezno osiguranje motornih vozila koja se koriste u EU, imperativno je zahtevala osiguranje, što je i uslovilo stav Evropske komisije. Sa druge strane, Evropska federacija biciklista, kao i proizvođači, su izneli argument, koji je očigledno i prevagnuo, da elektromotor instaliran u biciklu, služi samo kao asistencija mišićnom sistemu čoveka, a da se ne uključuje bez interakcije sa naporom koji ulaže biciklista.

Struja čiji su stavovi odneli pobedu, naglašavala je i pogubnost uvećanja administrativnih zahteva od korisnika elektičnih bicikala. Iako je predlog bilo predviđeno da svaka od članica EU, donese svoje lokalne propise koji bi se mogli razlikovati od generalne preporuke, paukova mreža propisa unije bi ovu alternativu učinila praktično nemogućom.

Adam Bodor, dikektor jedne sekcije Evropske federacije biciklista je izjavio da je ovo „izbalansirana odluka, kao i da se dalje zahteva od država članica da prate donate smernice i odluke, koje su još uvek neformalne, dok ne budu u finalnoj instanci, potvrđene na nivou svake pojedinačne države”.

AutoRepublika

(463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Osetljiva je ovo tema. Jer, vi u Srbiji, npr, možete legalno kupiti e-bajs sa motorom snage od 1 ili 2 kw, koji može da se pokreće i brz okretanja pedala. To je grubo izigravanje zakona i veoma opasno. Opasni su i bajsevi sa 250 wati, a tek sa 2.000 wati.

Rade

Ma, nije bitno. Bitno je da se promoviše struja. 🙂

moron

Imaš na YT dosta video klipova naših kamikaza koji pokazuju koliko brz prevoz mogu predstavljati ti e-bajsevi sa motorima od 2kw. Strašno je ono. I veoma opasno i za ostale učesnike u saobraćaju.

Rade

Ja sam gledao klipove sa Renault Twizyjem. Imaš Twizy 45 (laki četvorocikl) i Twizy 80 (teški četvorocikl) koji koriste iste motore, samo je ovaj prvi ograničen na 45 km/h. Derani sa 15-16 godina skinu softversku blokadu i brišu ko ludi. 🙂

moron

Ja često viđam jednog „strujnog kamikazu“ kako kroz centar juri belom linijom između kolovoznih traka. Doduše, nema ga od kada je zahladilo. Zima „bato“ na strujom bajsu, ne trošiš energiju i nema grejanja …