1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Maverick hibrid je mnogo ekonomičniji nego što se mislilo
Ford Maverick hibrid je mnogo ekonomičniji nego što se mislilo
3

Ford Maverick hibrid je mnogo ekonomičniji nego što se mislilo

295
3
Podelite sa prijateljima:

Ford Maverick se može smatrati jednim od najvećih osveženja na američkom tržištu tokom 2021. godine. U vreme kada novi automobili postaju sve veći i teži, Ford se vratio u prošlost i plasirao jedan od retkih pikap kamioneta kompaktnih dimenzija. Do sada je primio preko 120 hiljada narudžbina, a većina kupaca se odlučuje za opcioni 2,0-litarski turbobenzinac sa 260 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka.

To je znao i sam Ford pa se odlučio fokusirati na proizvodnju baš takve konfiguracije. Ali Maverick u svojoj ponudi ima još jedan model i to onaj bazni sa cenom od svega 19.995 dolara. Pokreće ga 2,5-litarski hibrid sa 200 „konja“ i barem na papiru je trebao da donese revoluciju među kompaktnim kamionetima. Kompanija ga je reklamirala sa kombinovanom potrošnjom od 6,4 litre na pređenih sto kilometara, što u praksi znači da sa jednim rezervoarom od 62,7 l može preći preko 800 kilometara.

Ovih dana prvi hibridi su počeli da pristižu u izložbeno-prodajne salone, a vlasnici za sada ne kriju oduševljenje sa potrošnjom. Većina njih će reći da je Maverick zapravo i do 20% ekonomičniji nego što to fabrički podaci ukazuju. Na sajtu „Maverick Truck Club“ jedan vlasnik je pokazao fotografiju prema kojoj je prešao 952 km dok kompjuter pokazuje da u rezervoaru i dalje ima dovoljno benzina za još 38 km. Sudeći prema brojevima na kompjuteru, ovaj Maverick u proseku troši 5,3 litre na 100 kilometara, što je za oko 20% niža cifra u poređenju sa onom fabričkom.

Ruku na srce, treba takođe priznati da je od svih navedenih brojeva, vlasnik takođe prešao oko 430 km koristeći samo električni motor. Kao i svi drugi hibridi, i Maverick je u stanju da koristi samo električni motor pri nižim brzinama na određenu distancu. Novinari su se obratili Fordu da saznaju da li je spomenuta cifra od 5,3 litre zapravo ukupna ili samo ona kada električni i benzinski motor rade kombinovano, ali u vreme pisanja ove priče još uvek nisu dobili odgovor.

Naravno, neko će reći da takve brojke i nije teško ostvari sa hibridom ako vozač pripazi na vožnju, ali ovaj vlasnik napominje da ga nije „mazio i pazio“ već vozio kao svako drugo vozilo koje poseduje. Nije previše ulazio u detalje u kakvim vremenskim uslovima je upravljao Maverickom, što naravno može da bude ključna razlika, ali ipak je lepo znati da jedan „kockasti“ i radnički kamionet može da bude gotovo jednako ekonomičan koliko i Toyota Prius. Neki će sigurno reći „ma da vozi dizela trošio bi još manje“ i verovatno biti u pravu, ali znate već mišljenja Jenkija po pitanju tog „prljavog goriva“…

AutoRepublika 

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sviđa mi se 👍

moron

Zar to nije „Toyota hibrid“? Iz perioda bitno sličnih hibridnih sklopova.

DUDE

Steta sto se ne prodaje u Evropi, po istoj ceni – rado bih ga kupio. Pravi muski auto. FORD dozivljava pravu renesansu: Mustang-E, Bronco, Maverick, F150 Lightning…sve prodajni hitovi.