1. Home
  2. Zelene strane
  3. EU finansira projekat razvoja e-mobila sa dometom od hiljadu kilometara (VIDEO)
EU finansira projekat razvoja e-mobila sa dometom od hiljadu kilometara (VIDEO)
0

EU finansira projekat razvoja e-mobila sa dometom od hiljadu kilometara (VIDEO)

370
0
Podelite sa prijateljima:

Nekoliko kompanija iz automobilske industrije je udružilo svoje resurse, kako bi kroz trogodišnji projekat, finansiran od strane Evropske unije, konstruisalo dva prototip primerka čisto električnih automobile sa mogućnošću dometa sa jednim punjenjem baterijske jedinice koji prevazilazi hiljadu kilometara.

Projekat koji finansira EU je poneo naziv EVC1000, a pokrenut je ovog meseca. Oko ideje se okupilo deset kompanija. Novoformirana alijansa će se usredsrediti i na razvoj seta komponenti koje su potrebne u sklopu proizvodnje ovog tipa vozila, a očekuje se da će se elektromotori naći uz točkove automobila.

Preliminarne informacije govore o tome da konzorcijum kompanija namerava da konstruiše SUV model koji će krasiti, do sada neviđene performanse. Pored toga, sama konstrukcija vozila, koja podrazumeva povišeni klirens, kao i integrisane elektromotore, transmisiju i kontrolne module u točkovima (video klip dole), trebalo bi da omogući vanserijski komfor putnicima, odnosno obilje prostora, koji će biti iskorišćen i za smeštaj baterija.

Drugim rečima, otvara se mogućnost za smeštaj više pakovanja baterijskih ćelija, što opet implicira vanserijsku autonomiju, uz zamisao korišćenja brzih punjača koji bi omogućili “tankovanje” strujom za samo 90 minuta.

Projekat je deo programa Horizon 2020, koji finansira Evropska unija, kao deo nastojanja da se obezbedi podizanje konkurentnosti evropske industrije. Deskriptivni naziv EVC1000 programa glasi „Komponente elektromobila za dnevna putovanja do 1.000 kilometara“, a dodeljena sredstva iznose 6,8 miliona evra, na period od tri godine.

Najslađe tek sledi. Na projektu su udruženi sledeći proizvođači: Audi, JAC (kineski partner Seata), AVL, Brembo, ELAPHE iz Slovenije, Fraunhofer, Ideas & Motion, Tenneco i Tehnički universitet Ilmenau iz Nemačke, Univerzitet Surej, Velika Britanija.

Kada se projekat tokom 2021. godine završi, očekuje se da će biti proizvedena dva prototip primerka, uz unapređenu efikasnost i fenomenalnu autonomiju. Jedan od njih će biti zasnovan na modelu Audi e-tron dok će drugom za temelj poslužiti kineski JAC iEV6S (fotografija iznad).

Inovativnost i unapređena efikasnost će se ponajpre ogledati u elektronskom kočnom sistemu, velikom kapacitetu za rekuperaciju energije, optimizovanom ABS sistemu, elektromotorima veće efikasnosti i dvojnim inverterima zasnovanim na silikon karbidnoj tehnologiji.

AutoRepublika

(370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments