1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen smatra da je inicijalno lansiranje ID.3 od 40.000 evra dobar potez
Volkswagen smatra da je inicijalno lansiranje ID.3 od 40.000 evra dobar potez
0

Volkswagen smatra da je inicijalno lansiranje ID.3 od 40.000 evra dobar potez

177
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen brani svoju odluku koja podrazumeva inicijalno lansiranje skuplje verzije ID.3, namenjene prvim kupcima, pre nego što na tržište plasira i ulaznu verziju električnog automobila „za široke narodne mase“.

Kao što je poznato, nemačka kompanija je započela primanje porudžbina za inicijalnu ediciju ID.3, čija cena po primerku iznosi nešto ispod 40.000 evra u Nemačkoj, ne računajući povlastice i subvencije.

Jedna od najvećih prepreka ka „demokratizaciji“ cena električnih automobila su visoki troškovi, prvenstveno vezani za baterije.

Volkswagen kaže da će ID.3 biti automobil „za milione, ne za milionere“, ponovo naglašavajući priuštivost, kao glavni adut novog modela.

Međutim, ID.3 neće odmah biti automobil za široke mase, jer je VW odlučio da najpre lansira manju inicijalnu seriju, čija je cifra na cenovnoj etiketi viša u odnosu na ulaznu verziju Passata. Delimičan razlog za ovakav potez je taj što su rukovodioci VW-a odlučili da kompanija mora najpre da „potpali“ interesovanje za tehnologiju koju poseduje ID.3, da bi se kupci iz masovnog tržišta lakše odlučili za kupovinu automobila s alternativnim pogonom. Nešto ne vidimo logiku u ovoj „filozofiji“, ali hajde da verujemo Volkswagenu.

Interni razgovori

Na konferenciji za štampu u Berlinu, Zilke Bagšik, šefica prodaje i marketinga za VW-ova električna vozila, rekla je da je bilo internih diskusija u vezi s tim koje verzije treba lansirati prve, iz prostog razloga što je kompanija saopštila da će startna cena biti 30.000 evra, da bi to bilo promenjeno s „nešto ispod 40.000“.

Bagšikova je rekla da bi „bilo pogrešno ići s verzijom kraće autonomije i nižim nivoom opreme“.

VW je takođe saopštio prilikom premijere I.D. 3 koncepta na Salonu automobila u Parizu, da će električni automobil sa 168 ks koštati kao slično opremljen Golf istih performansi.

Prvi kupci žele karakteristike poput displeja proširene stvarnosti, kaže Bagšikova.

Svrgavanje Tesle

VW marka namerava da do 2025. skine Teslu s trona proizvođača koji prodaje najviše električnih automobila godišnje, i to tako što će oformiti gamu od 20 baterijski pogonjenih modela.

Tesla je generisao 400.000 narudžbina za Model 3, delom iz razloga što je u prvom kvartalu 2016. saopštio da će novajliju prodavati po ceni od 35.000 dolara. Prve isporuke su finalizovane u julu sledeće godine, ali tek je u februaru američki proizvođač objavio da će Model 3 biti dostupan po dotičnoj ceni.

Međutim, da bi to bilo ostvarivo, šef Tesle, Ilon Mask, rekao je da biti neophodno zatvaranje prodajnih salona i fokusiranje na „onlajn“ prodaju. Samo nekoliko nedelja kasnije, on je okrenuo priču, ostavivši sve otvorenim, ali je u isto vreme prestao da reklamira cenu osnovnog modela. Kada se isključe sve moguće povlastice i subvencije, kupci u SAD Model 3 Standard Plus mogu na naruče po početnoj ceni od 39.900 dolara.

Bagšikova je izjavila da VW-ovi kupci neće morati da čekaju toliko dugo na jeftiniju verziju ID.3.

Nakon što električni hedžbek bude debitovao u Frankfurtu u septembru, započeće primanje porudžbina za verziju od 58 kWh, koja će kao i inicijalna edicija posedovati voznu autonomiju od 480 kilometara po WLTP-u. Zatim na red dolazi Pure varijanta s baterijom od 47 kWh i autonomijom od 330 kilometara.

„Kupci će moći da naruče osnovnu verziju sledeće godine, najkasnije do sredine sledeće godine“, rekla je Bagšikova. Top verzija s baterijom od 77 kWh i autonomijom od 550 kilometara, u prodaju će krenuti poslednja, a kada će to biti, tek treba da bude objavljeno.

Kao što smo već izvestili, VW garantuje očuvanost 70% iskoristivog kapaciteta baterije nakon 160.000 pređenih kilometara.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments