1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Slovenački Elaphe konstruisao integrisano rešenje za EV pogonske sklopove
Slovenački Elaphe konstruisao integrisano rešenje za EV pogonske sklopove

Slovenački Elaphe konstruisao integrisano rešenje za EV pogonske sklopove

392
0
Podelite sa prijateljima:

Električni pogonski sklopovi nastavljaju da redefinišu inženjering u automobilskoj industriji, ali ovo što je predstavlila slovenačka, novoosnovana (startup) firma Elaphe, još nije viđeno.

Tim ove kompanije je tokom petnaest godina rada na razvoju elektromotora smeštenih unutar točka, uspeo da kreira Elaphe M700, plug-and-play rešenje za električne pogonske sklopove. Po jedan motor je smešten u svaki točak, i svaki od njih poseduje nezavisan sistem hlađenja, standardne kočne diskove ili doboše sa funkcijom protiv blokade, kao i rekuperacijom energije koja se stvara prilikom kočenja. Dodatno, svaki motor poseduje elektronsku jedinicu, a težina svakog sklopa po točku iznos manje od 25 kilograma.

Pored toga što su ovakvi motori vanredno efikasni, oni obzbeđuju i napredno vektorisanje obrtnog momenta. Elektronski kontroleri pomažu da EV bude pod stalnom kotrolom a da proklizavanje točkova bude svedeno na minimum. Istovremeno, kontrolna jedinica vozila je sposobna da bude na vezi sa tehnologijom autonomne vožnje, ili vozačem, zavisno od toga koji tip vozila je u pitanju. Podaci o raspodeli snage i upravljanjem modulima se šalju motoru, kako bi se identifikovalo koliko snage je uputno staviti na raspolaganje svakom točku ponaosob.

Kada smo već kod snage, treba reći da svaki od četiri motora isporučuje maksimalno 101 konjsku snagu ili 67 ks na kontinuiranim osnovama. Motore je moguće montirati na točkovima jedne osovine, ili na obe, čime se u kratkom intervalu, iz pogonskog sklopa može izvući cele 404 konjske snage, mada ni 268 “grla” na koje vozač može da računa u svakom trenutku, nisu za potcenjivanje.

Elaphe nije jedina kompanija koja je ponudila gotovo rešenje za kompletan električni pogonski sklop u jednom komatu. Bosch je takođe razvio nešto slično, komercijalnog naziva „e-axle“, a koji objedinjuje motor, transmisiju i kontrolnu elektroniku. Međutim, proizvod iz Nemačke ne uključuje baterije niti prateći softver, pa je nužno te komponente dodatno razviti, ili kupiti od trećih lica.

Slovenci se nadaju da će se naći neko zainteresovan za ovo rešenje kojim se otvaraju brojne mogućnosti u sektoru transporta. Što se tiče ostalih implikacija, dovoljno je reći da se, na primer, dizajnerima ostavlja ogroman prostor za iskazivanje kreativnosti, s obzirom na to da prostor ispod haube neće biti zauzet instaliranim motorom.

Kako bi demonstrirao funkcionisanje sistema, Elaphe je pripremio video klip koji prikazuje proces testiranja na zaleđenim stazama severne Kine.

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments