1. Home
  2. Vesti
  3. Kompanija Plug Power planira stanice za punjenje električnih vozila na vodonik
Kompanija Plug Power planira stanice za punjenje električnih vozila na vodonik

Kompanija Plug Power planira stanice za punjenje električnih vozila na vodonik

148
1
Podelite sa prijateljima:

Plug Power, koji želi da bude lider na tržištu zelenog vodonika napravljenog elektrolizom vode i na tržištu obnovljive energije, razvio je novi tip stanice za punjenje van mreže (off-grid) za električne kamione i komercijalna vozila. Iako bi to mogla biti dobra vest za vozače Teslinih vozila, mogla bi da iznervira generalnog direktora kompanije Elona Maska, dugogodišnjeg kritičara vodonika.

Plug Power sa sedištem u Latamu u Njujorku debitovao je u ponedeljak na sajmu Advanced Clean Truck Expo u Anahajmu u Kaliforniji, najvećem sajmu u zemlji za vozila na baterije i vodonične gorivne ćelije. Stanica kombinuje rezervoar za tečni vodonik od preko 68 hiljada litara sa stacionarnim sistemom gorivih ćelija koje proizvodi Plug Power i koji proizvodi više od 60 MWh električne energije. To je dovoljno za punjenje više od 600 „električara“ pre nego što ih treba napuniti gorivom.

Rastuća prodaja električnih automobila i kamiona izaziva zabrinutost zbog naprezanja mreže i zahtevaće od operatera voznih parkova da izvrše skupa ulaganja u unapređenu električnu infrastrukturu kako bi podržali punjenje velikog broja kamiona, kombija i vozila za dostavu istovremeno. U Plug Poweru smatraju da će stanice koje se napajaju vodonikom sa nultom emisijom i koje se mogu transportovati kamionima, čak i na relativno udaljene lokacije, biti atraktivna alternativa.

„Kupci se približavaju Plug Poweru za opcije za proizvodnju energije iz vodonika, i očekujemo da će ova ponuda biti jedna od najvećih aplikacija za stacionarnu upotrebu ove godine“, rekao je Hose Luis Krespo, generalni direktor aplikacija i globalnih naloga kompanije. Prva stanica će biti postavljena na kraju drugog kvartala za kupca kojeg nije identifikovao.

Mask, koji je koristio vodonik kao gorivo za raketu SpaceX u prošlosti, ismevao je gorivne ćelije kao „budalaste ćelije“ dugi niz godina i opisivao vodonik, čija proizvodnja i skladištenje može biti skupa, kao neefikasan čist izvor energije. „Važno je razumeti da ako želite sredstvo za skladištenje energije, vodonik je loš izbor“, rekao je on na konferenciji Financial TImesa u maju prošle godine.

Tesla nije odgovorio na zahtev za komentar o planovima konkurentske kompanije.

Plug Power, koji snabdeva Amazon sa dovoljno vodonika za napajanje hiljada skladišnih viljuškara i drugih vozila, snabdevaće stacionarnim gorivnim ćelijama i vodonikom za kupce koji žele da koriste rešenja za punjenje van mreže, ali neće posedovati stanice, rekao je Krespo . Budući kupci bi takođe mogli uključiti kompanije za punjenje električnih vozila.

Doduše, to nije najefikasnija upotreba vodonika, rekao je Krespo za Forbes.

„Vi pretvarate električnu energiju u vodonik, transportujete je, a zatim pretvarate vodonik u električnu energiju da biste ga stavili u bateriju. Dakle, mnogo koraka“, rekao je on. Umesto toga, razlog je da se obezbedi opcija koja će olakšati održavanje flote baterija u pokretu. „To je jedan od onih slučajeva u kojima postoji potreba za brzinom i strujom, a nema puno opcija.“

„To je jedan od onih slučajeva u kojima postoji potreba za brzinom i strujom, a nema puno opcija.“

Vremenom će neke stanice verovatno omogućiti direktno korišćenje vodonika za upotrebu u kamionima sa gorivnim ćelijama, kao i za proizvodnju električne energije za punjenje baterija vozila, rekao je on.

Mask je povukao svoj skepticizam prema najzastupljenijem elementu univerzuma, barem malo ove godine. Na Teslinom internet prenosu Dana investitora, milijarder je rekao da kompanija gleda na zeleni vodonik za aplikacije kao što je proizvodnja čelika.

„Neka količina vodonika je potrebna za industrijske procese“, rekao je Mask tokom događaja 1. marta. „Moje lično mišljenje je da se vodonik neće smisleno koristiti u transportu. Ne bi trebalo da bude.”

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne vidim smisao… Ovo me podsjeća na naše zezancije u toku rata kada nije bilo struje po 45 dana (a ond adođe na 3 sata): Komšija, hajde mi pozajmi jedan kanister struje…

Lično mislim da je ovo patka za investitore