1. Home
  2. Life
  3. Novi način za trajnije baterije
Novi način za trajnije baterije

Novi način za trajnije baterije

216
4
Podelite sa prijateljima:

Očuvanje baterije nakon hiljada ciklusa punjenja ključno je u električnim automobilima, ali to nije isključiva odgovornost vlasnika kada je u pitanju punjenje baterije. Proces brzog punjenja je odgovoran za prenos energije brzinom koja je između dva i tri puta veća od brzine kojom se struja prenosi u suprotnom smeru od baterije do elektromotora, tako da je zaštita baterije takođe odgovornost proizvođača ove komponente.

Ogromna većina električnih brendova sve više primenjuje sisteme za tečno hlađenje kako bi održala optimalnu temperaturu u brzom i ultra brzom procesu punjenja, tako da ćelije ne budu oštećene. Čak i tako, postoje rizici da se pojave anomalije u vidu gubitka kapaciteta i, samim tim, smanjenja autonomije. Proizvođači znaju da je ovo pitanje ključno za održavanje korisnog veka trajanja i maksimalnu stabilnost u slučaju rizika od požara, odlučujući se za sofisticiranije sisteme hlađenja, kao što je potapanje.

Ovaj sistem se sastoji od potapanja baterija u rashladnu tečnost kako bi se održala njihova optimalna radna temperatura, izbegavajući pregrevanje. Na primer, tokom brzog punjenja, a što su nemački stručnjaci sa Instituta Frojdenberg pokazali zajedno sa tehnikom zaptivanja baterija, nešto zbog čega je Tesla nedavno bio kritikovan, ističući da sprečava popravku baterije.

Međutim, istraživanja pokazuju da zaptivanje polimernim materijalima poboljšava hlađenje baterije, budući da je ne samo savršen električni izolator, već je i sposoban da rasipa toplotu, iako ovi polimeri moraju imati ista hemijska svojstva kao i maziva koja se koriste u hlađenju baterije.

Ova zanimljiva tehnologija još nije spremna za implementaciju u masovnu proizvodnju, jer iako su fizička svojstva doživotne zaptivke već poznata i da će sprečiti curenje tečnosti i ulazak vlage, postoje i druge zamke koje treba rešiti. Na primer, poznavanje tačaka hlađenja baterija uzimajući u obzir njihovu težinu i zapreminu, kao i oblasti u kojima su takođe veće vibracije i buka. Frojdenberg za sada nije izneo detalje o povećanju autonomije ili smanjenju potrošnje energije, ali nema sumnje da ovo rešenje otvara nova vrata efikasnosti električnih vozila.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ako zatreba, u obzir dolazi samo zamena cele baterije.

BB

Najbolje da uvedu periodični zamjenu tog fluida, tako da opet izmisle „motorno ulje“. Ai filteri ne bi bili na odmet 😜

S mile

A, energija za hladjenje tog fluida, rashladnog sredstva, potice od….

moron

… energije Sunca 😊