1. Home
  2. Vesti
  3. Živeće motori SUS u Evropi i posle 2035. godine!
Živeće motori SUS u Evropi i posle 2035. godine!

Živeće motori SUS u Evropi i posle 2035. godine!

557
11
Podelite sa prijateljima:

Nedavno je aktuelizovan nesporazum između savezne vlade Nemačke i Evropske komisije koji je postojao u vezi krajnjeg datuma u kom će biti obustavljena legalna prodaja motora s unutrapnjim sagorevanjem. Iako je ranija zamisao predviđala da sudnji dan za motore SUS u Evropi bude 2035. godine, to se neće desiti, odnosno njihova proizvodnja će biti omogućena i nakon te godine, ali uz jedan uslov, objavio je nemački ministar transporta Volker Vizing, ali i Frans Timermans s mesta potpredsednika Evropske komisije.

Obaveštenja je poznati dvojac političara istakao na društvenoj mreži Twitter: „Vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem će biti moguće registrovati i nakon 2035. godine, ali pod uslovom da koriste ugljenično neutralna goriva,“ napisao je Vizing u tvitu. „Osiguravamo različite izbore Evropljanima, posebno zato što su klimatski neutralna i što se mogu smatrati priuštivim rešenjima u oblasti mobilnosti.“

Vizing je najavio da je dogovor postignut kasno uveče u petak, a da su konkretni koraci koji će uslediti utvrđeni u nepromenjivom obliku. „Želimo da ceo ovaj proces zaokružimo do jeseni 2024. godine.“

Timermans se takođe latio tastature i Twittera: „Sporazumesmo se s Nemačkom u pogledu korišćenja sintetičkih goriva kod automobila u budućnosti.“ Dalje će se raditi na tome da regulativa u vezi standarda koji se tiču CO2 bude usvojena u što kraćem roku.

Evropski parlament i države članice EU su se već u oktobru dogovorile da će biti moguće registrovati nove automobile u uniji i posle 2035. godine, ali samo one koji su lišeni lokalnih emisija. Nemačkoj je bilo važno da provuče kroz regulativu mogućnost proizvodnje i prodaje novih vozila s motorima SUS, a koja troše sintetička, klimatski neutralna goriva, čak i nakon kritične godine. Napomena je da sintetička goriva koja će biti legalno koristiti, moraju biti izrađena uz konzumaciju takozvane zelene električne energije.

Potvrđivanje, ratifikacija sporazuma od strane relevantnih tela država koje čine EU, a što je bilo planirano za početak marta, stoga je sprečeno od strane najmoćnije članice, Nemačke. Od tada do danas, nemačko Savezno ministarstvo saobraćaja i Komisija EU pregovaraju o kompromisu, dok je mnoge članice unije iritiralo ponašanje Germana u ovoj situaciji. Ono što je mnoge iznerviralo tiče se momenta iskazane reakcije nemačkih vlasti, a što se desilo tek nakon postignutog sporazuma.

Stoga, nisu retki oni koji optužuju Nemačku za podrivanje jedinstva Evropske unije i menjanja sporazuma nakon što su već postignuti.

AutoRepublika

(557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cestitam odluku Evropskoj Zajednici! 🙂 Ovom odlukom otvorena je jos jedna tehnoloska mogucnost da saobracaj funkcionise ekoloski. Koji ce nosilac energije – baterija, vodonik ili e-fuels – dobiti koju ulogu u transportu odlucice trziste i tehnika a ne politika i drugi amateri. Glavni kamen spoticanja u svim diskusijama o vodoniku i e-fuels kao mogucim nosiocima energije jeste kolicina elektricne energije koja je potrebna za njihovu proizvodnju. Uglavnom su svi fokusirani na distributivnu mrezu kao isporucioca potrebne energije a u stvarnosti svaki proizvodjac vodonika ili e-fuels mora sam sebi da sagradi izvor ekoloske energije – Sunce i vetar. Prednost je sto… Pročitaj više »

Zsphere

Mislim da je tu glavni problem sto „elite“ sa zapada nemaju ama baš nikakvu kontrolu nad mogućom proizvodnjom i prodajom vodonika kao goriva, za razliku od kontrole naftnih izvora na blistoku, koja im se takođe opasno izmiče kontroli.

Zoca

Klimatske promene postoje..A kada je sve stalo za vreme Covid-a zagadjenje smanjeno samo 5 %..😡…Nije to do transporta samo.

Matija

Tako je! Domacinstva trose cak nesto vise goriva nego kompletan saobracaj!

comment image

Ovih dana je objavljena informacija da nemacka vlada priprema zakon po kome ce se vec od 2024 godine zabraniti gradnja novih sistema za grejanje na bazi fosilnih goriva. E, sad su se i Zeleni pobunili, jer – to pogadja i njih, i oni se greju na gas i naftu! Tu se vidi dvolicnost zelene bande: koriste sve blagodeti civilizacije a pljuju po njoj!

BB

Sad će krenuti šverc… Ma ovo ti je, bato, ekološki dobijen benzin, garantujem… Ali ne da ciga to kaže, već ovi svjetski dušebrižnici kao i sada što vele: Ma nije ruska nafta, majke mi, uvoz iz Indije original… 😂🤣

Matija

Kakav, bre, benzin i nafta?! Dozvoljeno sinteticko gorivo je alkohol! Metil je uzasno otrovan, to bi bila strasna ekoloska katastrofa da se negde izlije u prirodu, na primer potopi se tanker pun metilalkohola. Etilalkohol nosi drugu opasnost – moze da se pije! Nadjes sa sa drustvom i cugnete malo iz rezervoara! 🙂

Zoca

S obzirom da je u Srbiji tek 2010-te ukinut olovni benzin (tocili ga jos uvek Mjanmar,Irak ,Mongolija🤣)moguc je kod nas svakakav scenario..

BB

Druže, u avijaciji je i dalje olovni benzin glavni 😜. Sad ga zovu 100 LL (sto oktana, low lead), i u Americi je standard, u EU se nađe, u ostalim zemljama jako teško, kupuje se na bačve, pa masa njih previ STC (supplement type certificate) i ugrađuju kojekakvu opremu da bi bio legalan let sa autobenzinom, gdje se opet pojavljuje problem jer stavljaju etanol (kod nas nije taj problem) kpji lako osparava iznad 1000 m nadmorske visine pa može da napravi parni čep i onda avion ostane bez pogona… Itd..

moron

Interesantan ti post. Veoma. Nisam to znao. I malo sam šokiran.
Bio bih zahvalan da ga malo razradiš, može i u članak. Ili kako već
😊

BB

Pa recimo da svi najpopularniji avionmotori imaju otprilike princip kao VW Buba motor. Iz istog perioda datiraju, čak se i Bubin motor našao u vazduhoplovstvu i to kroz preredu nekoliko firmi (recimo Limbach).
Članak, napomeni me kroz e mail paću malo da obradim tu temu, biće zanimljivo uporedito sa auto motorima 😉

Matija

Zamalo da zaboravimo: alkohol kao gorivo je sansa za Srbiju da postane proizvodjac eko-goriva bez vetra i struje. Sve na bazi prirodnog izvora – sljive!