1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao je Volkswagen Golf R! (GALERIJA)
Debitovao je Volkswagen Golf R! (GALERIJA)
9

Debitovao je Volkswagen Golf R! (GALERIJA)

1.84K
9
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je pokazao krunu ponude kada je reč o njegovim hot heč modelima. 

Golf se, za razliku od konkurencije, može pohvaliti čitavim nizom performantnih modela. Od hibridnog GTE, preko dizelaša GTD sve do ikone GTI i njegovih verzija. Ipak, na vrhu se nalazi neprikosnoveni Golf R čija se premijera dugo iščekivala.

Novi Golf R je ujedno i najsnažniji serijski Golf do sada. Pod haubom se nalazi dvolitarski turbo agregat sa četiri redno postavljena cilindra. Ova pogonska jedinica isporučuje 320 ks i 420 Nm, što je značajno više nego što je bilo dostupno kod Golfa R prethodne generacije. Snaga se na sve točkove prenosi putem sedmostepenog DSG menjača.

Kada je reč o performansama, Golf R je u stanju da ubrza do „stotke“ za svega 4,6 s! Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, mada se opcionalno može uvećati na 270 km/h.

Volkswagen se posebno ponosi novim sistemom pogona na sve točkove koji nosi naziv R-Performance Torque Vectoring. Radi se o unapređenom pogonu na sva četiri točka sa sistemom vektorisanja obrtnog momenta. Dakle, ovako opremljen Golf R je u stanju prebaciti 100% snage na točkove sa leve ili desne strane, što bi sve trebalo značajno da poboljša ponašanje u krivinama i eliminiše podupravljanje.

Zahvaljujući R-Performance Torque Vectoring sistemu, novi Golf R sa opcionalnim Performance paketom, ima i režim Drift, koji vam svojim nazivom ukazuje za šta služi. Pa, kako to ako nema mogućnost pogona samo na zadnje točkove, upitaće se radoznali čitalac? Odgovor leži upravo u malopre pomenutom sistemu pogona na sve točkove i isključivanju ESP-a.

Dizajn

Promene u eksterijeru kod novog Golfa R su sasvim jasne, pogotovo ako se sagledaju izmene naspram prethodne generacije ovog potentnog modela. Na anfasu vidimo novu rešetku, drugačiji i atraktivniji odbojnika, kao i veće usisnike za vazduh. Postavljena je i dugačka LED traka koja se pali pri startovanju vozila i dalje nastavlja da tumači ulogu dnevnog svetla.

Pogled sa boka ne otkriva mnogo toga novog, a u skladu sa sportskim ambicijama su i „suknjice“ na pragovima. Novi Golf R dolazi standardno „obuven“ u naplatke od 18 cola, a opcionalno je moguće uzeti i one od 19 inča.

Pozadi se ističu novi spojler na krovu, veliki difuzor kao i četiri završetka izduvnih cevi. Volkswagen se za ove obratio Akrapoviču koji je za Golf R izradio izduve od titanijuma! No, i to je deo opcionalne opreme kod ovog hot heča.

Promena u kabini je bilo, ali ne mnogo, jer je i Golf R oslonjen na osnovnu koncepciju istu kao kod standardnog Golfa osme iteracije. Dakle, dva ekrana dominiraju ispred vozača, jednim se upravlja informativno-zabavnim sistemom, dok drugi predstavlja instrumentalnu tablu. Velike izmene jesu nova sportska sedišta i multifunkcionalni upravljač obložen kožom.

Sedišta imaju integrisani naslon za glavu, i mogu biti izrađena od Nappa kože, mada je to deo opcionala. U enterijeru vidimo obilatu upotrebu aluminijuma, ali i silne plave umetke koji ukazuju na to da se nalazite u R modelu, jer je Volkswagen odredio plavu boju za najperformantnija izdanja. Utisak u kabini upotpunjuje ambijentalno osvetljenje od 30 boja.

AutoRepublika 

(1844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Koliko su lose farove uradili, cak i ogromni otvori naprijed ga ne mogu uciniti agresivnim.

sami

Jes loše kad ga nemoš imati

Branko

Posljednji mohikanac…, ili bar jedan od. Cijena je visoka i radi penaliziranja CO2 u EU. Tko voli i ima, kupit će. Sjajan auto.

Balkanboj

Ako sam nešto loše rekao na račun Megana i zadnjih vašarskih led traka, evo novog šampiona.
Preko cele prednje strane led traka, dnevno svetlo.
Pa cirkus.

Btw, svaka im čast za pogon i opciju da se prenese 100% snage na jedan točak. Drift mode extra.

sami

Kad Balkanac kaže za Golfa da je vašar. E hebote došlo zadnje vreme

Balkanboj

Da te nema trebalo bi te izmisliti.
Što bi bosanci rekli, kino.

sami

Odakle si brale ? Hebo te Mustang. Porediš Kiju i Golf R, mora da ili sa Marsa ili iz Tramp države. Kažu Mustangdžije glasaju listom za trampa, a ovi što preferiraju japance glasaju za Bajdena. Izgleda ovi što voze VW, Mercedes BMW i ne izlaze na izbore, što je najametnije. Birati između dva par ekselans idiota nije pametno baš

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Yankee

I da su svih 9 vlasnika nemackih vozila u Americi glasali opet ne bi napravilo neku razliku, tako da … 😉

Bungi

Na šta izađe Golf kec gti.???