1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Montana promenio format u novoj generaciji
Chevrolet Montana promenio format u novoj generaciji
4

Chevrolet Montana promenio format u novoj generaciji

141
4
Podelite sa prijateljima:

Do ovog trenutka se pod imenom Chevrolet Montana nudio kompaktni pikap kamionet namenjen kupcima na brazilskom tržištu. Utemeljen je na putničkim automobilima i namenjen uglavnom malim privrednicima. Prva Montana iz 2003. godine (vidite je dole na fotografiji), je bila razvijena na osnovu Opela Corse. Druga generacija je došla 2010. godine i kao donor je poslužio heč za Brazil, onaj zvani Chevrolet Agile.

Ali, sada kada je na red došla promocija trećeg naraštaja, sada se Chevrolet odlučio na reviziju format i tržišne pozicije pikapa.

NOva Montana više nije puko dostavno vozilo, već je to četvorotočkaš svetle perspektive, namenjen aktivnim korisnicima, zaljubljenicima u prirodu. Najpre, pikap kamionet je po prvi put dobio kabinu s dva reda i pet mesta za sedenje. Tu su i dva para vrata. Zatim, kao donor šasije i karoserije se više ne pojavljuje neki putnički automobil, već je za tu namenu poslužio krosover Chevrolet Tracker, a koji se u Brazilu montira od 2020. godine.

Iako se može reći da sličnosti i nisu tako očigledne, barem ne kada se gleda od spolja, novi pomodarski dizajn s dvodelnim prednjim svetlosnim grupama je implementiran u razvoju Montane. Najverovatnije je da će i restilizovani Tracker izgledat skoro isto.

Dužina novog pikap kamioneta je na nivou od 4.720 milimetara, širina je 1.800 mm. Kada ga posmatramo u kontekstu dimenzija, nova Montana je bliska brazilskom pikap kamionetu po imenu Renault Oroch (dugom 4.710 mm) i rivalskom Fijatu Torou (4.940 mm).

Zapremina tovarnog prostora je 874 litara i to do gornjih ivica kanata (stranica). Konstruktor je obezbedio i širok dijapazon mogućnosti kada je u pitanju transformacija karoserije: predložene su redovne pregrade, dodatne kutije i police, što vlasniku omogućava da podeli veliki odeljak na nekoliko manjih.

Do ovog trenutkka su predstavljene samo relativno bogato opremeljene verzije s indeksima LTZ i Premier, a one dolaze na felnama izrađenim od lake legure, s prečnikom od 17 inča, dekorom koji asocira na hrom i brojnim dodatnim stavkama opreme.

Tako u kabini nalazimo šest vazdušnih jastuka, multimedijalni sistem s osmoinčnim ekranom, predajnik Wi-Fi, uređaj za kontrolu klimatizacije i presvlake sedišta od antilopa. Lista opcionala je podugačka pa inkorporira: kameru za pomoć pri kretanju unazad, startovanje motora pritiskom na dugme, parking senzore, audio sistem koji je osmislio JBL. Mada ovde možemo da se začudimo i zapitamo ko bi doplatio za opcioni muzički sistem sa samo četiri zvučnika?!

Sva pobrojana oprema je doletela u Montanu s modela Tracker. Poklopac motora skriva turbobenzinsku jedinicu zapremine 1,2 litra. Raspolaže sa 133 konjske snage kada u komorama sagoreva alkohol – etanol, a koji je veoma čest u Brazilu. Takođe, motor nudi i 210 Nm najvišeg obrtnog momenta. Analogne cifre, u situacijama kada novajlija konzumira benzin, nisu obelodanjene ali će svakako biti inferiornije.

Ugrađuje se šestostepeni ručni menjač ili klasični „automatik“, i tu će kupci moći da biraju. Ono gde nema izbora jeste pogonska formula i ona uvek podrazumeva samo prednje točkove kao jedino aktivne u ovom smislu. Primenjena modularna arhitektura GEM donosi polukrutu osovinu nazad, ali je dodatno porađeno i na čvrstoći konstrukcije, posebno u uslovima punog optrećenja. To je izvedeno tako što su oprugama dodati odbojnici.

Nova Montana će biti proizvođena u istoj fabrici General Motorsa izgrađenoj u Sao Paulu, u kojoj su se montirali i pikap kamioneti prethodne generacije. Početak prodaje je zakazan za februar, dok cene modifikacije s indeksom LTZ kreću od 25,9 hiljada američkih dolara, ali uz opasku da će se jednostavnije konfiguracije pojaviti u katalozima nešto kasnije.

Da kažemo i da pominjani krosover po imenu Chevrolet Tracker, u Brazilu staje od 23 hiljade američkih dolara, pa naviše.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

U pickup od 4,7m ubacili 1,2 turbo benzinac….no comment.

DUDE

BTW, bilo bi lepo da AR objavi neki tekst o brazilskoj auto industriji, etanolu kao gorivu, ekonomicnosti upotrebe i slicno. Jako malo se u Srbiji prica o etanolu kao gorivu.

BB

Kod nas se to koristi za pogon vozača 😜

s mile

svake sedmice vest da je nahvatan vozač sa 1,7, do 4 promila alkohola u krvi, turbo ekološki, bio razgradiv pogon .