1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Camry i Avalon TRD (2020.)
Toyota Camry i Avalon TRD (2020.)
2

Toyota Camry i Avalon TRD (2020.)

436
2
Podelite sa prijateljima:

„Ponovno bekstvo iz Buick klase“

Toyota predstavlja sinonim za dosadni automobili. To svi znamo, a ni japanski proizvođač vozila ne poriče. Prethodnih godina najveći svetski proizvođač vozila se trudio da promeni takav imidž, novom ponudom modela kao što Camry i Avalon. Oba modela su više sportski nastrojena u poređenju sa prethodnicima, ali i dalje su daleko od lidera u klasi. U pomoć je pozvana divizija za razvoj performantnih modela kompanije – TRD (Toyota Racing Development) koja je predstavila svoje verzije sa ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu.

Kratka istorija

Camry je jedan od najpoznatijih Toyotinih modela na američkom tržištu i u prodaji je od 1982. godine. Još od sredine 1990-ih godina ovaj automobil redovno završava kao najprodavaniji u Americi sa godišnjom isporukom od približno 400.000 jedinica. Znajući to, očekivanja su da će svaka generacija doneti nešto novo, ali u prošlosti Toyota se uglavnom orijentisala na sigurne korake.

Sadašnja generacija je debitovala prošle godine i definitivno poseduje najviše sportskih atributa u istoriji, a mediji po prvi put ne porede ovaj automobil sa belom tehnikom.

Tokom 1994. godine Toyota je u svoju ponudu uvrstila i model Avalon za sve one kojima je Camry premali, a još uvek nisu spremni da pređu na luksuzne Lexusove primerke. Tokom vremena, Avalon je prošao kroz nekoliko evolucija do te mere da mnogi kažu da se više uklapa u Lexusov koncept nego u Toyotin. Iako nema visoku prodaju (tek nešto više od 32.000 Avalona je prodato prošle godine), ovaj automobil je i dalje izuzetno bitan u Toyotinom portfoliju.

Dizajn

Toyota smatra da je dizajn Camryja već dovoljno sportski da nije ni postojala potreba za većim promenama, posebno kada je reč o XSE modelu, a mnogi će se složiti da je TRD tim možda ipak malo preterao.

Pre svega, sportski branici su preveliki, ali iz Toyote tvrde da oni imaju aerodinamičnu svrhu i da u stvari pomažu tokom vožnje na stazi (iako je teško očekivati da će iko ikada voziti Camry u takvim uslovima). Možda najveće iznenađenje stiže na račun spojlera, za koga navodno isto postoji aerodinamična svrha, a dizajnerske promene se završavaju crnim felnama.

Sa druge strane, Avalon je više nameren udobnoj vožnji pa su samim tim promene civilizovanije. Avalon TRD je takođe zasnovan na XSE modelu sa manjim „body kitom“, crnim 19-inčnim felnama i malim spojlerom čime više podseća na Lexus za sve one koji ne žele da pokažu koliko je njihov džep dubok.

Enterijer

Na sreću, nijedan od ova dva modela nije pretrpeo veće promene po pitanju enterijera i on je uglavnom umeren. U slučaju Camryja, odlikuje ga crna boja sa nekoliko crvenih detalja, bolje osvetljenje i više standardne i opcione opreme.

Toyota se posebno potrudila da ne preteruje kod Avalona i većina opreme se može dobiti kod ostalih modela kompanije. Jedina vidljiva promena je bezbednosni pojas u crvenoj boji, a oba modela su dostupna samo u verzijama sa četvoro vrata. Ranije je u ponudi bio i kupe pa bi takav TRD model sigurno privukao dosta pažnje, ali najvećem svetskom proizvođaču je prodaja očigledno bitnija od imidža.

Mehanika

Camry i Avalon TRD su dostupni isključivo sa atmosferskim 3,5-litarskim benzinskim V6 motorom koji razvija 301 konjsku snagu koja se prenosi na prednje točkove preko osmostepenog automatskog menjača.

U vreme pisanja ove priče Toyota nije objavila brojke koje ilustruju ubrzanja, ali Camry sa identičnim agregatom u ostalim verzijama može da ubrza do 100 km/h za samo 5,8 sekundi. U prošlosti TRD tim se nije bavio mehanikom, barem kod limuzina, ali ovaj put visina vozila je snižena za 1,5 centimetar dok su kočni diskovi promera 12,9-inčne ili za 0,9 inča više nego kod XSE verzije.

Dok bi pomoć u snazi svakako dobrodošla, posebno u moru rivala sa turbo motorima, Toyota smatra da atmosferski agregati ipak imaju budućnost i da su značajno kvalitetniji na duži period posmatrano.

Zaključak

Toyota već sada prima narudžbe za oba modela, a isporuka će početi na proleće. TRD će biti najviši nivo opreme i za Camry će kupci trebati izdvojiti oko 36.000 američkih dolara, uz oko 6.000 dolara više za Avalon.

TRD sigurno nije napravio revoluciju u jednakoj meri kao Ford Fusion Sport ili Dodge Charger R/T, ali za relativno nisku premijum cenu u poređenju sa standardnim modelima kupci dobijaju mnogo. Ako ništa drugo, u slučaju japanskog giganta od kupaca se ne očekuje da prihvate gubitak praktičnosti i kvaliteta samo zato što je model više sportski.

Zoran Tomasović

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo izgleda.
Za Evropu bi valjalo, ako može, da dodje sa nekim 0,8 TSI …

Mile

Ili na baterije ?