1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Ford predstavio i Explorer ST
Ford predstavio i Explorer ST

Ford predstavio i Explorer ST

236
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno predstavljena peta generacija Forda Explorera nije otišla daleko od formule koja je proslavila ovaj krosover u poslednjih tridesetak godina. Prepoznatljiv na prvi pogled, ali opet moderniji nego prethodnik, Explorer za 2020. godinu je za 90 kilograma lakši od prethodnika, sa pogonom na zadnje i sva četiri točka i povelikim 8,0-inčnim monitorom. Ali za one koji žele više snage tu je sada i Explorer ST koji je na taj način postao najmoćniji model u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

Najbolji deo ovog sportskog terenca je njegov motor sa šest cilindara i 3,0 litre zapremine. On je preuzet iz luksuzne divizije Lincoln i razvija 400 konjskih snaga i 563 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija je desetostepeni automatski preuzet direktno iz vozila kao što su Mustang i F-150. On ne bi trebao da ima problema da prenese snagu na sva četiri točka i pruži maksimalnu brzinu od preko 240 km/h.

Kako se ST ne očekuje u prodaji sve do leta, Ford nije želeo da previše priča o performansama, ali jeste spomenuo da će njegov predstavnik biti brži nego Range Rover Sport HSE sa V6 agregatom i 380 konjskih snaga. To i ne bi trebalo da predstavlja problem pošto je britanskom rivalu potrebno čak 6,8 sekundi da dostigne 100 km/h dok je čak i prethodni Explorer Sport sa slabijim agregatom od 365 konjskih snaga bio za punu sekundu brži.

Pored moćnijeg motora ST dodaje i veće 21-inčne felne, kočnice i modifikovano ogibljenje dok su dizajnerske razlike uočljive po pitanju agresivijih branika i crne maske hladnjaka.

Na leto će biti poznata i zvanična cena koja bi trebala iznositi oko 50.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments