1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Mazda 6 s pogonom nazad
Nova Mazda 6 s pogonom nazad
16

Nova Mazda 6 s pogonom nazad

4.19K
16
Podelite sa prijateljima:

Kada je pre nekoliko godina debitovala nova generacija modela Mazda 3, javnost nije mogla da ne primeti da je ovaj kompaktni automobil daleko više premijum nego bilo koji drugi rival u klasi. To se odrazilo i na cenu, koja u Americi iznosi 23.700 dolara za heč izdanje, a navedena suma je za nekoliko hiljada zelenih novčanica viša od one koju treba izdvojiti za posedovanje Honde Civic, Toyote Corolle i ostalih konkurenata.

Japanski proizvođač vozila je sada spreman preneti identičnu strategiju i na veću limuzinu, odnosno Mazdu6. Ona će debitovati 2022. godine i prema dosadašnjim najavama pružaće karakteristike koje su nečuvene za neki proizvod u „radničkoj kategoriji“.


Pre svega, dosadašnji pogon na prednje ili pak na sva četiri točka će biti penzionisan, a zameniće ga pogon na zadnji par točkova. Ova karakteristike je obično rezervisana za premijum automobile i nijedan dosadašnji konkurent Mazde ne pruža nešto slično već duži broj godina.

Japanski div u tehnološkom smislu takođe razvija novi benzinac s šest cilindara u linijskoj konfiguraciji. Dok svi proizvođači prelaze na manje turbo benzince, Mazda veruje da je spomenuti agregat, inače poznat kao Skyactiv-X, budućnost automobilske industrije i da će u kombinaciji sa električnim motorom razvijati preko 350 konjskih snaga.

On će takođe biti postavljen poprečno da bi se uštedelo na prostoru. Naravno, mala firma kao što je Mazda nikako ne može da pokrije sve troškove razvoja pa deo finansijskih izdataka trenutno snosi Toyota. Zauzvrat, identičan motor će se verovatno naći u Lexusovim modelima ES i IS.


Ranije je takođe objavljeno da će stil noviteta biti inspirisan koncept modelom Vision. Dakle, šta nas očekuje u putničkoj kabini modela naredne generacije Mazda6, najlakše je zaključiti iz priloženih slika koncepta koji je debitovao pre tri godine.

Spomenuti model Mazda3 je dobio dosta pohvala, što i nije uvek rezultiralo odgovarajuće dobrom prodajom, a da li će Mazda 6 biti bolje sreće pokazaće vreme.

AutoRepublika

(4187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Poprečno redni motor od 6 cilindara?? A gde će biti menjač?? Nešto ne štima.

Marko

Gdje ste pročitali da je poprečni motor?

D_C

‘On će takođe biti postavljen poprečno da bi se uštedelo na prostoru. Naravno, mala firma kao što je Mazda nikako ne može da pokrije sve troškove razvoja pa deo finansijskih izdataka trenutno snosi Toyota. Zauzvrat, identičan motor će se verovatno naći u Lexusovim modelima ES i IS.’

xtrimi

Zar nije i VOLVO imao popreko postavljen I6 motor?
Ili je bio I5?

moron

Da li je neko do sada uspeo da poprečno postavi redni šestak?
Ili, da postavi menjač na takav način da nije „u nastavku“ motora?
A bude li nova šestica dizajna kao ovaj render/gelender, biće pozadi izuzetno izdašna sa prostorom za glave …
Konačno, nije mi jasno ono pominjanje cene mazde 3 HB u USA. Pa nije ona toliko skuplja od corolle ili civica ?

Yankee

Mazda 3 hatch je za oko $3.500 skuplja od Corolle hatch. Cak i najskuplja verzija Corolle kosta skoro isto koliko i bazna Mazda 3 hatch.
Plus nova Mazda 3 hatch je ubedljivo najneprakticniji novi auto u kojem sam sedeo. Ne samo sto bas nista ne vidis iz nje vec uci na zadnja sedista i ne udariti glavom u krov je nemoguce. Verovatno ce i Mazda 6 biti takva.

Lola

Potpuno se slažem sa Yenkeem, po meni Mazda 3 i 6 nove a i stare, su autoautomobili za neraste da ne kažem gremline.
6ica je prevara za pehar a 3jka za medalju.

Vidila žaba da se konji potkivaju pa metnula 2 metra haubu a kabina ko dvosed.

Bungi

Ne znam za redni šestak ali kod starog Mini Morisa motor je poprečno i u nastavku nije mjenjač. Koliko mi je poznato on je ispod motora i povezani su lancem.Takvo rješenje štedi prostor i povećava ugao zakretanja točkova. Ako je Audi uspjeo da postavi poprečno redni petak u istoj liniji sa mjenjačem mislim da nebi bio neki problem redni šestak postaviti poprečno a ispod njega mjenjač. Karter bi mogao biti u istom kućištu sa mjenjačem zbog uštede prostora(visine) kao kod SAAB-a.

moron

Nisam znao te stvari. Hvala.

TNT

Da dopunim @Bungijev komentar – Volvo 3.2 motor je bio linijski šestak, i za divno čudo koristio se sa Aisin automatikom…

D_C

Originalni Mini i Peugeot 204/304 su imali poprecno postavljen motor a menjac direktno ispod, tako da je bilo moguce postaviti poluosovine iste duzine. Kod ovih vozila je menjac bio u karteru a menjac i motor su delili isto ulje. Saab 99 i 900 su imali nesto drugacije resenje. Osim sto je motor postavljen uzduzno, cilindri u bloku su pod uglom jer je motor nastao kao polovina V8 (Triumph Stag) pa je motor prilicno nizak. Menjac je takodje bio ispod motora kao kod gore navedena dva ali je potpuno odvojen od njega odn nisu koristili zajednicko ulje. Jedini prozvodjac koji je… Pročitaj više »

D_C

Inace, u clanku je definitivno greska jer postaviti motor poprecno i zadnja vuca ne idu zajedno. Tako da je ili jedno ili drugo.

TNT

I ja mislim da je greška – iz Mazde (tj. Tojote) su najavili pre nekog vremena koncept nalik „pravom”, verovatno da se više ne brukaju kupujući gotova BMW rešenja, najavljujući to kao ulazak u uzak krug premijum platformi. Navodno bi trebalo da bude izbor RWD ili AWD, sa uzdužnim motorom. Kao da sam baš na ovom portalu to čitao, ili grešim(o)?

kola

japanac pokusava da stigne premijum nemce a bezi im pasat za dva polja mada ova mazda se nasminkala ko pravi francuz samo sto im je lim tanak i auto nekako mrtav bez slifa. izgleda da unutra mgu da stanu samo deca na zadnje sedišta

Yankee

Ako Mazda nema stila, ko onda ima stila u radnickoj klasi?

Stari Dejan

Svaka čast D_C!