1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Novi King Kong – Ram HeavyDuty
Novi King Kong – Ram HeavyDuty

Novi King Kong – Ram HeavyDuty

417
1
Podelite sa prijateljima:

Chryslerova komercijalna divizija Ram je odlično počela novu godinu. Prvo je model 1500 osvojio titulu pikap kamioneta godine po izboru uglednog Motor Trend magazina, zatim i titulu severnoameričkog pikapa godine, a kada su stigli i prodajni rezultati iz prošle godine postalo je jasno da je Ram na pragu da prestigne Chevrolet i zauzme drugo mesto.

Ispred nas je sada i veća HeavyDuty verzija u koju spadaju modeli 2500 i 3500. Sva tri američka proizvođača su odavno prešla cifru od 900 lb ft (1.220 Nm) obrtnog momenta pa je samo postalo pitanje ko će pobediti u trci do 1.000 lb ft (1.356 Nm). Prvi kroz cilj je prošao upravo Ram u verziji sa pogonom na zadnje točkove koji je sada u stanju komotno da vuče terete težine 16 tona.


Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, HeavyDuty je potpuno nov za 2020. godinu. Kompletna šasija je razvijena od čvrstih materijala koji dobijaju na snazi i pri tom smanjuju masu. Kao i u prošlosti, kupac će moći da bira između verzija sa dva i četiri točka pozadi i kabina sa dvoje i četvoro vrata.

Ako je verovati proizvođaču, težina je snižena za oko 65 kilograma, a veliku ulogu u tome ima i modernije ogibljenje, idealno za maksimalnu udobnost i najteže poslove.

Sa dizajnerske strane HeavyDuty možda deli neke linije sa manjim modelom 1500, ali nas Ram uverava da oni nemaju zajedničiki niti jedan detalj. Maska hladnjaka je jedna od najvećih u automobilskoj industriji, a sličan zaključak se može doneti i na račun farova.

Velika vrednost Rama leži i u njegovom enterijeru i on se smatra standardnom u industriji pikap kamioneta.

Kada je reč o mehanici, najviše pažnje privlači poznati 6,7-litarski Cummins dizel, a pored spomenutih 1.356 Nm obrtnog momenta on razvija i 400 konjskih snaga. U ponudi je i njegova slabija verzija sa 370 „konja“ i 1.152 Nm obrtnog momenta, kao i jedan benzinac.

Prethodni 5,7-litarski Hemi agregat se nije pokazao dovoljno moćnim pa je zamena stigla u vidu 6,4-litarskog V8 sa 410 konjskih snaga. Osmostepeni „automatik“ je jedina opcija na benzincu dok se dizeli mogu naručiti samo sa šestostepenim automatskim menjačem.

Proizvodnja i prodaja startuju na jesen sa već poznatim nivoima opreme kao što su Tradesman, Big Horn, Power Wagon, Laramie, Longhorn i Limited. Dok Ram sigurno neće moći da skine Ford sa vrha, pa možda ni Chevrolet, on je već sada postavio nove standarde. Na konkurenciji je sada da reaguje…

AutoRepublika

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Iskreno, i ja se nešto ozbiljno razmišljam da kupim jedan Bayliner kao sa prve slike. Ali sa zatvorenom prednjom kabinom, da imam gde da se malo sklonim od sunca.