1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Uskoro bi trebalo da svi novi automobili poseduju “crne kutije”
Uskoro bi trebalo da svi novi automobili poseduju “crne kutije”
1

Uskoro bi trebalo da svi novi automobili poseduju “crne kutije”

215
1
Podelite sa prijateljima:

Propisi o bezbednosti koji će važiti za nova vozila, a prema predlogu koji je podnela Evropska komisija, podrazumevaju da svi primerci poseduju “crne kutije”, koje će beležiti informacije poput “brzine kretanja vozila, statusa sistema vozačke asistencije pre, tokom i nakon udesa”.

Ukoliko Evropski parlament usvoji predlog, sva nova vozila će morati da poseduju inteligentne sisteme asistencije u pogledu brzine kretanja vozila. Oni bi obaveštavali vozača o maksimalnoj dozvojenoj brzini na konkretnoj deonici puta, a u slučaju istovremenog korišćenja sa tempomatom, automatski bi limitirali brzinu kretanja vozila na maksimalno dozvoljenu.

Prema predlogu, neće biti dozvoljeno na bilo koji način ograničavati delovanje ovih sistema, a posebno neće biti moguće isključiti ih. Minimalni zahtevi koji su definisani u predlogu, pokrivaju praćenje sledećih parametara: brzina kretanja vozila, stanje i vreme aktivacije pojedinih bezbedonosnih sistema, ostali relevantni parametri koji su vezani za sprečavanje saobraćajnih nesreća.

Na takav način prikupljeni podaci bi se koristili “isključivo za potrebe analize i procene efikasnosti pojedinih mera”. Sve prikupljeni informacije bi se razmenjivale među zemljama članicama Evropske unije.

Ovde treba podsetiti i na već izglasane propise prema kojima će od 2021. godine biti obavezno korišćenje jedanaest bezbedonosnih sistema za sva vozila koja se kao nova prodaju na teritoriji EU, a što bi trebalo da doprinese da tokom 16 godina bude spaseno oko 25.000 života.

Nakon pripreme aktuelnog predloga, Evropski parlament bi početkom naredne godine trebao da pokrene pripremne radnje za glasanje.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„a u slučaju istovremenog korišćenja sa tempomatom, automatski bi limitirali brzinu kretanja vozila na maksimalno dozvoljenu.“ Zaista interesantno rešenje… Često podesim tempomat na (nedozvoljenu) brzinu ispod same granice „bodovanja“ … „Ovde treba podsetiti i na već izglasane propise prema kojima će od 2021. godine biti obavezno korišćenje jedanaest bezbedonosnih sistema za sva vozila koja se kao nova prodaju na teritoriji EU,“ Ako to bude lako izvodljivo za proizvodjača, a ne bude preskupo za našeg uvoznika ( nekog ko ima politiku bezbednosnog paketiranja/guljenja kao „Auto Čačak“ ), mnogi brendovi će za Srbiju i dalje dolaziti serijski bez (svih ili većine) tih… Pročitaj više »