1. Home
  2. Vesti
  3. Remek-delo automobilske industrije u vidu Alfe Romeo 8C 2900 B Berlinette na aukciji
Remek-delo automobilske industrije u vidu Alfe Romeo 8C 2900 B Berlinette na aukciji
0

Remek-delo automobilske industrije u vidu Alfe Romeo 8C 2900 B Berlinette na aukciji

662
0
Podelite sa prijateljima:

Ovaj predratni dragulj će završiti u rukama nekog kolekcionara u Parizu, sledećeg februara.

Alfa Romeo je marka koja se voli. To ne treba da čudi, s obzirom na bogato nasleđe ovog italijanskog proizvođača. Model o kojem je reč je 8C 2900B Touring Berlinetta, proizvedena neposredno pred početak II svetskog rata. Da podsetimo, tada Ferrari i Lamborghini nisu ni postojali, mada je prvonavedeni osnovan iste godine kada je ovaj automobil proizveden. Definitivno je reč o epitomu italijanske elegancije i performansi, koji se prodaje, i to na aukciji u februaru. Procena je da bi mogao da ostvari cenu od 25 miliona dolara.

Mnogo? Da bi se bolje razumela vrednost ovog automobila, treba da se razume i on. Naime, 2900 je originalno dizajniran za automobilske trke, koristeći šasiju baziranu na 8C 35 Grand Prix trkaču. Serijska verzija je kreirana zatim, sa ekstremno dugačkim rednim osmocilindrašem radne zapremine 2,9 litara, „oplemenjenim“ parom kompresora. Model B je doživeo neke izmene u cilju boljeg komfora i pouzdanosti, ali i dalje isporučuje sjajne performanse, utkane u jednu od najlepših karoserija u istoriji automobilke industrije.

Automobil o kojem je konkretno reč je „berlinetta“, čija je karoserija kreacija Touringa, italijanske karoserističke firme, a samo pet modela je proizvedeno. Automobil je kupljen 1939. godine i isporučen u Englesku, gde je promenio četiri vlasnika. Aktuelni vlasnik je bio svedok događaja kada je njegov otac kupio vozilo 1976., a iz nepoznatih razloga, odlučio je da se rastane s njim. S obzirom na procenjenu vrednost od 25 miliona dolara, mislimo da naziremo o kakvim „razlozima“ se radi.

Bilo kako bilo, Alfin prelepi klasik će uskoro pronaći drugog vlasnika. Za zainteresovane: aukcija se održava 8. februara u Parizu, a naš savet je da se na bankovni račun generiše ipak nešto više od 25 miliona zelenih novčanica.

AutoRepublika

 

 

(662)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments