1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Ford „opoziva opoziv“
Ford „opoziva opoziv“

Ford „opoziva opoziv“

117
1
Podelite sa prijateljima:

Svi do sada sigurno znamo priču na račun problema sa vazdušnim jastucima napravljenih od strane firme Takata. Japanska korporacija je jedno vreme bila najveći dobavljač vazdušnih jastuka u automobilskoj industriji, sve dok otkriveno da su izuzetno lošeg kvaliteta i da mogu da prouzrokuju veće probleme tokom saobraćajnih nesreća nego da ih vozilo nema. Veruje se da je Takata ugradila oko 67 miliona takvih vazdušnih jastuka među 30 automobilskih proizvođača i viđali smo veliki broj opoziva tokom poslednje decenije.

Ford je bio jedan od proizvođača koji je masovno koristio Takatine proizvode i sa ulica je već povukao veliki broj vozila da zameni vazdušne jastuke. Ali kako pišu kolege sa sajta „The Detroit Free Press“, američki gigant će sada u neku ruku da „opozove opoziv“, to jest, primoran je da ponovo opoziva veliki broj tih četvorotočkaša iako su u njih već ugrađeni novi vazdušni jastuci.

Naime, njihova istraga je pokazala da su servisi traljavo ugradili nove vazdušne jastuke na oko 42 hiljade vozila i da zahvaljujući tome problem nikada nije rešen. Servisi su pri tom od Forda naplatili kao da je problem rešen, a drugi najveći američki proizvođač je nedavno kaznio svaki od tih servisa sa po deset hiljada dolara.

Novim opozivom će biti obuhvaćeni sledeći Fordovi i to modeli Mustang (napravljeni od 2005. do 2014. godine), zatim GT (2005-2006), Ranger (2006-2012), Fusion (2006-2012) i Edge (2007-2010), kao i premijum modeli Mercury Milan (2006-2011), Lincoln MKZ/Zephyr (2006-2011) i MKX (2007-2010). Uz Forda kažu da samo 1,5% od spomenutih 42 hiljade vozila možda imaju sporni problem, ali ne mogu znati koji konkretno bez da kompletiraju opoziv.

Barem Fordu opozivi nisu strani (firma je predvodila automobilsku industriju „preko bare“ u ovoj kategoriji tokom poslednjih nekoliko godina), pa šta je dodati još jedan…

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ne razumem kako je Ford otkrio da prethodni opoziv nije odrađen kako treba.