1. Home
  2. Vesti
  3. Korejci se obrukali sa deklaracijom autonomije na e-modelima Kia Niro i Hyundai Kona
Korejci se obrukali sa deklaracijom autonomije na e-modelima Kia Niro i Hyundai Kona
4

Korejci se obrukali sa deklaracijom autonomije na e-modelima Kia Niro i Hyundai Kona

882
4
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski koncern Hyundai Motor je objavio izmenjene podatke u vezi sa autonomijom čisto električnih supkompaktnih krosovera, kako matične tako i marke Kia. Do greške je došlo tako što je organizacija koja je bila zadužena za testiranje pomenutih modela primenila “pogrešnu testnu metodologiju”, potvrđujući tako dobijene rezultate.

Prema korigovanim podacima, osnovna verzija čisto električnog modela Hyundai Kona, koja koristi baterijske jedinice kapaciteta 39,2 kW/h poseduje domet sa jednim punjenjem baterije od 289 kilometara, prema WLTP protokolu, umesto prvobitno deklarisanih 300 kilometara. Verzije opemljene skupljom baterijom kapaciteta 64 kW/h, poseduju autonomiju od 449, umesto prvobitno predstavljenih 470 kilometara.

Slična priča je i sa krosoverom Kia e-Niro, koji sa istim baterijskim jedinicama poseduje domet od 289 odnosno 455 kilometara, redom kako je naznačeno za bratski model sa Hyundai oznakama. Prvobitne informacije su ukazivale na domet sa jednim punjenjem od 312 odnosno 485 kilometara.

Uprkos tome što su obelodanjene lošije performanse dva modela sa povišenom pozicijom sedenja, Korejci nisu osetili potrebu da i prodajne cene pomenutih krosovera, analogno koriguju, odnosno snize.

Da dodamo da je i Mercedes napravio sličan faul sa svojim čisto električnim krosoverom EQC, mada je greška Nemaca razumljivija, jer su u skladu sa opštim trendovima, požurili da predstave novitet, značajno pre početka  serijske proizvodnje.

AutoRepublika

(882)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, lepo je ovo, samo što ovu bateriju od 64 kW/h na monofozanu struju (kakvu samo imam u mojoj garaži ), ne bih napunio ni za 24 sata …

Srdjan

Zato kupuješ brzi punjač i resen problem. A to punjenje preko monofazne utičnice kapiram da je samo pomoćno rešenje.

moron

Vidi, moja garaža je ispod stambeno poslovnog objekta, i tu ispod ima 35 garaža i 45 garažnih mesta. Sve je legalno, pa i električne instalacije (garaže).
Ali, kada komša u susednoj garaži iz hobija „upali“ svoj aparat za zavarivanje, cela garaža ( 35+45) ostane bez struje, jer „iskoči“ automatski fazni osigurač.
Sad, zamisli kako bi tu radio „brzi punjač“. Nikako, zar ne?

Boivi

ZA mercedes je razumljivo a za hjundai nije,mislim da bi trebalo da bude obrnuto.Ipak je mercedes starija firma od hjundaija.