1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedno čedo incesta: Fiat Titano
Još jedno čedo incesta: Fiat Titano
2

Još jedno čedo incesta: Fiat Titano

8.62K
2
Podelite sa prijateljima:

Fiat je nedavno u paleti već posedovao pikap kamionet konstrukcije koja podrazumeva karoseriju na šasiji. Pričamo o adutu iz 2016. godine po imenu Fiat Fullback, ali koji je bio ništa drugo do restilizovani Mitsubishi L200. Ova vozila su sklapana u fabrici japanskog brenda koja posluje na teritoriji Tajlanda, ali je tražnja bila skromna pa je Fiat neslavno ugasio ponudu Fullbacka tokom 2019.

Sada Fiat ponovo lansira pikap kamionet identične (terenske) konstrukcije, ali su mu poreklo i tržišna perspektiva potpuno drugačiji.

Peugeot Landtrek

Novi Fiat Titano je takođe proizvod škole kopi-pejst, za ljubitelje anglo-saksonskog poimanja sveta, odnosno resavske škole, za nas „proste Balkance“. Ovaj put pak, Japanci nemaju veze s Fiatovom pikapom, jer je donor iz Francuske i prikazan je na gornjoj slici. Galski kamionet nosi ime Peugeot Landtrek i lansiran je za modelnu 2020. godinu. Opet, ni taj nije plave krvi već vuče poreklo iz Kine i javlja se kao varijacija Changanovog modela po imenu Kaicene F70.

Konkretan azijski model je razvijen od nekada aktivnog, a danas utuljenog zajedničkog poduhvata po imenu Changan PSA, iako je doprinos evropske strane bio skroman i ticao se uglavnom oblasti stila. Ipak, kineska strana nastavlja da sklapa Peugeot Landtrek ćak i nakon likvidacije zajedničkog poduhvata, a pored gotovih proizvoda na četiri točka, vozilo se u delovima šalje u Južnu Ameriku i Afriku, kako bi na licu mesta bilo sklapano. Sada će proizvodnom programu biti dodat i Fiat Titano.

Novajlija se, vizuelno posmatrano, razlikuje od donorskog Peugeota Landtreka samo po dekorativnim pojedinostima. Fiat gura različitu masku hladnjaka, sopstvene nalepnice s nazivom a osobeni su i naplaci. U isto vreme, dnevna svetla u tehnologiji LED-a su preneta sa Peugeota. Kabina nije prikazana, barem ne u celosti, ali se na temelju tizera i nekakvih isečaka može zaključiti da će razlike između Fiata i ostalih blizanaca beznačajne.

Debitantska tržišta modela po imenu Titano će biti brazilsko i alžirsko, pa je momenat baš zgodan da napomenemo kako se proletos Fiat vratio na tržište te afričke države. Ovog puta ipak nema priče o ponudi predmetnog vozila na našem kontinentu, ma koliko Alžir bio blizu, i to uprkos tome što je baš evropsko bilo udarno tržište za Fullback. Različiti regioni imaju svoje grupe modifikacija. Na primer, Fiat će se u Africi oslanjati na plasman prizemnih verzija, namenjenih prevashodno obavljanju težih poslova. Takve alternative će pogoniti kineski turbodizel zapremie 1,9 litara sa 150 konjskih snaga i 350 Nm). Uzgred budi rečeno, i Peugeotovi pikapovi nose ovaj agregat.

Titano će se u Južnoj Americi, s druge strane, pojavljivati samo u skupljim verzijama i s dvostrukom kabinom. Proizvodnja automobila za lokalno tržište će se obavljati u urugvajskoj fabrici Nordexu, a koje već ima sklopljene ugovore o montaži vozila s poznatim markama poput Forda, Citroena, Peugeota (uključujući i Landtrek) i Kije.

Štaviše, ranije je objavljeno da će francuski 2,2-litarski turbodizel sa 180 konjskih snaga 370 do 400 Nm najvišeg obrtnog momenta, poznat nam iz kombija i minibuseva koncerna Stellantis, biti prilagođen posebno za prekookeanski Titano. Međutim, ovi motori su počeli da se ugrađuju na urugvajske pikape s oznakama Peugeota Landtreka još u leto, tako da ovo više nije ekskluziva koja bi bila vezana za Fiat.

Landtrek takođe pogoni i turbobenzinski blok radne zapremine od 2,4 litre (licencirani kineski Mitsubishi 4K22) snage 210 „konjića“, ali još uvek nema informacija o eventualnoj ugradnjih ovih jedinicana Fiatove pulene.

Kako bilo, svi motori su ukombinovani s ručnim menjačem, ili pak sa šestobrzinskom automatskom transmisijom. Pogonski točkovi su zadnji ili mogu biti i svi, zahvaljujući čvrstoj vezi. Integrisano je zaključavanje zadnjeg diferencijala, što je sve uobičajno za vozila ove kategorije. Fiat Titano će biti potpuno razotkriven tokom narednih meseci, uključujući tu i sve što se tiče enterijera ali i kompletnih tehničkih specifikacija.

AutoRepublika

(8616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ajd, bar je u ovom Kinezu 2,2 HDI.

Zastava

Uskoro svi automobili biće made in China. Sve evropske marke biće samo trgovačke firme.