1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvo specijalno izdanje Porschea 911
Zanimljivost dana: Prvo specijalno izdanje Porschea 911

Zanimljivost dana: Prvo specijalno izdanje Porschea 911

322
0
Podelite sa prijateljima:

Šta se može reći na račun Porschea 911, a da to već nismo negde rekli? Toliko smo ga puta spominjali na našem sajtu da se čini da je njegova priča uveliko ispričana, ali sa automobilom koji je nedavno proslavio šest decenija postojanja, uvek će postojati nešto što ranije nismo rekli.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na izdanje koje je zapravo podiglo 911 na još višu stepenicu i učinilo ga ultimativnim svetskim sportistom. Reč je naravno o konfiguraciji Carrera RS 2,7.

Iako je 911 od prvog dana dobio odlične ocene medija i potencijalnih kupaca, uvek su postojali oni koji su želeli više. S druge strane, šanse su velike da bi Carrera RS nastala i zbog toga najviše zato što znamo istoriju Porschea i načinima na koje je razvojni tim tražio još veću perfekciju, baš onda kada se činilo da je ona već postignuta.

RS će u svoje doba da bude najbrži nemački serijski automobil i pojavio se u prodaji u pomalo čudno vreme, a to je baš onda kada je svet prolazio kroz veliku naftnu krizu tokom koje je popularnost sportskih četvorotočkaša naglo opala.

RS je skraćenica od nemačke reči Rennsport, što u bukvalnom prevodu znači „trkanje, sport“. Ovo nije prvi put da je Porsche iskoristio značku Carrera, pošto je ona ranije postojala na trkačkoj verziji modela 356. Ime je preuzeto sa čuvene trke Carrera Panamericana koja je vožena u Meksiku od 1950. do 1954. godine.

Smatrana je za jednu od najopasnijih profesionalnih trka na svetu pošto je vožena na distanci dugoj 3.500 kilometara. Spomenuti 356 je uspeo i da slavi, i to u klasi gde je najviša radna zapremina motora iznosila 1,5 litra i samim tim Nemci su smatrali da bi ime Carrera lepo stajalo i na modelu 911.

Slično kao i kod originala, i 911 Carrera RS je nastao sa ciljem da se homologuje za profesionalni auto-moto sport. Prvi prototip je bio spreman 1972. godine dok će serijska proizvodnja početi godinu dana kasnije. Svaki deo automobila je bio modifikovan na neki način da bi se dobili što bolji rezultati na stazama.

Iako možda na prvi pogled liči na svaki drugi 911, aerodinamične izmene su bile drastične, a Carreru najlakše prepoznajemo po veoma posebnom zadnjem spojleru. On je zapravo bio razlog zašto je brzina bila za pet km/h viša nego što bi to bio slučaj bez njega.

Automobil je takođe bio olakšan zahvaljujuću korišćenju laganih materijala, pa je bazni model bio težak 1.075 kilograma, a kasniji Sport Lightweight još sto kilograma manje. Spomenućemo da je Carrera bila za 42 mm šira u poređenju sa standardnim 911 i značajno niža da bi se dobila još veća stabilnost u krivinama.

Nemački gigant je originalno planirao da napravi samo 500 jedinica ili taman onoliko koliko je bilo potrebno da homologuje Carreru za takmičenje u tadašnjim Grupama 3 i 4. Međutim, interesovanje je bilo toliko veliko da će prve godine fabriku napustiti tačno 1.580 jedinica. Dodatnih 200 primeraka su bili takozvani „lightweight“ („lagani“), a inženjeri su spremili još 55 trkačkih vozila za potrebe profesionalnog auto-moto sporta.

Carreru je pokretao 2,7-litarski motor sa šest cilindara u drumskom izdanju, i automobil se mogao pohvaliti sa 213 konjskih snaga i maksimalnih 255 Nm obrtnog momenta. Takva brojka nije bila preterano velika u svoje vreme, ali će ovaj automobil brzo steći reputaciju sa perfektnim balansom aerodinamike, ogibljenja, kočnica i snage. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 245 km/h.

Drumski automobil je svakako bio impresivan, ali je Porsche napravio ovo specijalno izdanje najviše da pokaže svoju moć na stazama. U februaru 1973. godine je slavio na trci 24 sata Daytone sa čak 22 kruga prednosti nad najbližim rivalom.

Zatim je završio na drugoj poziciji u Italiji na stazi Targa Florio, a onda slavio u svojoj klasi na trci 24 sata LeMansa i završio na ukupnom četvrtom mestu. Carrera će biti izabrana kao zvanični automobil za američko takmičenje nazvano IROC (International Race of Champions) gde bi vozači iz različitih šampionata pokazali svoje umeće za volanima jednako spremljenih automobila. Porsche će za takvo takmičenje spremiti dvanaest identičnih Carrera.

Uspeh prve generacije će naterati nemačkog giganta da predstavi još impresivnija izdanja, kao što je Carrera RS 3,0 iz 1974. godine, ali njega ćemo analizirati nekom drugom prilikom. I danas možete kupiti drumska izdanja čistokrivnih trkača kao što je GT3 RS, a sve je započelo početkom sedamdesetih godina kada je Porsche odlučio da ode korak dalje.

Ukoliko želite jedan od originalnih primeraka sa 2,7-litarskim motorom, cene se kreću od pola miliona dolara/evra za one slabije očuvane primerke pa sve do milionskih iznosa ako hoćete neki od laganih modela.

Verujemo da ni sam Porsche nije mogao da predvidi kakvu će legendu napraviti, i mnogi će sa pravom nazvati original najboljom verzijom 911-ice u istoriji…

Zoran Tomasović

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments