1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Aston Martin V8 Vantage Zagato
Zanimljivost dana: Aston Martin V8 Vantage Zagato

Zanimljivost dana: Aston Martin V8 Vantage Zagato

449
17
Podelite sa prijateljima:

Od svih britanskih automobila nema sumnje da je Aston Martin onaj koji ima najviše stila. Postojali su i drugi koje možemo da nazovemo veoma privlačnim, posebni oni iz zlatnog perioda Jaguara i Bentliija, pa i dosta popularnih roudstera, ali je Aston Martin taj za koga se može reći da nikada nije imao neki promašaj.

Čak i onim najboljima je nekada potrebna pomoć, a ukoliko ste želeli da budete lider po pitanju stila, nije trebalo da idete dalje od Italije.

Mnoštvo samostalnih dizajnerskih kuća su sarađivale po veoma pristupačnim cenama i svako ko je vodio računa do sebe i do ugleda, koristio je njihove usluge. Među njima je bio i Aston Martin, koji je tokom ranih šezdesetih godina prošlog veka želeo sportski grand turismo četvorotočkaš, kako bi parirao proizvodima Ferrariju i Maseratiju. Tada je uspostavio saradnju sa Zagatom, a kao rezultat takve odluke je debitovao model DB4 GT Zagato i do današnjeg dana je jedan od najpoželjnijih, najekskluzivnijih i naravno najskupljih automobila sa Ostrva.

Period sedamdesetih i osamdesetih nije bio preterano uspešan za Aston Martin. Iako se kompanija mogla pohvaliti velikim brojem popularnih modela. Loša završna izrada i učestali problemi sa štrajkovima sindikata u Velikoj Britaniji su rezultirali time da firmu u jednom momentu preuzmu političari, da bi se sprečio stečaj.

Najpopularniji model Aston Martina u navedenom periodu je nosio relativno jednostavnu značku V8 i u periodu od 1969. do 1989. godine fabriku će napustiti 4.021 primerak. Tokom 1977. godine u ponudu je uvršćeno i specijalno izdanje nazvano Vantage i predstavljao je kombinaciju evropskih GT automobila sa američkom snagom.

A onda je Ferrari predstavio model 288 GTO kao specijalca za homologaciju radi profesionalnog auto-moto sporta i celokupna ponuda je rasprodata i pre nego što je ijedan primerak sklopljen. To je dalo ideju Aston Martinu da bi mogli napraviti sličan automobil i Britanci su se obratili za pomoć svom nekadašnjem partneru Zagatu.

Istorijske knjige kažu kako je čelnik britanske kompanije Viktor Gauntlet razgovarao sa predstavnicima Zagata baš na Salonu automobila u Ženevi 1984. godine kada je video spomenuti 288 GTO i postigao je dogovor po kom bi Italijani napravili specijalni model na bazi Aston Martina V8. Serijska proizvodnja je morala da bude limitirana na 50 jedinica, a automobil je morao da pruža još veću dozu luksuza i snage u jednom pakovanju.

Prvi crteži su predstavljeni javnosti godinu dana kasnije na istoj lokaciji, a to je bilo dovoljno da se celokupna buduća ponuda rasproda i pre nego što su Aston Martin i Zagato uopšte imali prvi prototip. On je bio spreman 1986. godine dok su prvi primerci isporučeni kupcima oko osamnaest meseci kasnije.

I šta je onda učinilo V8 Vantage Zagato toliko poželjnim? Pa za početak, mnogi će reći da je izgledao fantastično. Možda malo previše kockast u odnosu na ono što je trebalo da bude, ali istovremeno kao drumsko izdanje nekog reli automobila. Za stil se postarao čovek po imenu Đuzepe Mitino, a iskoristio je samo britansku šasiju, dok je svaki deo školjke bio ručno razvijen od aluminijuma.

Videli smo mnoge prepoznatljive detalje koji su proslavili Zagato korz istoriju, posebno po pitanju farova i krova, da bi automobil zatim poslat Coswortu na usavršavanje mehanike. Ne samo što su ubačene veće kočnice i modifikovano ogibljenje, već je tjuner najviše pažnje posvetio onome ispod haube.

Tu se krio Aston Martinov 5,3-litarski motor sa osam cilindara, a snaga je povećana sa 390 na 430 „konja“. I pored ne baš skromne mase od 1.820 kilograma, V8 Vantage Zagato je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od pet sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 300 km/h. Spomenućemo da je u startu jedini menjač bio petostepeni manuelni, ali će automobil kasnije dodat i Chryslerov trostepeni automatski.

Ovakvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i bilo je potrebno izdvojiti čak 156.600 američkih dolara (oko 355.060 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Proizvodnja kupea se zaustavila na brojci od 52 primerka, posle čega su Aston Martin i Zagato napravili još 37 kabrioleta pod imenom Volante po ceni od 171 hiljadu dolara (današnjih 367.837 najmanjih zelenih novčanica).

Kada bismo pravili listu najvećih legendi u automobilskom svetu tokom osamdesetih godina prošlog veka, činili bi je verovatno Ferrari F40, Lamborghini Countach, Porsche 959 i slični modeli. Aston Martin V8 Vantage Zagato možda nije jednako velika ikona, ali barem na kratak period, partnerstvo između velike britanske i italijanske kuće je zapalilo industriju.

Nije ni čudo zašto je tako, pogledajte samo slike…

Zoran Tomsaović

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Prvo sam pomislio da je u pitanju Moskvič Aleko😁…

Bungi

Uticaj Italije na ovaj model je prevelik.Podijeljene prozore je Đuđaro primijenio na modelu Subaru SVX.Retrovizori su već viđeni na BMW-u i Maseratiju,zadnje lijepljeno staklo je viđeno poslije na Citroenu XM.Unutrašnjost kao da je ukradena sa prvih serija Rendžrovera presvučena kožom.??? Previše oštrih linija i totalno odustvo elegancije i sklada svojstvenog Astonmartinu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Bungi
BB

Ja sam mislio da je ovo neka garažna budževina Alfe 155 ili nešto slično. Nikad ne bih rekao da ovo ima veza sa Aston Martinom…

Matija

„model DB4 GT Zagato i do današnjeg dana je jedan od najpoželjnijih, najekskluzivnijih i naravno najskupljih automobila sa Ostrva.“ – Neverovatno! I pored svih ovih atributa sasvim sam zaboravio da ovaj auto postoji, toliko je bio znacajan za istoriju automobilizma! 🙂 Samo Zagato moze ovako da unakazi jedan auto, cudi me da on do danas opstaje u krugu dizajnera. Da, ovaj stil ravnih, glatkih povrsina i pravih linija potice iz Italije. To je bio neuspeo pokusaj italijanskih dizajnera da stvore nesto novo, „moderno“, da se udalje od „bioloskih“ oblina automobila iz 60-tih i 70-tih. Sa tim svojim neuspelim eksperimentom Italijanima… Pročitaj više »

BB

Što je „najgore“, meni se sviđaju auta sa ravnim površinama i oštrijim ivicama, ali ove ravne površine i oštre ivice jednostavno nisu dobro raspoređene. A pogotovo ne pristaju ovakvom tipu auta a ponajmanje se slažu sa istorijom brenda…
Predlažem da mu promijene ime u Aston Martin Zalutao…

Matija

Ovo je jedan od retkih kod koga su povrsine i linije „dobro rasporedjene“ – Lotus Esprit, i danas mi se veoma dopada!

comment image

Renault Terminator

Opa Zoki,tvoj Ford se vratio u F1.Od 2026 biće u dilu sa Red Bullom.RB će pokretati Fordov motor.Eto ti tima za navijanje u F1.
Zadnnja trka Fordovog motora,odnosno Cosworth-og motora u F1 bila je davno,2004 godine.Pokretali su bolide Jaguara.
Šta misliš,može li Forodov motor da se nađe u Cadilacu😁?

Yankee

Nema tu nista Fordovo osim nalepnice. Ford placa da Red Bull na svoj motor stavi znacku „Ford“. Spremio sam pricu o tome za sutra

Moj tim je Alfa, a vozac Bottas. 😉 Ne podnosim ni jednog od ova dva vozaca Red Bulla, ne znam da li vise mrzim kao vozaca Verstappena ili Pereza.

Najvise volim Fince jos od Hakkinena. Narucio sam vec ovaj kacket za novu sezonu hehe.

comment image

Renault Terminator

Red Bull nema svoj motor.Koristi Hondin motor.A od 2026 koristiće Fordov motor.

Pa đe nađe Botasa botinu vodonošu🤣…

Yankee

Opet ti kazem, nema tu nista Fordovo na tom motoru. Ovaj sadasnji jeste Hondin, posle 2025. godine ce biti Red Bull Powertrains (sopstveno odeljenje Red Bulla za motore). Nece tu biti nista Fordovo osim znacke jer je u sustini Ford platio Red Bullu da stavi svoju znacku. Volim Bottasa iz istog razloga sto sam voleo Hakkinenan i Raikkonena – hladni, bez ikakvih emocija. Voleo sam Bottasa dok je jos vozio za Williams, posle me je ubijalo sto je otisao u Mercedes (jer znas kakvo misljenje imam o svabama hehe), ali eto desilo se na kraju da moj omiljeni vozac dodje… Pročitaj više »

Renault Terminator

Stara ti je ta informacija.To su nagađali razni novinari pre zvanične objave saradnje Forda i Red Bulla…

Porediš Botasa sa Kimijem i Hakinenom…to se ne može porediti.Kimi i Mika su dve klase iznad Botasa vodonoše.Botas je nešto poput Heikija Kovalainena,ako ga se sjećaš (vozio je i za Renault🙃)prosječan vozač.

Yankee

Koja informacija je stara?

Ja nisam poredio Bottasa sa ovom drugom dvojicom, rekao sam zasto mi je omiljeni vozac.

Renault Terminator

Da će biti samo Fordova značka na Red Bullu.Ford će biti uključen u cjelokupni razvoj motora.
Tako da osim marketinške,biće i tehnička saradnja.

Čudan ti je izbor vozača,biraš ih po emocijama (što manje emocija to je bolji za tebe🤣) a ne po kvalitetetima kako voze na stazi.Ja npr ne navijam za vozača,navijam za tim.Vozači dolaze i odlaze u timove,tim ostaje,ako ne ostane tim,ostane bar motor(proizvođač) u nekom timu,kao što je Renault to radio,povuče fabrički tim oz F1 ali i dalje pravi motore za timove i snabdeva ih.

Yankee

Mene F1 ne zanima toliko da previse pratim vozace i timove. Obicno namestim da mi se snimi trka i onda je pustim u pozadini par dana kasnije dok radim nesto drugo (obicno kad sam na poslu od kuce). Trudio sam se da zavolim, ali mi nikako ne ide, smor da ne moze biti dosadnije. Nema prestizanja, nema duela, nema da vise od jednog ili maksimalno 2 tima se bore za titulu …

Xtrimi

Koliko sam ja razumeo RB će praviti ECU a Ford elektro motor i prenos.

A Honda valjda razmišlja da napravi svoj tim.

BB

U jednoj riječi i bot i as 😜

Renault Terminator

Ali je prevaglo ovo prvo,botina,zahvaljujući vožnjama.