1. Home
  2. Istorija
  3. Filmski heroji: The Wraith (Video)
Filmski heroji: The Wraith (Video)

Filmski heroji: The Wraith (Video)

924
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je postao „loš dečko Holivuda“ Čarli Šin je igrao glavnu ulogu u filmu The Wraith (Utvara). U ovom relativno niskobudžetnom filmu iz 1986. godine Šin igra ulogu Džejka koja se vraća iz mrtvih da se osveti onima koji su ga ubili, a to radi tako što ih izaziva na ulične trke pre nego što završe u sudaru sa smrtnim ishodom. Za tako nešto Džejku je bio potreban brz automobil, a producenti su izabrali malo poznati Dodge M4S prototip.

Chrysler korporacija je debitovala ovaj legendarni koncept 1981. godine sa ciljem testiranja tehnologije nečuvene u tom periodu. Sa aerodinamičnim linijama i malom težinom od samo 1.160 kilograma, M4S (mid engine ili motor postavljen u sredini, četvorocilindarski agregat i Sport) je mogao da ubrza do 100 km/h za samo 4,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 314 km/h.

Razlog za tako nešto leži u podatku da je njegov originalni cilj bio da bude „pace car“ za Indianapolis 500 trku pa iako prototip i dalje je morao da bude funkcionalan. Od nekog američkog automobila se očekivao veliki V8 motor, ali u slučaju M4S-a izbor je pao na 2,2-litarski koji je, uz pomoć turbo punjača, razvijao čak 440 konjskih snaga.

Za snimanje filma je proizvedeno još šest kopija dok je originalni prototip korišćen samo za scene gde su viđeni detalji. Od spomenutih šest kopija, četiri su bile obične školjke na šasiji i točkovima koje su uništene tokom sudara. U filmu se pojaviljuje i nekoliko Dodge Daytona iz 1980-ih godina, zatim Chevrolet Corvette C3, Plymouth Barracuda i Pontiac Trans Am druge generacije.

Pogledajte najinteresantnije scene iz filma Utvara.

Zoran Tomasović

(924)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments