1. Home
  2. Vesti
  3. Britanska automobilska industrija ima plan A i B povodom napuštanja EU
Britanska automobilska industrija ima plan A i B povodom napuštanja EU
0

Britanska automobilska industrija ima plan A i B povodom napuštanja EU

205
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila u Velikoj Britaniji počeli su sa sprovođenjem planova oko izlaska te zemlje iz EU. Za sada je plan da se veći deo vozila sertifikuje u EU, kao i gomilanje delova i komponenti ukoliko brexit ne ostavi mogućnost slobodne trgovine sa zemljama članicama Unije. 

Reuters navodi da će McLaren svoje modele sertifikovati i u domicilnoj zemlji, ali i u EU, kako bi izbegli eventualne probleme sa prodajom. McLaren je takođe otpočeo sa gomilanjem ključnih komponenti ukoliko dođe do zastoja pri uvozu kada Britanija konačno izađe iz EU.

BMW je već najavio da će fabrika Minija koja svake godine kolektivno odlazi na godišnji odmor tokom leta, ove godine taj odmor koristiti u aprilu, baš u vreme zbivanja poslednje etape brexita. Osim toga, Bavarci uveliko traže lokacije za parkiranje kamiona za transport automobila kako u Velikoj Britaniji tako i u Francuskoj. BMW takođe ulaže i u nove IT sisteme, jer veruju da će za proces uvoz-izvoz sa Ostrva biti potreban veliki broj novih dokumenata.

Šef Honde za Evropu, Ijan Hauels potvrdio je Reutersu da ova marka neće kupovati velika skladišta, već da imaju tačan proračun koliko im komponenti treba.

Prema nezvaničnim izveštajima, nemački automobilski proizvođači pritiskaju njihovu vladu da održi status quo sa Velikom Britanijom i da ne dođe do ukidanja sporazuma o slobodnoj trgovini, jer je Britanija izuzetno veliko i važno tržište za nemače brendove.

Reuters navodi da je 85% prodatih automobila u Velikoj Britaniji prošle godine stiglo iz uvoza, kao i da je najprodavaniji brend u državi Volkswagen koji pod svojim uzdama drži i domaći Bentley.

JLR još uvek nije saopštio planove povodom brexita. Ipak, indikativno je da britanski div otvara veliku fabriku u Slovačkoj, što znači da je moguća selidba dela proizvodnje u druge zemlje. U krajnjem slučaju, ni JLR nije više britanski, već indijski.

 

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments