1. Home
  2. Liste
  3. Dvadeset najpopularnijih automobila u Kini prošle godine
Dvadeset najpopularnijih automobila u Kini prošle godine
5

Dvadeset najpopularnijih automobila u Kini prošle godine

179
5
Podelite sa prijateljima:

Kinesko tržište automobila postaje sve više „kinesko“ – domaći proizvođači imaju porast prodaje, što je i logično s obzirom na geometrijsku progresiju njihovog razvoja. Mada, još uvek je jedan američki model na vrhu prodajnih lista.

Lokalno proizvedeni Tesla Model Y potisnuo je Wuling Hongguang sa prvog mesta sa više od 600 hiljada prodatih vozila lani. Mali električni automobil iz zajedničkog preduzeća General Motorsa i SAIC-a dominirao je tržištem prethodnih godina. Nedavno je Wuling predstavio model višeg kvaliteta, nešto veći Bingo („Bin Guo“), koji je, međutim, stigao tek na 17. mesto na listi prodaje. Ovo proizilazi iz podataka konsultantske agencije Inovev.

Lista najprodavanijih 2023. i 2022. godine

Prošlogodišnji najveći pobednik bio je BYD, koji je zauzeo četiri naredna mesta u prodajnom rangu iza Tesle. U pitanju su modeli Qin, Song, Yuan i Dolphin. Najuspešniji model nekog nemačkog proizvođača u Kini jeste bio VW Lavida sa konvencionalnim pogonom i to na šestom mestu.

Generalno, posle decenija strane dominacije, kineski brendovi sada dominiraju na top listama: samo sedam od 20 najuspešnijih modela i dalje dolazi sa Zapada ili iz Japana.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na listi se vidi da Tesla ima samo dva modela u grupi prvih 20 a BYD cak 6! Ovoj informaciji treba dodati jos i ovo: u prva dva meseca ove godine BYD je pretekao Teslu u ukupnoj prodaji na tlu Kine.

Matija

Koliko se secam, ovu informaciju podelio sam mejlom nasem „klubu“, da li je dospela u AR ne secam se.

MRN

U TOP 20 Tesla ima 2 modela, a VW, Nissan, Toyota i Honda po 1 model. Ukupno 6 uljeza.

Renault Terminator🇷🇺Z

Bembare i Merdže ni na vidiku…