1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Kragujevac i Bursa postaju gradovi pobratimi automobilske industrije?  
Da li Kragujevac i Bursa postaju gradovi pobratimi automobilske industrije?  
1

Da li Kragujevac i Bursa postaju gradovi pobratimi automobilske industrije?  

540
1
Podelite sa prijateljima:

Već smo ranije pisali o neizvesnoj sudbini Fiatove fabrike u Kragujevcu, i ekonomskoj neodrživosti ukoliko u proizvodnom miksu imate samo jedan model. Uprkos brojnim glasinama o tome kako Fiat priprema novi model za kragujevačke pogone, od toga izgleda da nema ništa, kako sada stvari stoje.

Međutim, za ekonomski prosperitet jedine fabrike automobila u Srbiji, to čak nije ni neophodno. Pre par meseci smo izneli pretpostavku o mogućnosti izmeštanja dela proizvodnje iz turske fabrike Tofaš, locirane u Bursi, koja posluje u sastavu FCA grupe, a čija je vlasnička struktura prilično kompleksna. Trećinu kapitala te kompanije kontroliše jedna od najbogatijih turskih porodica Goč.

Poslovično dobro obavešteni portal o zbivanjima koja se tiču italijanske automobilske industrije Passione Auto Italiane, preneo je pisanje turske štampe, koje pretragama internet stranica nismo uspeli da identifikujemo, da će pogoni u Tofašu uskoro započeti primenu novih tehnologija, proizdvodnju novog kompaktnog krosovera, kao i elektromobila (verovatno Doblo i Fiorino).

Ovo su veoma indikativne najave, prema našem razumevanju, i u kontekstu sudbine pogona u Kragujevcu. Naime, proizvodni kapaciteti Tofaša su veoma blizu maksimalne opterećenosti, a dodavanje novih modela na proizvodne trake, u takvim uslovima, moguće je samo kroz proširenje pogona, o čemu takođe nismo mogli da čujemo niti pročitamo bilo šta. Dakle, tako impozantna investicija kakva je nužna za izgradnju ili proširenje fabričkih pogona, makar i u tako ekonomski moćnoj privredi kakva turska definitivno jeste, teško da bi prošlo bez pompeznih najava.

Druga opcija, koja se nameće kao potpuno logična, podrazumeva izmeštanje dela postojećeg proizvodnog miksa na drugu lokaciju. Za ovakav poslovni potez Kragujevac je idealna destinacija, imajući u vidu stepen iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta ove, ali i ostalih Fiatovih fabrika (prevashodno onih u Poljskoj).

Da li će se ovo zaista desiti, i da li je baš Tipo, model koji će se proizvoditi u Kragujevcu, već smo razmatrali, i preporučujemo da pročitate te članke.

Zanima nas i šta vi mislite u vezi ovog pitanja.

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće mi drago ako se to desi …