1. Home
  2. Vesti
  3. Sve izvesnije – Fiat Tipo viđen za Kragujevac
Sve izvesnije – Fiat Tipo viđen za Kragujevac
5

Sve izvesnije – Fiat Tipo viđen za Kragujevac

1.66K
5
Podelite sa prijateljima:

Za italijanski automobilski medij Passione Auto Italiane, Serđo Markione je pružio dodatna pojašnjenja u vezi game marke Fiat.

Fiat Tipo nije zaista razvijen za evropsko tržište: to je vozilo za kupce na teritoriji Turske. Kada bi implementirali na ovaj model, tehnologiju koja bi ga učinila kompatibilnim sa evropskim standardima, on bi postao apsolutno preskup. Što se tiče Pande, njena sudbina u smislu pogona gde će se proizvoditi, će biti tek razjašnjena u narednim mesecima. U ovom trenutku, nikakve prognoze ne možemo da iznesemo: u toku su razmatranja i pregovori. Generlano, ne predviđamo nikakva smanjenja proizvodnih kapaciteta u evropskim i posebno italijanskim fabrikama”.

O sudbini modela Fiat 124 Spider, Markione je rekao sledeće: „Obavezali smo se prema Mazdi da ćemo nastaviti sa proizvodnjom modela 124 Spider“.

Prvi deo Markioneove izjave je za nas najvažniji. Dakle, kao što smo pisali prethodnog vikenda u Glasu Republike, a što svakim danom dobija na težini a za šta su brojni nagoveštaji dati 1. juna, tokom predstavljanja petogodišnjeg poslovnog plana za FCA grupu, Fiat će se fokusirati na razvoj modela porodice 500 i Pande.

Dakle, namera FCA grupe je da postrojenja u Kragujevcu nastave sa radom. Međutim, globalna prodaja modela Fiat 500L nije na zavidnom nivou, a sa protokom vremena, logično je da plasman još više oslabi.

U takvoj situaciji, apsolutno je neekonomski održavati u životu kompaniju u Kragujevcu. Proizilazi da je sasvim izvesno da će kragujevački pogoni montirati još jedan model u bliskoj budućnosti, a svi su izgledi da će to biti upravo Fiat Tipo, koji nije usklađen sa evropskim standardima, ali jeste sa turskim i ruskim. Pored toga Fiat Tipo je razvijen zahvaljujući i investiciji izvršenoj od strane kompanije sa sedištem u Bursi, koja je u trećinskom vlasništvu jedne od najbogatijih turskih porodica, Goč. Pored toga, proizvodnju modela Fiat Panda, bilo bi potpuno nerezonski izmeštati u Kragujevac, obzirom na raspoloživost fabrika u Poljskoj, koja je članica Evropske unije.

Verujemo da su to ti pregovori o kojima je pričao Serđo Markione. Ostaje da se vidi samo da li će fabrika u Kragujevcu menjati vlasničku strukturu, ili će, verovatni dogovor biti realizovan bez kupoprodaje kapitala kompanije sa sedištem u Srbiji.

AutoRepublika

(1657)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nemam ja ništa protiv toga da se u KG „šrafi“ i Tipo, uz nadu da bi to istovremeno vodilo i sniženju njegove cene za tržište Srbije.
Samo, da li će se on zaista „preseliti“ u KG, to je najveće pitanje. Na koje ipak ne znamo odgovor, zar ne? Samo se „nadamo“ …

moron

Ovaj deo baš i ne razumem ( „Kada bi implementirali na ovaj model, tehnologiju koja bi ga učinila kompatibilnim sa evropskim standardima, on bi postao apsolutno preskup.“ ). On je (kako se meni čini) tehnologijom jako sličan sa 500L. Na Zapadu se Tipo u odredjenim paketima odavno serijski nudi sa AEB-om , adaptivnim tempomatom, ksenonima, alu 18″ …
Šta mu još to nedostaje da bi bio saglasan „sa evropskim standardima“, pa da bi ga to „usaglašavanje“ učinilo preskupim?

moron

Nadjoh na netu interesantnu vest za Renegade MY 2019, koja će se nekim manjim delom verovatno reflektovati i na nas (na 500L ): „Promena će biti i u gami motora, buudući da su najavljeni novi benzinci sa 3 i 4 cilindra. U pitanju su 1,0 litarski agregat sa 120KS i 1,3 litarski koji će biti dostupan u verzijama sa 150KS i 180KS.“