1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najmanji Hyundaijev krosover u ponudi – Venue
Najmanji Hyundaijev krosover u ponudi – Venue

Najmanji Hyundaijev krosover u ponudi – Venue

640
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je iskoristio ovogodišnji Salon automobila u Njujorku da američkoj, ali i svetskoj javnosti predstavi svoj najnoviji krosover koji nosi Venue oznaku. Zanimljivo, paralelno sa njujorškom premijerom koja je okarakterisana oficijelnom, SUV je prikazan i u Indiji na posve originalan način. Naime, mališan je izložen na palubi broda koji je plovio ka luci Goa, a događaj su zabeležili novinari britanskog izdanja Autocar.

Dualno predstavljanje je zapravo način proizvođača da oda počast tehničkom centru marke koje preuzelo oko 60% tereta na razvoju Venuea. Pored toga, gradski lik sa povišenom pozicijom sedenja će se nuditi samo na indijskom i američkom tržištu, uz značajne razlike između dve verzije, koje ipak nisu vidljive na prvi pogled.

Dakle, reč je o najmanjem modelu sa povišenom pozicijom sedenja koji silazi sa fabričkih traka korejskog proizvođača vozila i sličnih je dimenzija kao Hyundai Accent, što nam gorovi da je za oko 12 centimetara kraći od dosadašnjeg najmanjeg krosovera, odnosno od modela Kona. Na taj način, Venue će da popuni izuzetno gustu ponudu u SUV segmentu koju poseduje marka Hyundai, a koju već čine modeli Kona, Tucson, Santa Fe i Palisade.

Kod navođenja gabarita vozila, pikantan detalj predstavlja činjenica da je američka verzija dugačka 4.036 milimetara, dok je indijska nešto kraća – 3.935 milimetara. Ovo je izvedeno sa ciljem da se Venue na indiskom tržištu uklopi u niži poreski razred. Širina (1.770 mm); visina (1.565 mm) i razmak među osovinama (2.520 mm)su identične za oba varijateta.


Sa stilske strane, Venue prati dizajnersku školu kompanije i ne donosi neku revoluciju. To ne znači da takav stil nije privlačan a ovaj krosover deluje zaista moderno u svakom pogledu. Detalj zbog koga se korejskoj firmi svakako treba odati priznanje jeste stil krova, a on nije nizak kao kod većine rivala već je zbog izuzetno „kockastog“ oblika, on prilično iznad tla, a sve da bi se maksimalno iskoristio prostor. Evo primera. Venue poseduje prtljažnik zapremine 530 litara, a uz spušten drugi red sedišta ona raste na impozantna 903 litra.

To se posebno odnosi na prtljažnik, pa iz korejskog giganta kažu da sa spuštenim sedištima Venue pruža 906 litara zapremine iskoristivog prostora. Spomenuta cifra možda nije najveća među konkurencijom, ali istovremeno treba naglasiti da proizvođač cilja sve one kupce koji su u prošlosti posedovali heč verziju modela Accent (ovaj automobil se trenutno prodaje samo kao limuzina dok je hedžbek ugašen pre dve godine). Dodaćemo da ni Mazda CX-3, Ford EcoSport i Nissan Kicks nisu značajno veći pa Hyundai s razlogom očekuje uspeh.


Za razliku od modela Kona, Venue će moći da se naruči samo sa 1,6-litarski benzincem i pogonom na prednje točkove. Snaga ovog motora je nepoznata (spominje se cifra od oko 160 „konja“), ali je poznato da će kupac moći da bira između šestostepenog manuelnog i automatskog CVT menjača. Na ostalim tržištima se očekuju i turbo benzinac zapremine tri cilindra kao i dizel.

Po pitanju opreme tu su samo dva nivoa, i to SE i SEL. Svi modeli stižu sa 8,0-inčnim monitorom, funkcijom povezivanja sa pametnim telefonom preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija, kao i sa velikim brojem električnih pomagala sa ciljem da se poboljša bezbednost.

Verzija za tržište Indije

Hyundai već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima u Americi na jesen, tačnije u novembru, a četvorotočkaši koji budu isporučivani „preko bare“, nosiće oznaku „Made in South Korea“, što znači da će biti proizvedeni u korejskom Ulsanu. Indijci će se radovati prizoru Venua u izložbeno-prodajnim salonima već sledećeg meseca, a proizvodnja će biti lokalno organizovana.

Još uvek nisu objavljeni podaci o (problematičnom) nastupu na drugim svetskim tržištima. Onaj epitet o problematičnosti ponude se odnosi na činjenicu da mnogi smatraju pozez lansiranja krosovera Venue, prilično rizičnim, pre svega zbog eventualne kanibalizacije zbog sličnosti sa, pre neki dan, debitovanim modelom ix25. Međutim, proizvođač taj momenat ne smatra realnim i nastupa samouvereno.

Verzija za tržište Indije

Cene još uvek nisu objavljene, ali kada se zna da Kona startuje od 20.000 američkih dolara, Venue bi trebao da bude barem nekoliko hiljada dolara jeftiniji.

AutoRepublika

(640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments