1. Home
  2. Vesti
  3. Automobili troše do 75 odsto više goriva u odnosu na fabričke brojke
Automobili troše do 75 odsto više goriva u odnosu na fabričke brojke
1

Automobili troše do 75 odsto više goriva u odnosu na fabričke brojke

3.32K
1
Podelite sa prijateljima:

Dizeli iz 2016. su najveći „prekršioci“, sudeći po novim podacima.

Vozači troše do 75 odsto više goriva nego što to govore oficijelne brojke.

Kompanija Carly je objavila podatke bazirane na više od milion vozila koja su u eksploataciji širom sveta, ustanovivši porast u neslaganjima između oficijelnih vrednosti i stvarne potrošnje, iz godine u godinu, od 2004. do 2016.

Najznačajnija razlika je zabeležena kod dizel modela iz 2016., koji su zabeležili prosek od 75 odsto veće potrošnje nego što je nominalno određeno od strane proizvođača.

Carly je procenio da vozači koji prelaze dvadesetak hiljada kilometara godišnje, troše na gorivo oko 1000 evra više u odnosu na oficijelne fabričke podatke.

„Postoji tekući sukob interesa u vezi sa potrošnjom goriva. Tokom godina, regulativa je nalagala sve niže nivoe emisije CO2, dok su vozači želeli sve snažnija i luskuznija vozila“, rekao je Avid Avini, jedan od osnivača Carlyja. „Sa svakim novim smanjenjem dozvoljene emisije, proizvođači su morali da redukuju potrošnju goriva. Međutim, oni su svoje podatke bazirali na laboratorijskim testovima ne na realnom saobraćaju. Potrošnja je jedna od ključnih stvari za vozače i mada proizvođačima nije lako da predvide potrošnju, jer ona u velikoj meri zavisi od individualnog stila vožnje, neslaganja u podacima su zabrinjavajuća, jer potrošači ne mogu da se oslone na fabričke podatke.“

Ove vesti dolaze samo pola godine nakon što je Evropska unija uvela novi format standardizacije emisije izduvnih gasova i potrošnje goriva: WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), koji je zamenio „laboratorijski“ NEDC. Nova forma će konačno preuzeti ulogu standardnog načina merenja u avgustu ove godine, dok će neki automobili koristiti NEDC brojke do početka 2019.

 

(3321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako dobro razumem, do početka 2019. kod nekih ćemo i dalje imati samo NDEC podatke, a kod nekih su već sada rezultati WLTP merenja. Taman „lepo“ da čovek ( potencijalni kupac ) u medjuvremenu bude u potpunom „zbunu“. I prevaren. Ne bi to smelo tako … A, to jeste tako. Neki su npr. sa svojih sajtova čak sada i potpuno izbacili ove specifiakcije ( nedavno sam gledao Škodu u Sloveniji, i kao da je neko iz „kataloga“ odsekao te stranice ), a neki i dalje nude očito samo zastrarele specifikacije, kojemožda nikada i nisu imale veze s Srbijom ( kao… Pročitaj više »