1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors u opasnosti da izgubi lidersko mesto na američkom tržištu
General Motors u opasnosti da izgubi lidersko mesto na američkom tržištu
0

General Motors u opasnosti da izgubi lidersko mesto na američkom tržištu

505
0
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1926. kada je neko poslednji put skinuo General Motors sa trona na američkom tržištu. Ford je završavao proizvodnju Modela T i rešavao se preostalih zaliha pre nego što je debitovao s Modelom A, a General Motors iskoristio priliku i napravio imperiju u kojoj je za svakoga bilo ponešto. Kupac bi tako startovao sa jeftinijim Chevroletom, pre nego što bi prešao na sportski Pontiac, pa na mirniji Oldsmobile, luksuzni Buick i onda jednog dana pred penziju, ispunio životni cilj i kupio Cadillaca.

General Motorsu se mnogo toga može osporavati, ali ne i činjenica da je prvi primenio način poslovanja koji je imao za cilj da nađe način kako učiniti da mušterija tokom celog života kupuje samo njegove automobile.

Ali svakoj imperiji dođe kraj pa tako i ovoj američkoj firmi. Još pre dvadesetak godina je Toyota postala najveći globalni igrač, posle toga to je uradio i Volkswagen, a kako stvari stoje, na kraju 2021. godine, General Motors više neće biti najprodavaniji brend ni na domaćem tlu.

Krajem septembra svi proizvođači „preko bare“ su objavili prodajne rezultate za proteklo tromesečje, a najveći američki proizvođač se mogao pohvaliti brojkom od samo 446.997 vozila. To ne samo što je za 218.195 četvorotočkaša manje nego u istom periodu prošle godine, već je najmanja brojka u jednom tromesečju za firmu još od 1958. godine, kada je vladala prva veća posleratna recesija, i kada su sve kompanije zabeležile pad. Ako to nije dovoljno tužna vest, onda će Jenkije još više naljutiti kada im kažemo da je grupacija oko Toyote nadmašila General Motors u prvih devet meseci za čak 80 hiljada jedinica.


Naravno, kako to obično biva, ovaj gigant ne krivi sebe već druge. Kaže da je ključni problem nestašica kompjuterskih čipova zbog čega izložbeno-prodajnim salonima ne uspeva da isporuči dovoljan broj popularnih modela iako za njima vlada veliko interesovanje. Njegov najveći dobavljač iz Malezije je već duže vreme u zaostatku sa proizvodnjom, dok oni lokalni dobavljači nailaze na političke prepreke gde američka vlada nikako da odluči koja industrija je prioritet.

Pošto automobilska industrija zapošljava direktno ili indirektno čak 12% svih američkih građana, očekivanja su da bi General Motors mogao da uskoro dobije nove zalihe, ali takva vest je samo predmet nagađanja. Pritom ćemo spomenuti da zbog nedostatka radnika, američke luke trenutno imaju preko 500 hiljada kontenjera na teretnim brodovima koji čekaju ulaz u ovu državu, a na mnogima od njih se nalaze preko potrebni automobilski delovi.


Za kraj ćemo reći da zaliha General Motorsovih vozila u salonima trenutno iznosi „samo“ 129 hiljada vozila, što je za 84% manje od one brojke koju bi njegovi čelnici želeli. Ali istovremeno, Toyota se već godinama smatra domaćim brendom „preko bare“, i iz godine u godinu pravi napredak, pa je samo bilo pitanje vremena kada će se ovako nešto desiti.

Kako bilo, mora se konstatovati da je, bez obzira na probleme sa kompjuterskim čipovima, General Motor potpuno zasluženo još jednom poražen.

AutoRepublika

(505)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments