1. Home
  2. Vesti
  3. Vidimo se u čitulji – dizel Ford F-150
Vidimo se u čitulji – dizel Ford F-150
0

Vidimo se u čitulji – dizel Ford F-150

228
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da Amerikanci nikako nisu ljubitelji dizela u jednakoj meri kao što definitivno još uvek jesu kupci u Evropi, i to iz opravdanih razloga. Gorivo im je uvek bilo jeftino, a većina njihovih stanovnika još uvek pamti dizele po onim ranim primercima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada su bili spori, tromi, smrdeli i ostavljali oblak dima iza sebe. Međutim, spomenuta tvrdnja ima jedan veliki izuzetak, a to se odnosi na komercijalna vozila.

U kategoriji takozvanoj „HeavyDuty“ je potrebno izdvojiti i po deset hiljada američkih dolara više za dizel u poređenju sa najskupljim benzincem, ali i pored toga popularnost je velika.

Pre nekih pet ili šest godina neko se dosetio da bi isti plan mogao da bude uspešan i u takozvanoj kategoriji „LightDuty“. Prvi je debitovao Ram Pickup sa 3,0-litarskim dizelom, razvijenim od strane italijanske firme VM Motori. Fordov predstavnik je stigao 2018. godine, i bio je zasnovan na dizelašu PowerStroke koji je američka firma razvila za Land Rover, pre više od jedne decenije. Razvijao je 250 konjskih snaga iz 3,0-litarske zapremine, ali kako stvari stoje, nećemo ga još dugo viđati u ponudi.

Ovu vest su prve prenele kolege sa sajta Ford Authority, a oni kažu da su dobili pristup poverljivim dokumentima gde se analizira ponuda kamioneta za 2022. godinu i da su zapazili da u novoj paleti više nema ovog dizela.

To znači da će F-150 biti dostupan sa dva atmosferska benzinca (zapremine 3,3 i 5,0 litara), dva turbobenzinca (zapremine 2,7 i 3,5 litara) i još jednim hibridom (takođe zapremine 3,5 litre).

I u čemu je onda problem i zašto se manje od 5% kupaca odlučuje za PowerStroke? Dok je njegov najviši obrtni momenat zadovoljavajući u poređenju sa manjim benzincima, u velikoj meri zaostaje za onima potpomognutim turbo punjačem. Primera radi, 3,5-litarski hibrid se može pohvaliti sa čak 430 „grla“ i maksimalnih 773 Nm obrtnog momenta. Hibrid se takođe pokazao i ekonomičnijim (9,8 prema 10,2 litre na pređenih sto kilometara), a pritom ide na jeftinije gorivo, i za njega je potrebno izdvojiti manje novca.

Naime, dizel je trenutno najskuplja opcija i u ovom momentu košta 900 američkih dolara više od sledećeg najskupljeg modela u katalogu, pri čemu je to spomenuti hibrid. Naravno, u celu priču moramo da uključimo i već spomenutu percepciju Jenkija prema „prljavoj tehnologiji“ koja se nikako ne uklapa u planove Forda sa novim električnim modelom F-150 Lightning.

Ostaje nam samo da vidimo hoće li Chevrolet, Ram i GMC takođe pratiti ovaj potez…

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments