1. Home
  2. Sajmovi
  3. Salon automobila u Njujorku 2018: najava
Salon automobila u Njujorku 2018: najava
0

Salon automobila u Njujorku 2018: najava

285
0
Podelite sa prijateljima:

Sledeće nedelje počinje američki salon automobila sa najdužom tradicijom. Beogradska izložba automobila, koja ove godine nema međunarodni karakter, je u toku, a nedavno je završen i Salon automobila u Ženevi, koji je još jednom dokazao evropski primat u smislu privlačenja publiciteta, ali i u svakom drugom pogledu. Sve oči svetske automobilske  javnosti, sada se polako izmeštaju ka SAD i sajamskim halama u najvećem američkom gradu.

New York International Auto Show otvara kapije za predstavnike sedme sile 28. marta, a lociran je na Menhetnu, u Javits Centre. Prvi put je održan 1900. godine u čuvenom Medison skver gardenu, a animirao je 48 hiljada posetilaca, tokom sedmodnevnog trajanja manifestacije. Prognoze u pogledu broja posetilaca ovogodišnjeg izdanja sajma, kreću se oko milion znatiželjnika. Smotra se završava 8. aprila.

Nije iznenađenje što će glavninu prostora na štandovima izlagača okupirati veliki SUV modeli, kamioneti i sedani koji nisu namenjeni evropskom kupcu. Međutim, biće izloženi i neki modeli koji su već prikazani u Ženevi, ali će im ovo biti prvi prekookeanski nastup.

Ima proizvođača koji poneki dragulj, ne predstave u Ženevi, već ga čuvaju za Njujork. Za nas, svakako najzanimljivija premijera se odnosi na predstavljanje popularnog japanskog krosovera Toyota RAV4.

Idemo redom.

Cadillac XT4

Cadillac predstavlja svog takmaca koji bi trebao da se na severnoameričkom tržištu suprotstavi evropskom lideru u prodaji u segmentu, modelu BMW X1. To će biti treći SUV u gami američkog proizvođača, a poneće naziv XT4. Ova premijera, koja nije relevantna za tržište Evrope, predstavlja jednu od najvećih atrakcija događaja. U odnosu na evropske konkurente, predstavnik Cadillaca će biti nešto gabaritniji.

Kia K900

Još jedna zvezda koja nema evropske aspiracije. Kia predstavlja luksuzni sedan, koji poseduje međuosovinsko rastojanje od 3.105 milimetara, čime (samo) po gabaritima nadmašuje standardni model Mercedes-Benz S klase.

Mercedes-Benz C klasa

U Ženevi smo imali prilike da se upoznamo sa restilizovanom C klasom. Sada je na redu predstavljanje kupe i kabriolet verzije istog modela. Veoma sličnih stilskih modifikacija koje su viđene na limuzini, uz unapređenja info-zabavnog sistema, koja su zaista bila neophodna i o čemu smo pisali u testu  Vrlo je verovatno da će performantna verzija V8 C 63 Coupe, biti predstavljena ovom prilikom.

Subaru Forester

Iako ne tako popularan na našem tržištu, Subaru svakako nije “tikva bez korena”. Ovog puta debituje model Forester koji će se takmičiti u istom segmentu, kao na primer Mazda CX-5. Deliće istu platformu sa modelima iz Subaru game: XV i poslednja generacija Impreze. U dizajnerskom smislu, biće zasnovan na Viziv Future concept koji je prikazan po prvi put na Salonu automobila u Tokiju 2015. godine. U prodajne salone stiže u drugom delu godine.

Toyota RAV4

Za sada raspolažemo samo tizer fotografijom nove Toyote RAV4. Očito je da je stilska inspiracija pronađena u FT-AC Concept, koji je predstavljen krajem prošle godine na Salonu automobila u Los Anđelesu. Koristiće novopredstavljenu Toyota, TNGA platformu. Shodno tome, preuzeće i hibridnu postavku viđenu u modelima Prius i Auris, poslednje generacije.

Volkswagen Atlas coupe

Nećemo biti u prilici da kupimo Volkswagenov veliki krosover Atlas, ali kompanija planira da američkim kupcima ponudi, sve popularniju kupe izvedenicu osnovnog SUV modela. Model koji će njujorška publika moći da vidi nije serijski, ali se ne očekuju bitnije stilske izmene u odnosu na primerke koji će krenuti da silaze sa proizvodnih traka nešto kasnije.

Lincoln Aviator SUV

Fordova divizija koju predstavlja marka Lincoln, predstaviće restilizovani SUV Navigator. Na ovaj način, naziv Aviator se vraća u gamu. Za sada znamo da će to biti prvi od dva nova modela koji se očekuju u naredne dve godine. Ford je već objavio svoju posvećenost SUV i pikap segmentu, koji dobija zamah na popularnosti.

Lexus RC F sportski automobil

Lexus je podario dizajn ovom automobilu, u potpunosti inspirisan crnom bojom.

Lexus RC F Sport Black Line Special Edition je originalan naziv modela kome su i točkovi i kočione čeljusti obojeni u crno. Umesto hroma u prirodnoj nijansi, na rešetki hladnjaka i okvirima oko prozora, upotrebljena je tamnija nijansa.

U unutrašnjosti vozila, narandžasti kontrastni šav je upotrebljen na crna sedišta.

Ford Fusion

Uprkos glasinama da će se odreći limuzine srednje veličine, Ford je unapredio ponudu svog predstavnika u ovom segmentu. Model koji je u Evropi znan pod imenom Mondeo, dobio je nove bezbedonosne i sisteme asistencije vozaču. Od stilskih detalja, izdvaja se i novostilizovana rešetka hladnjaka. Prodaja kreće krajem leta. Svojevremeno smo testirali ovaj model.

Priredio: Zvezdan Božinović

 

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments