1. Home
  2. Vesti
  3. Kratkotrajni povratak Lancie Stratos
Kratkotrajni povratak Lancie Stratos
0

Kratkotrajni povratak Lancie Stratos

508
0
Podelite sa prijateljima:

Manifaturra Automobili Torino (MAT) najavio je da će na Salonu automobila u Ženevi predstaviti omaž modelu Lancia Stratos. 

Novodizajnirani model nalikovaće originalu, a za izgled je zadužen čuveni studio Pininfarina. Sa dužinom od 4.181, širinom 1.971 i visinom 1.240 milimetara, ovaj automobil veći je od uzora u svim pravcima. Naravno, uz veće dimenzije, stigla je i veća masa koja sada iznosi 1.247 kilograma, što je za četvrt tone više od originala.

Nova Lancia Stratos dolaziće u tri varijante: GT racer, Safari i treća, još uvek neimenovana za koju MAT tvrdi da je superautomobil namenjen svakodnevnoj upotrebi. Safari varijanta je gotovo sigurno inspirisana reli prošlošću modela Stratos.

Za pokretanje novog Stratosa zadužen je V8 agregat zapremine 4.300 kubnih centimetara koji razvija 539 konjskih snaga. Automobil će do „stotke“ stizati za 3,3 sekunde, a maksimalna brzina iznosi imeđu 270 i 320 km/h, zavisno od varijante. U skladu sa reli pedigreom i novi Stratos će imati ugrađen rol kavez, kao i posebne odelje u vratima za odlaganje kaciga.

Koncept novog Stratosa zasnovan je na Ferrariju F430, i trebalo je da se na tržištu nađe još 2011. godine. Nastao je kao ideja nemačkog milijardera Majkla Stosčeka. Međutim, došlo je do razmirica između MAT-a i Ferrarija, te su čelnici Scuderije odbili da učestvuju u projektu i čak su zabranili upotrebu pomenutog F430 kao donora.

U međuvremenu, nesporazumi su se izgladili, te će nova Lancia Stratos ugledati svetlost dana. Ipak, u pitanju je ograničena serija od svega 25 primeraka, a početna cena će iznositi 500.000 evra plus troškovi Ferrarija F430 na kojem je novi Stratos zasnovan. Prve isporuke stižu u aprilu ove godine, a premijera će biti na Salonu automobila u Ženevi.

Nažalost, ovo ne znači da za Lanciu idu bolji dani. Italijanski brend trenutno proizvodi svega jedan model, i po svemu sudeći, nestaće sa automobilske scene već 2021. godine. Više o tome pročitajte ovde. 

 

 

(508)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments