1. Home
  2. Vesti
  3. Prva Škoda Enyaq iV izrađena u Češkoj predata muzeju
Prva Škoda Enyaq iV izrađena u Češkoj predata muzeju
7

Prva Škoda Enyaq iV izrađena u Češkoj predata muzeju

1.15K
7
Podelite sa prijateljima:

Škoda je u vlasništvo Nacionalnog tehničkog muzeja prenela prvi primerak modela Enyaq iV koji je proizveden u Mladoj Boleslavi. Čisto električni krosover će se tako naći među ostalim brojnim modelima koji se mogu smatrati prekretnicama u istoriji češkog proizvođača, uključujući i model VOITURETTE B koji je proizveden još 1906. godine. Taj model je doniran muzeju pre 86 godina.

Član upravnog odobra kompanije Škoda Auto, zadužen za pitanja proizvodnje i logistike, Mihael Olijeklaus je tom zgodom izjavio sledeće: “Enyaq iV utvrđuje pravac daljeg razvoja Škode, i to kao prvi čisto električni model marke. Sada ćemo odlučno iskoračiti napred, a tokom narednih godina ćemo Češku Republiku načiniti čvorištem razvoja elektromobilnosti i proizvodićemo kako komponente, tako i električna vozila u sve tri fabrike u zemlji. Ideja za dostizanje tog cilja je oročena na 2030. godinu. U duhu s tim je nekako i logično da prvi primerak ovog krosovera koji je proizveden u fabrici izgrađenoj uz centralu kompanije u Mladoj Boleslavi, kompletira kolekciju Škodinih vozila u Nacionalnom muzeju tehnike u Pragu. ”

Škoda je pokrenula masovnu proizvodnju elektromobila još u novembru 2019. godine i od tada, proizvođač montira limuzinu u formi dopunjivog hibrida Superb iV u pogonima podignutim u mestu Kvasini, dok je prvi čisto električni primerak malenog modela CitigoE iV sklopljen na liniji u susednoj Slovačkoj, odnosno u pogonima Volkswagena koji se nalaze u Bratislavi.

Ipak, najveći električni iskorak Škode svakako jeste SUV Enyaq IV, koji počiva na arhitetkuri grupacije Volkswagen koju označava akronim MEB. Serijska proizvodnja je započeta 25. novembra prošle godine, a organizovana je unutar zidina postrojenja u Mladoj Boleslavi, kao što rekosmo.

Česi su, do zaključno s 30. avgustom 2021. godine, sklopili ukupno 100 hiljada elektrifikovanih vozila u pogonima koji rade uz centralu kompanije.

Inače, mi smo pre tačno tri godine bili u poseti Škodinom muzeju, a kakve smo utiske preneli, predlažemo da saznate brzo.

AutoRepublika

(1150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Da im se ne zapali muzej? 😂🤣😂🤣😂🤣

moron

Baš si zao … 😊

peki

Pa ako se zapali elektricni Enyag zapalice se i muzej, BB se samo brine…😏

moron

Ne stigla ih njegova briga …

Onaj što ga zgazilo vreme

Svi strujaši su opasni. Velika količina el. energije u kratkom spoju je gore od bilo čega

No woman no cry

Nek izvade baterije i resen problem

s mile

Iskreno sumnjam da su uopšte dobili bateriju, ona je skupa, treba je održavati, mogućnost zapaljivanja postoji…nebezbedno. Tako bolje da je bez baterije