1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler nema u planu da se odrekne minivanova
Chrysler nema u planu da se odrekne minivanova
0

Chrysler nema u planu da se odrekne minivanova

322
0
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Chrysler će sa ponosom reći da je osnovala modernu kategoriju takozvanih minivanova sada već davne 1984. godine. Tada su debitovali modeli Plymouth Voyager i Dodge Caravan (kao i njihove produžene verzije pod značkom Grand), a kasnije i Chrysler Town & Country. Kroz većinski deo svoje istorije minivanovi su održavali Chrysler u životu i nekako su uspeli da nadžive napad terenaca početkom devedesetih godina prošlog veka, ali ne i najezdu krosovera tokom poslednje decenije.

Danas je ostao samo jedan i to Chrysler Pacifica, a njegova prošlogodišnja prodaja od 74.970 jedinica je ubedljivo najmanja u istoriji. Sama kategorija minivanova je praktično izumrla, pa dok je nekada svaki ozbiljniji igrač imao svoga predstavnika, danas su ostali samo Toyota Sienna, Honda Odyssey, Kia Carnival i spomenuta Pacifica.


Chryslerov model se nudi u dve konfiguracije. Ona za koju se većina kupaca odlučuje pokreće atmosferski 3,6-litarski motor, ali po dodatnoj ceni se može dobiti i plug-in hibrid. Kompanija je sada deo globalnog giganta Stellantisa i čelnici su još ranije najavili da svoju budućnost vide u elektrifikaciji.

To je nateralo mnoge da pomisle da Pacifica odbrojava svoje poslednje dane, ali nas Chrysler uverava da nije tako. Ne samo što će ovo ime preživeti već će nastaviti da predstavlja brend u kategoriji minivana. Ovu vest je potvrdila predsednica kompanije Kristina Fjul u razgovoru sa kolegama sa sajta Motor Trend.

Ona kaže kako je Chrysler osnovao kategoriju (mada se Renault sigurno neće složiti sa ovom tvrdnjom) i da nema nameru da podigne belu zastavu, ali da istovremeno postoje veliki planovi da je modernizuje. To se naravno odnosi na model na struju i Chrysler planira da u periodu od 2025. do 2028. kompletno penzioniše sadašnju ponudu sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i da debituje s nekoliko električnih modela.

Ruku na srce, ovaj potez i neće biti preterano komplikovan, pošto kompanija nudi još samo limuzinu 300 pored Pacifice. Već smo videli električni krosover Airflow, upravo on bi i trebalo da posluži kao baza za nekoliko novih modela kompanije.

Zaštitni znak minivanova kao što je horizontalno otvaranje vrata, time što klize po šinama, će takođe biti zadržan, a Fjul kaže da je praktičan, i razlog zašto mnogi kupci ne zaobilaze minivanove. Chrysler planira da doda još nekoliko zanimljivih opcija, kao što su grejači i klima uređaj s dejstvom u prtljažniku, ali o njima ćemo saznati tek u budućnosti.

Bilo kako bilo, Stellantis nam je ranije rekao da će svaka divizija dobiti desetak godinu da pokaže svoje znanje pre nego što padne odluka da li će preživeti. Sudeći sprema prodajnim rezultatima, u najvećoj opasnosti su Chrysler, Lancia i Alfa Romeo, pa neka trka krene…

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments