1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep Cherokee (2019.)
Jeep Cherokee (2019.)
0

Jeep Cherokee (2019.)

614
0
Podelite sa prijateljima:

“Ako nije pokvareno …“

Stara američka izreka kaže da ono šta nije pokvareno ne treba popravljati. Jeep Cherokee ne želi da prati takvu izreku već se drži one druge “ono šta nije perfektno treba unaprediti“ i samim tim američki gigant je debitovao sa osveženim modelom na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Cherokee je veoma staro ime u auto industriji i korišćeno je do sada nekoliko puta. Prvi Cherokee je stigao 1974. godine kao sportska alternativa većeg terenca Wagoneera, a svetu je ostao najpoznatiji po drugoj generaciji koja je stigla devet godina kasnije. Ovaj kompaktni terenac se proizvodio na četiri kontinenta i proslavio je Jeep i na globalnom nivou. Mnogi su ga proglasili za jedan od najslavnijih modela u istoriji, a Cherokee je ostao toliko popularan da je njegova druga generacija ugašena tek 2001. godine. Usledila su dva terenca poznata kao Cherokee u Evropi, odnosno Liberty u Americi, a sadašnji model je u prodaji od 2004. godine. Iako često kritikovan zbog svog čudnog dizajna, Cherokee je brzo stekao verne kupce i “naterao“ Fiat-Chrysler da ugasi Dodge Dart i Chrysler 200 da bi se oslobodio dodatni prostor za Jeepovog velikana. Ipak, prošle godine je prodato “samo“ 170.000 primeraka, ili 50.000 jedinica manje nego dve godine ranije, pa je postalo jasno da je vreme za promene.

Dizajn

Nije bilo teško naslutiti koja novina je najbitnija za Cherokee, a u prošlosti najviše kritika su dobili farovi. Oni su u prošlosti bila postavljeni izuzetno visoko pa se Jeep dao na posao i dizajnirao nove farove koji su veoma slični starijem bratu Grand Cherokeeju. Iz profila ovaj krosover i dalje deluje identično, a iz kompanije kažu da je i zadnji branik novi da bi se dobio lakši pristup gepeku. Kao i u prošlosti, vrh ponude čini terenski Trailhawk i on se već na prvi pogled može prepoznati po agresivnijim branicima i krilima, povećanom visinom, 27-inčnim felnama i većim gumama. Da bi privukao i veći broj premijum kupaca, svi modeli donose LED osvetlenje i nekoliko lukzusnih modela kao što su Limited i Overland.

Enterijer

Promene su izuzetno manje po pitanju enterijera i uglavnom se nisu menjale sa izuzetkom nešto kvalitetnijih materijala i nekoliko novih modela. Svi modeli pružaju standardan Uconnect4 sistem i sa 8,4-inčnim monitorom sa bežičnom internet konekcijom i povezivanjem sa mobilnim telefonom preko Android Auto i Apple Car Play funkcija. SiriusXM satelitski radio je besplatan na šest meseci za modele bez navigacionog sistema, odnosno godinu dana za primerke koji imaju ovu opremu. Iako se dimenzije nisu promenile, Jeep obećava da su vrata gepeka šira za sedam centimetara i samim tim zapremina veća. Sigurnosne mere i dalje ostaju velike pa Jeep još jednom očekuje maksimalne rezultate na testovima sudara.

Mehanika

Najveća vest za 2019. godinu je dodavanje novog dvolitarskog turbo motora sa 270 ks, koji je preuzeo direktno iz Alfe Romeo. On razvija samo jednu konjsku snagu manje nego atmosferski V6 zapremine 3,2 litra, ali uz značajno veći obrtni moment dostupan na nižim obrtajima. Spomenuti turbo motor je dostupan na gotovo svim verzijama dok će V6 nastaviti da privlači samo one sa najdubljim džepom. Osnovni 2,4-litarski Tigershark motor sa 180 ks se nije promenio. Jedini menjač kao opcija je devetostepeni automatik koji prenosi snagu na standardne prednje ili opciona sva četiri točka. Da bi ostao veran svojoj tradiciji, ovaj pogon na sva četiri točka je izuzetno robusan, posebno u Trailhawku, i može se podesiti na nekoliko načina zavisno od podloge. Za kupce izvan Amerike u ponudi su i dva Fiatova 2,2-litarska dizela sa 182 ks i 197 ks.

Zaključak

Slično kao i Ram, ni Jeep nema pravo na grešku pošto ove dve divizije čine većinu profita Fiat-Chrysler korporacije. Cherokee i ranije nije imao veće mane, pa tako i onaj mali broj je uglavnom ispravljen. Možda bitnije od novog motora i dizajnerskih promena je podatak da je Jeep konačno rešio probleme sa problematičnim automatskim menjačima. Kada se zna koju popularnost krosoveri trenutno uživaju, nema sumnje da će Cherokee nastaviti sa visokom prodajom i da će novi krosover ispod Renegadea doneti željene rezultate.

Zoran Tomasović

 

 

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments