1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fenomenalan nov autobus za fudbalere Hamburga
Fenomenalan nov autobus za fudbalere Hamburga
0

Fenomenalan nov autobus za fudbalere Hamburga

1.14K
0
Podelite sa prijateljima:

Fudbalski klub Hamburg sa severa Nemačke je dobio novi autobus. Sportisti i svi uz putujuću ekipu sportista će se ubuduće voziti u novom teškašu s oznakom MAN Lion’s Coach. U tehnološkom smislu on ne donosi nikakvu spektakularnu osobenost, pa su tu tri osovine, nezavisno ogibljenje napred, kao i poznati dizel motor komercijalnog indeksa D2676 koji razvija 510 konjskih snaga i koji sarađuje s automatskom transmisijom s dvanaest stepeni prenosa (TipMatic).

Začudo, novajlija ne pripada segmentu električnih, pa čak ni hibridnih autobusa, već računa na stari – dobri dizel koji je doduše, dobio pravo na svu dostupnu tehnologiju prečišćavanja izduvnih gasova, pa tako ispunjava najrigidniji evropski ekološki standard Euro-VI d.

Tipičan enterijer autobusa za sportske klubove

Ali, što se tiče prostora u unutrašnjosti autobusa, tu stvari stoje bitno drugačije i ovaj primerak je daleko od serijske verzije pa bi se pre mogao nazvati hotelom na točkovima. Ukupno je montirano 32 kožna sedišta proširenog komfora koja se mogu podešavati električnim putem u više smerova, a koja su dodatno opremljena i funkcijom masaže. Grupisana su na način da fudbaleri mogu da formiraju kružoke ili da se grupišu po linijama kao na terenu. Svi imaju dostupne stočiće i odmorišta za (skupe) noge.

Naravno, raspoloživ je i suv toalet, a tu je i kuhinja koja je instalirana u zadnjem delu vozila. Autobus nudi i muzički sistem koji se oslanja na šest pojačala i ravnih ekrana. Odeljak za prtljag može da primi najviše 13,2 kubnih metara potrepština, na koji način je postalo moguće da putnici potrpaju sve ono što im padne na pamet. Jasno, teškaš svuda šalje poruku „ko je i šta je“ odnosno bokovi vozila su dekorisani klupskim amblemom.

U principu, ovako opremljeni autobusi su uobičajeni za fudbalske klubove iz bogatijih zemalja ili za one koji se takmiče u najprestižnijim evropskim takmičenjima. Mnogi fudbalski klubovi se oslanjaju na proizvode s logotipom MAN-a u poslednje vreme, pa dole možete videti i teškaše koje koriste beogradski večiti rivali, ali i viđeniji ruski timovi.

Nije nikakva slučajnost u pitanju već je od 2017. godine, ova germanska kompanija zvaničan partner Bundeslige. Slični autobusi Hamburgovom, doduše različitih generacija, prevoze i fudbalere sledećih nemačkih klubova: Borusija, Bajern Minhen, FC Augsburg, RB Lajpcig, VfL Volfzburg.

Zanimljivo je i to što izbor autobusa na indirektan način svedoči o kvalitetu nekog tima, pa shodno tome i o njegovoj poziciji na evropskoj rang listi najboljih klubova. To je posebno uočljivo i u fudbalu, gde najbogatiji kolektivi pazare najsofisticiranije autobuse u najbogatijim konfiguracijama, dok se ostali moraju zadovoljiti skromnijim modelima.

U siromašnijim, slovenskim zemljama, taj trend je još uočljiviji, pa vam predlažemo da u prilog tome pokušate da na internetu pronađete autobuse koji prevoze fudbalere naših manjih klubova, mi nismo imali puno uspeha u tome.  S druge strane, u Rusiji i Belorusiji manji klubovi za prevoz koriste skromnije jedinice. Dodatno, u običnom životu su autobusi marki Neoplan i Setra možda i najluksuzniji, ali je njihov izbor za potrebe prevoza ekipa i drugih organizovanih grupa ređi i pomalo čudan.

Istini za volju, naši mučni kluboi i nemaju neki poseban izbor, i mi nemamo proizvođača koji bi mogao da ponudi neki turistički autobus. Nemaju to ni Rusi, ako izuzmemo modele s oznakom GAZ-a i Volgabusa, ali te kompanije stoje loše s prodajom teškaša u ovoj klasi. Tako je LiAZ Cruise isporučen 36 puta, dok je Volgabas Delta i Marathon dospeo do ruku samo šest kupaca (zajedno) tokom cele prošle godine.

AutoRepublika

(1142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments