1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rang lista: Koja marka u proseku nudi najštedljivija vozila u Americi
Rang lista: Koja marka u proseku nudi najštedljivija vozila u Americi

Rang lista: Koja marka u proseku nudi najštedljivija vozila u Americi

3.26K
1
Podelite sa prijateljima:

Iako postoji verovanje da kupce u Americi ne interesuje potrošnja goriva, pošto je litar benzina jeftiniji nego litar vode (što zaista i jeste), i da svi voze velike pikape sa V8 motorima koji troše minimalno 40 litara na prevaljenih sto km, takva iluzija je daleko od istine.

Naravno, potražnja za ekonomičnim četvorotočkašima je daleko manja nego što je u ostatku sveta, ali to ne znači da ne postoji veliki broj kupaca kojima je ekonomičnost glavna odrednica prilikom odlučivanja o eventualnoj kupovini. Američka agencija za zaštitu prirode (Environmental Protection Agency – EPA) je nedavno analizirala opštu, odnosno prosečnu potrošnju svih značajnijih automobilskih marki i došla do nekih zanimljivih zaključaka.

Potrebno je spomenuti da na ovom tržištu takođe postoji nešto što se zove CAFE (Corporate Average Fuel Economy), ili u prevodu prosečna potrošnja svakog brenda. Standard CAFE je predstavljen 1975. godine nedugo nakon prve naftne krize, i on zahteva od proizvođača da obezbede određeni nivo potrošnje, ili da se suoče sa debelim kaznama.

Trenutni zakon je na sceni od 2017. godine, i on zahteva najvišu prosečnu potrošnju od 6,1 litra na 100 prevaljenih kilometara za automobile, odnosno dve litre više za terence, krosovere i pikap kamionete.

Izveštaj koji je donela EPA, ne deli vozila po kategorijama, već nam daje prosečnu brojku za celokupnu ponudu marke, a tokom 2020. godine na prvom mestu se našla Honda. Japanski proizvođač vozila, koji posluje „preko bare“ još od 1970. godine, se može pohvaliti prosečnom cifrom potrošnje goriva od 8,1 litre na 100 km.

Prati ga Hyundai (8,3 litre) dok je „bronzu“ osvojio Subaru (takođe 8,3 litre). Od trinaest najvećih firmi, zanimljivo je da su prvih deset mesta zauzeli „stranci“ dok su domaći Ford, General Motors i Fiat-Chrysler na samom dnu. Ova vest i ne predstavlja neko iznenađenje kada se zna da „Jenkiji“ uglavnom žive od prodaje većih vozila, pa samim tim niko nije ni očekivao drugačije rezultate.

Ali je svakako interesantno videti da je Toyota, koja je inače sinonim za nisku potrošnju zahvaljujući velikoj ponudi hibrida, tek na devetoj poziciji. Takođe je potrebno spomenuti da na listi nema Tesle pošto ovaj američki brend proizvodi samo električne četvorotočkaše.


EPA navodi još jedan zanimljiv detalj, a to je podatak da se brojka koja ilustruje raspoložive konjske snage otima kontroli, dok moderna oprema i bezbednosne mere čine vozila sve težim. Iz tog razloga, i pored moderne tehnologije automobili opet ne troše malo kao što se očekivalo, dok CO2 emisija raste iz dana u dan.

Marke s najnižom i najvišom potrošnjom (litre/100 km)

1. Honda 8,1
2. Hyundai 8,3
3. Subaru 8,3
4. Kia 8,4
5. Mazda 8,5
6. Nissan 8,8
7. BMW 9,0
8. Volkswagen 9,0
9. Toyota 9,3
10. Mercedes 10,2
11. Ford 10,5
12. General Motors 10,5
13. Fiat-Chrysler 11,4

AutoRepublika

(3257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ako ste u USA „stipsa“ (ili, neko će reći i „ekološki odgovorni“ u smislu emisije CO2 ), Honda je pravo rešenje za vas …