1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena Toyota Corolla
Osvežena Toyota Corolla
6

Osvežena Toyota Corolla

866
6
Podelite sa prijateljima:

Toyota Corolla je jedan od najbitnijih modela Toyote. To ne treba da čudi jer je od 1966. godine, kada je predstavljena prva generacija, prodato više od pedeset miliona primeraka. Japanska korporacija Toyota za 2023. godinu sprema lansiranje restilizovane verzije aktuelne iteracije. Promene će se pre svega ogledati u blagom zatezanju bora na licu kompakta, i doneće inauguraciju novog Toyotinog hibridnog sistema koji daje više snage uz smanjenje potrošnje i emisije ugljen-dioksida.

Ova restilizacija se odnosi na sve članove porodice koja se preziva Corolla, bilo da se radi o hečbeku s petoro vrata, karavanu po imenu Touring Sports, sportskoj verziji GR, ili pak limuzini s četvoro vrata koja se na nekim tržištima uopšte ni ne nudi.

Što se dizajna automobila tiče, nema većih promena kod karoserije limuzine i karavana, sa jednostavnim modifikacijama mreže rešetke hladnjaka, okvira maglenki, aluminijumskih felni, dok se na ivicama pojavljuju nove grafike i reljefne šare.

Verzija GR Sport ima nove felne izrađene od lake legure s prečnikom od 18 inča, novi zadnji branik s redizajniranom donjom zaštitom, a u vozilu nalazimo i nova sedišta sa logotipom GR utisnutim u naslon za glavu, kao i na dugmetu namenjenom pokretanju motora… U katalogu se sada pojavljuju dve potpuno nove farbe karoserije: Juniper Blue i Atlas Grey, a mi smo demonstrirali njihov izgled objavom naslovne ilustracije.

To što se novi model vizuelno malo razlikuje od starog manje je važno. Bitnije su modifikacija ispod haube. Otkrivamo novu, inače petu po redu generaciju Toyotinog hibridnog motora, čiji je prvi predstavnik debitovao pre 25 godina sa prvim Priusom (ne zamerite na pleonazmu, smajli).

I dalje su tu dva hibridna sistema, pri čemu jedan poseduje motor radne zapremine od 1,8 litara, a drugi od 2,0 litra. Naravno, s obzirom da je pogonski sklop hibridni, oba termička agregata imaju podršku elektromotora. Modifikacije koje su izvedene na ove dve pogonske jedinice su značajne. Tako ukupna snaga sistema čiju osnovu čini motor od 1,8 litara raste sa 122 na 140 „konja“, dok dvolitarski motor sa 184 konjskih snaga penje na 196 „grla“. Nadamo se da će Jurković biti zadovoljan, uz još jedan neizbežan smajli.

Ova povećanja snage jasno omogućavaju Toyoti da njeni kupci vide poboljšane performanse. Opremljena novim 1,8-litarskim motorom, Toyota Corolla ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,2 sekundi, i to treba staviti u odnos na 10,9 sekundi koje su karakterisale verziju pre ove modernizacije.

Pogubne emisije jedinjenja CO2 koje generiše rad motora ove verzije bi trebalo da ostanu nepromenjene, to jest na nivou od 102 g/km. S dvolitarskim motorom, hibrid od nule do brzine od 100 km/h stiže za 7,5 sekundi, što je poboljšanje od pola sekunde, dok bi emisija CO2 trebalo da se smanji za 3 g/km na kotu od 107 g/km.

Sva ova dostignuća su omogućena modifikacijama benzinskih motora s unutrašnjim sagorevanjem a takođe i električnih, kao i pogonske kontrolne jedinice (PCU) i sklopa menjačke kutije. Konačno, litijum-jonska baterija je izgubila na težini, i to za nemalih 18 kilograma, dok joj je s druge strane povećana moć zadržavanja energije. Toyota precizira da su ubrzanja sada stigla sa više osećaja prirodnosti, to jest s manje linearnosti. To bi se moglo reći i na način da se ubrzanje sada odigrava više u skladu s očekivanjima vozača koji pritiska papučicu gasa.

Pored poboljšanja performansi, Toyota Corolla dobija pravo na najnovija dostignuća u multimedijalnom sistemu sa centralnim ekranom od 10,25 inča (dijagonala 26 centimetara) s grafikom visoke definicije i antirefleksivnim tretmanom.

Ovaj automobil će takođe ponuditi i digitalnu instrument tablu s dijagonalom od 12,3 inča (31,4 centimetra) i to s četiri dostupna režima gledanja: Casual, Smart, Sport i Tough. Novi primerci Toyote Corolle će za realizaciju ideje o ažurnoj navigaciji biti standardno opremljeni četvorogodišnjom pretplatom na servis Toyota Smart Connect za prijem ažuriranja u realnom vremenu. A vozač će takođe moći da koristi novi glasovni asistent za kontrolu multimedijalnog sistema i određenih funkcija vozila.

Na kraju ćemo navesti poboljšanja posvećena bezbednosti i pomoći u vožnji. Tako je pomoćnik za održavanje putanje unutar saobraćajne trake, sada u stanju da reaguje na vozila koja nailaze, dok postoji i pomoć pri izbegavanju sudara kada vozilo skreće na raskrsnici. Vredi naglasiti i prisustvo pomoći pri smanjenju brzine u krivinama i izbegavanju bočnog sudara, a tu su i druge novotarije usklađene s ovim trenutkom razvoja industrije proizvodnje automobila.

Nova Toyota Corolla će se naći u prodaji u prvom tromesečju 2023. godine.

AutoRepublika

(866)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za Toyotu.
Hibrid 1,8 napokon počinje da deluje poželjno svojim performansama.

TheStig

Toyota dere wagen naciste u svakom pogledu 😁

DUDE

Ford Focus i Octavia su pojam kako karavan treba da izgleda i sta treba da ponudi. Corolla se tu ne moze nositi sa ova 2 lidera, bez obzira na dobar hibridni sastav.

moron

Potpuno se slažem. Po pitanju ponude prostora za putnike, corolla TS je tu daleko ispod karavanskog focusa i oktavije. A što se tiče ta dva, focus je na zadnjoj klupi prostorno ipak u prednosti u odnosu na oktaviju karavan. Njoj je pozadi krov dosta sužen, a ima i veoma izraženu padajuću liniju krova (to se vidi i po deklarisanoj zapremini gepeka sa oborenim sedištima, jer je manja nego kod prethodne generacije). I ja u njoj pozadi udaram glavom „u ćošak“. I nisko mi, i usko mi. Može smešno zvučati, meni za glavu pozadi više mesta u fabiji nego u oktaviji… Pročitaj više »

moron

Da li ovo znači i da 1,2T počev od sledeće godine više neće biti dostupan na evropskom tržištu ?

Iznogud Časni

pa ja ne znam, kako su je ovdje predstavili Jurkovic i co, toyota je savrsenstvo i sad najednom osvjezenje savrsenstva, kako to, kako to? :))) Da i to naucim pod stare dane…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni